Slik dekker Kristiania-studenter krig

Tre bilder av utbombede bygninger i Gaza
Jon Martin Larsen forbereder journaliststudentene sine på å dekke krig. I denne saken kan du lese tre sterke artikler fra Gaza og Ukraina, skrevet av studenter ved Kristiania.Foto: Privat

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Journalistikk

Krig og konflikt har stått på pensum for Kristiania sine journalistikkstudenter helt siden Lars Richard Bache og jeg utviklet et samfunnsfag med basis i internasjonal journalistikk for over ti år siden.

Fra 2014, da Russland annekterte Krym og tok deler av det østlige Ukraina, har vi gitt studentene enda mer innsikt i feltarbeid og sikkerhet. De siste årene har også eksamensoppgaven i emnet handlet om å intervjue mennesker i krigssituasjoner, først i eller rundt Ukraina.

Det er mulig å dekke Gaza  

I år inkluderte vi også Israel og de okkuperte områdene, inkludert Gaza, vel vitende om hvor vanskelig det er for internasjonale journalister å dekke Israels invasjon og angrep.  

Sammen med ekstern sensor Astrid Arnslett har jeg valgt ut tre av de aller sterkeste sakene.  Den beste er nettopp fra Gaza, og er skrevet av Steffi Anine Flohr.

Saken til Steffi Anine Flohr minner oss om at det faktisk er mulig å nå mennesker i Gaza. Men det krever tålmodighet, blant annet fordi det sjeldent er mulig å nå intervjuobjekter på telefon, nett og gjennom sosiale medier. Det krever grundige etiske vurderinger i møte med noen av de aller mest sårbare menneskene i verden akkurat nå, og det krever grundige vurderinger rundt personvern og sikkerheten deres.  

Samtidig er det også avgjørende at vi fortsetter å dekke situasjonen i Gaza og menneskene som lever under de mest grusomme omstendighetene. Det blir ofte sagt i journalistikken at noe ikke er skjedd før en journalist tar tak i det, en nyhet er ikke en nyhet før noe er publisert.

Steffi Anine Flohr arbeidet i flere uker med sin Gaza-sak, og lykkes med å gi oss dyp og personlig innsikt i en av skjebnene der. I sin dialog med kilden sin har hun også hele tiden vist omsorg. I sine refleksjoner i eksamensoppgaven har hun også vist grundige grep rundt egen etikk og rundt hva og hvordan hun har valgt å publisere dialogen til et menneske i krig.  

to studenttekster

Forberedt på virkeligheten  

Emnet vårt inkluderer også dypere innsikt i terror, terrortrender og ekstremisme. Dette er noe Per Christian Magnus og Eiliv Frich Flydal etterlyser i et innlegg hos M24 11. mars i år. «Slik undervisning finnes ikke, etter hva vi vet, ved noen journalistutdanninger i Norge eller andre land», skriver de. Og de tar feil. På Kristiania har vi altså undervist om dette i årevis.

En gjennomgang med årets studenter viser at et stort flertall av studentene føler seg bedre forberedt til å dekke krig, konflikt, terror og ekstremisme.

Jeg har skrevet tidligere at vi mislykkes med journalistikkutdanningen hvis vi ikke forbereder studentene våre på å dekke krig. Vi må forberede dem på vår virkelighet i verden nå. Sammen med andre kollegaer må vi fortsette å utvikle utdanningen vår praktisk og teoretisk i semestrene som kommer, gjerne i samarbeid med andre journalistikkutdanninger og forskere. 

Tekst: Jon Martin Larsen, høyskolelektor og phd-kandidat, Institutt for kommunikasjon, Kristiania.

 Vi vil gjerne høre fra deg!    
Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.   

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

  • DNA-sporing stopper svindel med sjømat
    Kunnskap Kristiania

    DNA-sporing stopper svindel med sjømat

    Forbrukere betaler ofte for en annen type fisk enn de faktisk får. En ny studie viser hvordan teknologi kan rydde opp i sjømatsvindel.
    Les mer
  • Åpner Solberg dørene for et tettere EU-samarbeid?
    Kunnskap Kristiania

    Åpner Solberg dørene for et tettere EU-samarbeid?

    Kommunikasjonen er preget av forsiktige formuleringer og strategisk tvetydighet for å signalisere støtte uten å mobilisere til debatt, skriver Roy Aulie Jacobsen.
    Les mer
  • Strikkejakke, rosa skjorte og silkeskjerf til bunaden – er det innafor?    
    Kunnskap Kristiania

    Strikkejakke, rosa skjorte og silkeskjerf til bunaden – er det innafor?    

    Fløyelsbånd, fargerike stoffer og funn fra fjerne steder – alt dette kunne finne veien inn i de tradisjonelle festdraktene.
    Les mer
  • Slik skaper vi trygge, inkluderende og bærekraftige samfunn
    Kunnskap Kristiania

    Slik skaper vi trygge, inkluderende og bærekraftige samfunn

    Hvordan kan forskning hjelpe oss å se fremover i en ustabil tid?
    Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
Abonnér