En amerikansk Orbán?

Amerikansk politiker smiler fornøyd under en tale
Er guvernør Ron DeSantis i Florida blitt Det republikanske partiets nye wonderboy?Foto: Gage Skidmore / Flickr, CC.
 • Skrevet av

 • Sist oppdatert

  16. november 2022

 • Kategori

 • Tema

  • USA
  • Trump
  • Ron DeSantis
  • Amerikansk politikk
  • Demokrati
 • Skrevet av

 • Sist oppdatert

  16. november 2022

 • Kategori

 • Tema

  • USA
  • Trump
  • Ron DeSantis
  • Amerikansk politikk
  • Demokrati

KOMMENTAR: Ketil Raknes om amerikansk politikk

Da den amerikanske statsviteren Pippa Norris for en del år tilbake ble spurt om helsetilstanden til amerikansk demokrati, svarte hun: «Jeg vil si at pasienten ikke har vært frisk i lang tid. Pasienten er overvektig og trener ikke».

At det amerikanske demokratiet minner om en overvektig pasient på vei mot hjerteinfarkt, er noe av grunnen til The Economist allerede i 2016 flyttet USA fra kategorien «full democracy» til «flawed democracy».

Ifølge The Economist var politisk dysfunksjon, høyt konfliktnivå og fallende tillit til alle typer politiske institusjoner grunnen til at USA ble flyttet over til listen over syke demokratier.

Ingen rød bølge

I forkant av det nylige kongressvalget var mange analytikere redde for at amerikansk demokrati måtte innlegges på intensivavdelingen.

Målingene pekte i retning av en rød bølge der valgfornektere og konspirasjonsteoretikere støttet av Donald Trump skulle storme inn i Senatet og Representantenes hus.

Et slikt resultat ville gitt Trump en perfekt start på sin kommende presidentvalgkamp og gjort det nærmest umulig for andre kandidater å utfordre han.

Demokratenes valgkamp ble et slags demokratisk flomvern.

Et republikansk valgskred ville vært det samme som å belønne et parti som har stilt seg bak forfalskning av valgresultater og et åpent forsøk på statskupp.

Det ville sendt et sterkt signal til resten av verden om at amerikanske velgere nå var klare for å avskaffe demokratiet som styringsform.

Resultatet av kongressvalget tyder på at det amerikanske demokratiet ble reddet på målstreken.

Til tross for høy inflasjon og en upopulær sittende president klarte demokratene å bite seg fast i mange valgkretser de var spådd å tape.

De klarte å trosse den historiske trenden der partiet som sitter med presidenten, går på betydelige tap i mellomvalget. Demokratene lyktes i å gjøre valget til et eksistensielt valg der demokratiets fremtid og individets frihet sto på spill.

Demokratenes valgkamp ble et slags demokratisk flomvern som klarte å omgjøre den republikanske tsunamien til en håndterlig springflo.

Spesielt yngre amerikanske velgere virker å ha fått nok av ekstremismen til det republikanske partiet og kom demokratiske kandidater til unnsetning over hele USA.

Resultatene så langt tyder på at republikanerne ser ut til å vinne et knapt flertall i Kongressen, mens demokratene bevarer flertallet i Senatet, selv uten å vinne et kommende omvalg i Georgia.

Demokratene forhindret en katastrofe, men nedturen for amerikansk demokrati vil fortsette.

En politisk stillingskrig

For Joe Bidens hardt prøvede presidentskap betyr republikansk flertall i Kongressen at de to neste årene vil bli en politisk utmattelseskrig.  Republikanerne vil gjøre alt som står i deres makt for å blokkere, sabotere og underminere Biden.

Det vil bli trusler om å kjøre USAs økonomi i grøften ved å nekte å heve gjeldstaket og amerikanske velgere kommer til å bli bombardert med desinformasjon i form av en serie med bisarre høringer.

Et knapt flertall betyr også at de mest ytterliggående republikanerne som Marjorie Taylor Greene vil få økt sin innflytelse.

I Europa er Taylor Greene mest kjent for utspillet om at en skogbrann i California var forårsaket av «en laser fra verdensrommet som er kontrollert av en prominent jødisk finansfamilie med forbindelser til demokratene».

I republikanske kretser omtales nå Taylor Greene som en mulig visepresidentkandidat til Trump og er spådd en fremtredende rolle i Kongressen.

Den brutale sannheten er at det republikanske partiet ikke lenger ser seg tjent med at USA er et liberalt demokrati.

For Donald Trump var valget ganske skuffende. Han fikk valgt over 200 valgfornektere til ulike verv både på nasjonalt og delstatsnivå, men mange av kandidatene Trump har støttet, gjorde det dårligere enn forventet.

Enda verre for Trump var at hans erkefiende, Floridas guvernør Ron DeSantis, gjorde et svært godt valg i Florida og seiler opp som en sterk konkurrent til Trump i 2024.

Fortsatt en fare for demokratiet

Mange kommentatorer ser på Trumps svekkelse som et tegn på at amerikansk demokrati nå er i ferd med å korrigere seg selv og går lysere tider i møte.

Det er en naiv og feilaktig fortolkning.

Den brutale sannheten er at det republikanske partiet ikke lenger ser seg tjent med at USA er et liberalt demokrati fordi de ikke tror de kan vinne frie og rettferdige valg.

