syv personer i kostymer på en scene
Drømmer du om å stå i rampelyset? Her er en guide til hvordan du kan lykkes som skuespiller i Norge! Foto: Kristiania/Haakon Dueland

Å bli skuespiller i Norge kan være en spennende karrierevei for de som har lidenskap for teater, film og scenekunst. Her er noen steg som kan hjelpe deg på vei for å oppnå den store drømmen.  

Ta utdanning

En god start er å få riktig utdanning. I Norge verdsettes skuespiller-utdanning svært høyt. Å ha en solid utdannelse er ofte en viktig kvalifikasjon når du søker om roller.

Ved Kristiania tilbyr vi skuespiller-utdanning både på fagskole- og bachelornivå. Det finnes også mange ulike kurs man kan ta for å bygge på sine ferdigheter.  

Om studiene - accordian block

Skaff deg praktisk erfaring  

Utdanning er viktig, men praktisk erfaring er like verdifull. Delta i lokale teatergrupper eller amatørteaterproduksjoner for å få praktisk erfaring. Dette gir deg muligheten til å anvende det du har lært i utdanningen og å bygge på din CV. Det er gjennom det praktiske arbeidet at du kan utvikle ditt skuespillertalent ytterligere. 

Som Kristiania-student får du rikelig med praktisk erfaring mens du studerer; du deltar i forestillinger og får mye tid til å utvikle dine ferdigheter på scenen, samtidig som du får verdifulle tilbakemeldinger fra personer som selv har lang erfaring fra bransjen!

Bygg nettverk 

Nettverksbygging er en essensiell del av skuespillerkarrieren. Møt mennesker i bransjen ved å delta på teaterfestivaler, workshops og åpne auditioner. Dette gir deg muligheten til å bygge viktige kontakter som kan hjelpe deg med å finne jobbmuligheter og gi råd om karrierevalg.

Gjennom bachelor- og fagskoleutdanninger Kristiania vil du få knytte kontakt med gjestepedagoger på høyeste nivå som en del av studieløpet. Ikke minst: Du blir kjent med andre studenter som selv står på scenen, og med dem som om noen år selv skal lage de neste store forestillingene og arrangementene.

Tre skuespillere i malingflekkede togaer på en scene.
Kristiania tilbyr flere forskjellige skuespillutdanninger. Her møter du likesinnede som brenner for det samme som deg!Foto: Kristiania/Haakon Dueland

Skaff deg en agent 

Å ha en talentagent eller manager kan være svært verdifullt. Agenter har ofte tilgang til eksklusive auditionmuligheter og kan forhandle kontrakter på dine vegne. De fungerer som din representant i bransjen og kan hjelpe deg med å finne veien til profesjonelle produksjoner.

Det finnes mange ulike typer agenter, pass derfor på at du tenker godt igjennom hva du trenger en agent til, slik at du får en agent som spesialiserer seg på det du trenger. Det er også viktig å sette seg inn i hvordan du skal forhandle når du skaffer deg en agent. 

Norsk Skuespiller-forbund kan gi deg tips angående ulike agenters avtaleinnhold. Les innholdet godt, og send dem gjerne en kopi så kan du få hjelp til å se igjennom innholdet før du signerer.  

Oppdater CV og showreel  

Dame på en scene med utstrakte armer
Som skuespiller er det en god ide å lære seg å kombinere sang, dans, og skuespill på scenen. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Bygg en profesjonell CV og lag en showreel som viser frem dine beste arbeider. Dette er viktig for å presentere deg selv til potensielle arbeidsgivere. En showreel er nesten som en CV, men i videoformat! Det er en kort video som skuespillere, kan bruke for å vise sitt talent.  

Showreelen inneholder vanligvis utdrag fra tidligere prosjekter som skuespilleren har deltatt i, for eksempel filmsnutter, TV-opptredener, teaterscener eller andre relevante opptredener.

Formålet med en showreel er å gi potensielle arbeidsgivere, som regissører eller castingagenter, en rask oversikt over skuespillerens ferdigheter og erfaring.  

Showreeler er viktige verktøy for skuespillere som søker roller i film, TV, teater og andre former for underholdning, da de gir potensielle arbeidsgivere en rask måte å vurdere en skuespillers kompetanse på.  

Lag en enkel hjemmeside hvor du legger ut CV, kontaktinfo, høyoppløselige foto og showreel – husk at den bør være enkel og oversiktlig også på mobil! 

Gå på auditioner 

Søk etter auditionmuligheter i Norge og delta i så mange som mulig. Vær nøye forberedt til hver audition og vis din dedikasjon til rollen. Auditionprosessen er ofte konkurransedyktig, så det er viktig å gjøre sitt beste hver gang, men fortvil ikke om du får avslag. Selv de beste skuespillerene i verden har fått nei flere ganger. 

  • Skuespillerjobber annonseres flere steder, men Stagepools jobbportal er et godt sted å begynne. Les mer her! 

Ha mye tålmodighet og utholdenhet 

Skuespillerkarrieren kan være utfordrende, og du kan møte på motstand underveis. Det er viktig å være tålmodig og opprettholde en positiv innstilling. Fortsett å forbedre deg selv og ikke la motgang knuse drømmene dine. Motgang er en naturlig del av en skuespillers liv.  

Bli med i en fagforening 

Vurder å bli med i en skuespillerfagforening som Norsk Skuespillerforbund. Disse fagforeningene gir støtte og beskyttelse for skuespillere, og de kan hjelpe deg med å forstå dine rettigheter og plikter som en profesjonell skuespiller i Norge 

Husk at veien til suksess som skuespiller kan være krevende, men med hardt arbeid, dedikasjon og lidenskap kan du oppnå dine drømmer i Norges spennende skuespillerbransje. Lykke til!

Kunst og design + spør en student