Målet med kliniske studier er å få økt kunnskap om sykdommer, hvilke typer behandling som kan gis, og hvilken behandling som er den beste.

I en klinisk studie mottar deltakerne behandling i henhold til en protokoll som utarbeides av forskerne. Alle medisinske forskningsprosjekter som involverer mennesker, biologisk materiale fra mennesker eller helseopplysninger, må godkjennes av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

Kliniske studier er den viktigste måten forskerne finner ut om en ny behandling, medikament eller medisinsk utstyr er trygg og effektiv å bruke på mennesker. 

Kliniske studier kan sammenligne en ny medisinsk tilnærming med en standard medisinsk behandling som allerede er tilgjengelig med en placebo som ikke inneholder noen aktive ingredienser eller ingen intervensjon/behandling. En klinisk studie brukes ofte for å lære om en ny behandling er mer effektiv og/eller har mindre skadelige bivirkninger enn standardbehandlingen.

Hvordan delta i en klinisk studie

Det blir stilt strenge krav til hvem som blir valgt ut til å delta. For å bli vurdert som deltaker i en klinisk studie må en potensiell detaker passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier. Disse kriteriene kan for eksempel være: Diagnose, alder, prøveresultater, som blodprøveverdier, tidligere sykdommer eller nåværende medisiner.

Slike kriterier er viktige for din sikkerhet, og for å sikre at dataene og resultatene som samles inn er sammenlignbare og kan gi svar på de spørsmålene som blir stilt i studien.

Ulemper og fordeler med å delta

​Dersom du blir vurdert til å delta i en klinisk studie, er det viktig å tenke grundig gjennom hva det vil innebære. Å delta i en klinisk studie kan kreve mye tid og krefter, fordi studier ofte innebærer flere kontroller, tester og prøver.

Kliniske studier som undersøker nye medikamenter kan gi deltakerne bivirkninger, både alvorlige og mindre alvorlige. En viktig del av kliniske studier er nettopp å kartlegge disse. De ansvarlige for studien blir holdt orientert om hvilke bivirkninger som oppdages underveis og vil, så vidt det er mulig, sørge for at bivirkninger håndteres slik at du ikke utsettes for unødig risiko.

Deltar du i en klinisk studie, kan du få tilgang til den nyeste og mest avanserte behandlingen før den er allment tilgjengelig. I tilfellet med såkalte randomiserte studier vil du få tildelt behandlingstype basert på loddtrekning. Hensikten er vanligvis å sammenlikne den utprøvende behandlingen med den best tilgjengelige rutinebehandlingen, det vil si den du ville ha fått hvis du ikke deltok i studien.

Du får tett oppfølging av lege og sykepleier som er ansvarlig for studien. Om den nye behandlingsmetoden ikke hjelper for deg, kan resultatene fra studien likevel hjelpe andre pasienter med samme sykdom – en gang i fremtiden.

Hvem utfører kliniske studier

Kliniske studier kan gjennomføres på ulike steder som sykehus, universiteter, legekontorer og klinikker. Ofte samarbeider forskere og utprøvere nasjonalt og internasjonalt i gjennomføringen av kliniske studier. 

Kilde: helsenorge.no

Kliniske studier og bruk av akupunktur i AcuBreast-studien

AcuBreast-studien benytter ikke medikamenter. Akupunktur er en trygg behandlingsform i hendene på velutdannede akupunktører. Mindre forbigående bivirkninger som blåmerker kan forekomme, og det tas spesielle forholdsregler ved behandling av brystkreftoverlevere med akupunktur som å unngå å nåle i arm hos de som har gjennomgått aksillær disseksjon og der det er lymfødem.

Vil du vite mer om akupunkturforskning og utfordringer i akupunkturforskningen ler mer her.

Kontakt oss

Mona Solberg

Forskningskoordinator AcuBreast
Kristiania, School of Health and Science

mona.solberg@kristiania.no

Spørsmål om studien? Ta kontakt med:

Terje Alræk

Prosjektleder AcuBreast
Kristiania, School of Health Science

M +47 478 80 170
terje.alraek@kristiania.no

AcuBreast-studien er finansiert av Rosa sløyfe, et samarbeid mellom Kreftforeningen og Brystkreftforeningen.