Dagens republikanske parti er gjennomsyret av antidemokratiske strømninger som gjør at det som kommer etter Trump, vil ligne på Trump.

I komparative studier av politiske partier plasseres nå det republikanske partiet sammen med Fidesz i Ungarn og AKP i Tyrkia. Det er blitt et antidemokratisk og etnonasjonalistisk parti med autoritære ambisjoner.

Der Trump var klomsete, udisiplinert og utaktisk, vil hans autoritære arvtager sannsynligvis være «kalkulert, raffinert og med et større politisk talent».

I 2020 spådde den skarpskodde teknologisosiologen Zeynep Tufecki at USA i 2024 vil være et perfekt bytte for en smart og velskolert høyrepopulist.

Der Trump var klomsete, udisiplinert og utaktisk, vil hans autoritære arvtager sannsynligvis være «kalkulert, raffinert og med et større politisk talent».

Kongressvalget viste at Ron DeSantis sannsynligvis er den kandidaten Tufecki tenkte på.

DeSantis er i ferd med å utvikle det vi kan kalle «kompetent trumpisme» og har gjort Florida til en solid republikansk stat.

Grunntanken er å dyrke en apokalyptisk kulturkrig.

Ron DeSantis er akkurat like autoritær og antidemokratisk som Donald Trump. DeSantis skyr ikke av banen for å omfavne valgfornektelse og konspirasjonsteorier dersom det kan hjelpe han å få makt.

Han gjør også alt han kan for å forhindre velgere med minoritetsbakgrunn i å stemme i Florida.

Samtidig er DeSantis farligere enn Trump fordi han er flinkere til å skjule sine autoritære impulser og er mye mer disiplinert i måten han driver politisk kommunikasjon på.

Autoritære tendenser

DeSantis minner sånn sett om Ungarns utspekulerte autoritære statsminister Viktor Orbán som mange republikanere ser opp til.

DeSantis er ekspert på å undergrave de amerikanske demokratiske institusjonene på en sånn måte at man aldri direkte kan påstå at han har gjort noe ulovlig, men der sluttresultatet er at demokratiet forvitrer.

Et typisk eksempel er DeSantis sine merkelige lover i Florida mot at lærere skal få snakke om kjønnsidentitet og homofili i klasserommet og at hverken bedrifter eller utdanningsinstitusjoner skal lære opp sine ansatte i USAs rasistiske historie.

Spesielt er loven om forbud mot undervisning om homofili og kjønnsidentitet nesten identisk med lover som Orbán har innført i Ungarn. Grunntanken er å dyrke en apokalyptisk kulturkrig der vanlige folk står på den ene siden og gale radikalere som vil rive ned samfunnet står på den andre.

Siden de gale radikalerne vil ødelegge alt folk som DeSantis verdsetter og holder kjært, kan demokratiet ofres for redde landet fra undergangen.

Det amerikanske demokratiets fremtid

Hvis man skal velge mellom DeSantis og Trump som presidentkandidat i 2024, er sannsynligvis Trump å foretrekke hvis man er opptatt av USAs demokratiske fremtid.

Med Trump som kandidat vil det være åpenbart for alle amerikanere hva som står på spill og hans egen inkompetanse begrenser hva han er i stand til å utrette.

Trump vil trolig være lettere både å avsløre og bekjempe, mens DeSantis trolig vil sette amerikansk demokrati på en mye mer krevende prøve.

Spørsmålet er om DeSantis i etterkant av kongressvalget tør å utfordre Trump åpent. Til tross for det dårlige valget er fortsatt Trump en formidabel kandidat med et enormt sterkt grep om republikanske kjernevelgere.

Det som uansett er sikkert, er at republikanerne i 2024 vil stille med en presidentkandidat som vil fortsette angrepet på amerikansk demokrati med uforminsket styrke.

Denne kronikken ble først publisert i Morgenbladet 11/11/2022 under tittelen: Ron DeSantis er farligere enn Trump.

Vi vil gjerne høre fra deg!    
Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på E-post til kunnskap@kristiania.no. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
Abonnér

N1

 • DeepFakes og kunstig intelligens i filmproduksjon

  «Alle» kan lage falske videoer på mobilen med enkle apper. Allikevel bruker filmbransjen millioner på visuelle effekter. Hvorfor?
  Les mer
 • Donald Trump er ille. Men det meste i USA var verre før

  Donald Trump er den hvite nasjonalismens siste krampetrekning i overgangen til et ekte, flerkulturelt demokrati, skriver Ketil Raknes.
  Les mer

N2

 • Historien om amerikansk rasisme er til å miste pusten av

  Den amerikanske rasismen er så åpenbar, så lett gjenkjennelig og så naturlig at den er lett å overse, advarer Ketil Raknes i et essay i kjølvannet av politidrapet på George Floyd.
  Les mer
 • Tysk nysatsing på kjernekraft vil aldri skje

  I podkasten Tyskerne drøfter Kai Schwind og Ingrid Brekke tysk kjernekraftpolitikk.
  Les mer
 • Foto av mann i mørk genser som står oppstilt for kamera.
  • Høyskolelektor
  • Instituttleder

  Institutt for kommunikasjon