Fem områder der kunstig intelligens kan påvirke livet ditt
KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Kunstig intelligens
Kort oppsummert:
- Kunstig intelligens (KI) er blitt en innovasjonsmotor, skriver professor Jon Arild Johannessen.
- Personlig tilpasning står sentralt, da teknologien skreddersyr alt fra helsehjelp og læring til nyhetsinnhold og strømvalg.
- KI gir også nye markeder og forretningsmuligheter, men øker også behovet for politisk kontroll og sikkerhet.
(Sammendraget er laget av KI og kvalitetssikret av redaksjonen).
Tenkende maskiner blir driveren for innovasjon. I Vesten finner vi ChatGPT. I Kina har de Ernie BOT. Posisjoneringen øker både i USA, Kina og EU når det gjelder å ta politisk kontroll over utviklingen av kunstig intelligens (KI).
Kunstig intelligens er i søkelyset særlig innenfor fem ulike områder.

Les Kunnskap Kristianias temautgave:
1. KI i personaliserte helsesystemer
Det finnes allerede teknologier for måling og overvåking av personlig helse. Med kunstig intelligens kan vi se for oss at disse bærbare teknologiene, for eksempler i sportsklokker og smarttelefoner, kan si noe om din fremtidig helsetilstand.
På denne måten kan du søke hjelp før en sykdom har utviklet seg. Slike tidlige varslingssystemer kan bli en tjeneste du kan abonnere på.
Teknologien blir da en innovasjon i seg selv, som også har potensiale til å bli kjerneteknologien i en nyetablert innovativ virksomhet basert på en slik idé.
2. HR-systemer og KI
Vi kan se for oss at talenter leies inn eller ansettes på bakgrunn av anbefalinger fra en teknologi som aktivt søker på nettet etter den kompetansen virksomheten har behov for.
Denne søketeknologien kan være basert på KI, slik at personalavdelingen kontinuerlig har oversikt over hvem som er tilgjengelig i det globale marked for kompetanseoppdrag.
Både utdanning, ferdigheter og erfaringer, samt personer med muligheter for å utføre oppdrag som virksomheten har behov for, kan hele tiden være tilgjengelig for HR-avdelingen. Med en slik teknologi kan turnover og kostnader ved ansettelser reduseres.
Vi kan også tenke oss at selve KI-teknologien kan leies inn på nettet for spesifikke arbeidsoppgaver. Det som i en slik sammenheng utvikles, er et system for robot-leie i et globalt teknologimarked.
3. Skreddersydde KI-e-læringsprogrammer
Med en ny og skreddersydd læringsteknologi kan vi se for oss at den enkelte kan lære nøyaktig det som er nødvendig for å mestre jobben enda bedre.
Nye KI-e-læringsprogrammer vil kunne kartlegge den enkeltes kompetanse, og gi skreddersydde løsninger på læringsbehov.
Effektiviteten i slike KI-e-læringssystemer ville føre til at den enkeltes læringskurve ville øke betraktelig. Skik vil også virksomhetens produktivitet øke betydelig.
Vi kan også se for oss at innovativt entreprenørskap vokser frem av en slik teknologi. Det vil si at nye virksomheter starter opp på bakgrunn av spesialdesignede KI-e-læringssystemer for spesifikke bransjer.
Det er også stor sannsynlighet for at en KI-basert e-læringsteknologi vil kunne revolusjonere utdanningssystemene på ulike nivåer.

Les også:
4. Energisystemer basert på KI
Vi kan se for oss hvordan kunstig intelligens kan brukes av den enkelte for å styre, kontrollere og kommunisere hvilke energiløsninger som er mest økonomiske i hus og leiligheter. Slike systemer finnes delvis allerede.
I et fremtidig marked vil KI-baserte løsninger kunne øke energibesparelsen, og dermed hjelpe den enkelte til bedre økonomi. Samtidig kan det fremme bærekraftige energiløsninger i samfunnet. Disse løsningene vil kunne øke salget av denne teknologien til boligeiere. Etterspørsel etter kompetanse for å montere og vedlikeholde denne teknologien vil i så fall også øke.
I tillegg kan man se for seg at nye virksomheter vokser frem av en slik innovativ teknologi. Kanskje kan KI-baserte energisystemer kjøpe strøm til den enkelte husstand i et spotmarked, slik at de billigste løsningene hele tiden blir valgt. Dermed kan mellomleddene i strømmarkedet bli overflødige, noe som vil redusere kostnadene for den enkelte husstand.
5. KI og personlig informasjonsstyring av medieinnhold
I dag er det mange kanaler som tilbyr informasjon, nyheter, analyser og oversikt over viktige hendelser rundt om i verden. De fleste av oss følger med på noen nyheter og noe innhold. Med en KI-drevet teknologi som velger ut et utsnitt av informasjonsleverandører fra hele kloden, kan hver kunde selv spesifisere hvilket innhold han vil ha. På denne måten ville KI-drevet informasjonsstyring tilfredsstille behovet for den enkelte.
I en slik fremtid ville avisene måtte omorganisere sin journalistikk, slik at den ble mer lik moduler á la legoklosser som kan selges i et globalt, nasjonalt, regionalt eller lokalt marked. Avisenes leveranser ville i en slik situasjon bli endret til en kvalitativt annen måte enn de fungerer i dag.
Vi kunne for eksempel gi denne KI-innholdsteknologien melding om at vår nyhetsinteresse er spenninger mellom Kina og USA. For filmer på ulike plattformer kunne det være historiske serier. Da ville denne innholdsteknologien hver dag sende forslag til den enkelte basert på disse spesifikasjonene.
På den andre siden av en slik innholdsteknologi ville journalister, bloggere og filmprodusenter få informasjon om trender i etterspørselen. Denne kunnskapen kunne så noen bruke til å utvikle noe nytt eller skape en ny virksomhet.
Tekst: Jon Arild Johannessen, professor ved institutt for organisasjon og ledelse, Kristiania.
Denne teksten ble først publisert i Avisa Nordland den 29. april 2025 med tittelen Kunstig intelligens i bærbar teknologi.
Vi vil gjerne høre fra deg!
Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.
Siste nytt fra Kunnskap Kristiania
- Kunnskap KristianiaLes mer
Fem områder der kunstig intelligens kan påvirke livet ditt
Kunstig intelligens er kommet for å bli. Professor Jon Arild Johannessen skisserer noen fremtidsscenarier. - Kunnskap KristianiaLes mer
DNA-sporing stopper svindel med sjømat
Forbrukere betaler ofte for en annen type fisk enn de faktisk får. En ny studie viser hvordan teknologi kan rydde opp i sjømatsvindel. - Kunnskap KristianiaLes mer
Åpner Solberg dørene for et tettere EU-samarbeid?
Kommunikasjonen er preget av forsiktige formuleringer og strategisk tvetydighet for å signalisere støtte uten å mobilisere til debatt, skriver Roy Aulie Jacobsen. - Kunnskap KristianiaLes mer
Strikkejakke, rosa skjorte og silkeskjerf til bunaden – er det innafor?
Fløyelsbånd, fargerike stoffer og funn fra fjerne steder – alt dette kunne finne veien inn i de tradisjonelle festdraktene.
