De uteksaminerte studentene i Dalane sammen med rektor på Kristiania Trine J. Meza og Lise Gjellestad jobber som seniorrådgiver for etter- og videreutdanning i avdeling for Fleksibel og livslang læring
De uteksaminerte studentene i Dalane sammen med rektor på Kristiania Trine J. Meza og Lise Gjellestad jobber som seniorrådgiver for etter- og videreutdanning i avdeling for Fleksibel og livslang læringFoto: Heidi Åberg

– Jeg gikk inn med perspektivet om at dette ikke var noe jeg skulle gjøre som en isolert ting ved siden av jobben, men at jeg skulle bruke det jeg lærte aktivt inn i jobben fra første stund. Og det var akkurat det som skjedde, forteller Line Sviggum. Hun er én av 21 studenter som nylig kunne feire gjennomført erfaringsbasert master i praktisk lederskap fra Høyskolen Kristiania i Dalane. 

Sviggum bor i Egersund, men jobber som regiondirektør i Sparebank 1 Sør-Norge i Stavanger.  

– Jeg pendler tre timer hver dag til jobb, så det var helt avgjørende for meg at undervisningen var i nærmiljøet mitt, slik at jeg kunne få tid til både jobb og familie, sier hun. 

Ni av ti studenter har fortalt de ikke ville gjennomført studiet hvis det ikke var for at det kunne tilby undervisning lokalt. 

Student Line Sviggum
LIne Sviggum var én av studentene som nylig kunne feire egenbasert master som hun tok på Kristiania i Dalene. Foto: SpareBank 1 Sør-Norge 

Det lokale har ikke gått utover kvalitet  

Studieprogrammet fikk nesten full score (4,9) i Studiebarometeret, og det har vært 85,5 prosent fullføringsprosent.  

– Det er viktig å understreke at det lokale ikke har gått på bekostning av kvaliteten. Jeg opplevde studiet som veldig relevant, fremtidsrettet og praktisk. Det å kunne skifte mellom å løfte blikket, og deretter dykke ned i aktuelle problemstillinger har vært viktig, sier Sviggum.     

Det er lagt opp til å ta ett emne av gangen, slik at man ikke må fordype seg i flere ting på en gang. Gjennom refleksjonsoppgaver og samlinger kunne de også dra lærdom av hverandre.  

Jeg opplevde studiet som veldig relevant, fremtidsrettet og praktisk.

– Selv om man kommer fra ulike bransjer – fra det offentlige eller private - så har man likevel mye til felles og mange av de samme utfordringene. Det å snakke høyt om aktuelle problemstillinger, reflektere og utveksle erfaringer med medstudenter ga meg mye, avslutter hun.   

Lokalt engasjement lagde stipend-ordning 

Det første uteksaminerte kullet i erfaringsbasert master har vært et samarbeid med Dalene utdanningssenter gjennom tre år. I tillegg har lokale krefter engasjert næringsliv, kommuner og lokalbefolkningen. Det har resultert i et fond for alle som bor i eller jobber i Dalane-regionen. De kan få et stipend på 100.00 kroner til å dekke deler av skolekostnadene.  

– Det lokale engasjementet har rett og slett vært helt fantastisk og helt sentralt i gjennomføringen. Ikke bare kan studentene ta utdanning i nærmiljøet og ved det økt kompetanse, men de får også reduserte kostnader. Dette er rett og slett en vinn-vinn-situasjon, sier Heidi Åberg, avdelingsleder for Arbeidsliv og innovasjon på Høyskolen Kristiania.  

Det lokale engasjementet har rett og slett vært helt fantastisk og helt sentralt i gjennomføringen.

Heidi Åberg er avdelingsdirektør for arbeidsliv og innovasjon ved Høyskolen Kristiania og har ansvar for etter- og videreutdanning, karrieresenteret, praksiskontoret og alumni.
Avdelingsleder for Arbeidsliv og innovasjon på Høyskolen Kristiania Heidi Åberg skryter av det lokale engasjementet som har vært avgjørende for at Dalane-modellen har vært mulig å gjennomføre. 

Faktaboks

Erfaringsbasert master i praktisk lederskap gjennomføres med rundt seks samlingsdager lokalt i Dalane hvert semester og webinarer mellom alle samlingene 

Webinarer som er frivillige er på kveldstid med en fleksibel agenda. Her kan studentene blant annet kan stille spørsmål, eller få veiledning på gruppenivå.  

Gruppen har også på eget initiativ hatt felles møtepunkter for å bli mer disiplinert og motivert for videre arbeid og progresjon.  

Målgruppen har vært voksne mennesker i lederjobber, hvor studiene, jobb, familie og fritidsaktiviteter må balanseres. Derfor tilrettela vi heldagssamlinger, med positive tilbakemeldinger.  

Biblioteket ved Kristiania ved Mari Eeg, biblioteksjef, har også stått i spissen for prosjektet “Skreddersydde bibliotektjenenester som del av fleksible og desentraliserte studietilbud”. Prosjektets overordnede mål var å utvikle bibliotekressurser til studenter på desentraliserte studier, med Dalane som pilot. 

Studiet ble nominert til årets nettpedagog 2024.  

Samarbeid på tvers av landet 

Det er Høyskolen Kristiania som har vært ansvarlig for det skreddersydde innholdet. Blant annet har man hentet inn lokale forelesere fra regionen, lokale gründere og toppledere.   

Førsteamanuensis Birthe Kåfjord Lange på Kristiania er både studieprogramleder og står for noe av undervisningen selv. Hun understreker viktigheten med lokal forankring, men også studentenes egne erfaringer.  

– Målet er for eksempel å bli en bedre leder og at man kan få nye verktøy til å gå løs på utfordringene på en annen måte. Det er en læringsmotivasjon som kanskje er enklere med erfaring og alder, sier førsteamanuensisen. 

– Når du er voksen og lurer på om du skal gå løs på en master eller ikke, så husk at det ikke er sånn som det var den gangen du tok et fulltidsstudium som ung heltidsstudent, fortsetter hun.   

Desentralisering av videreutdanning 

Gudrun Eliingsen i Dalane utdanningssenter
Gudrun Eliingsen i Dalane utdanningssenter - som sammen med Kristiania har stått for studieprogrammet. Foto: Dalane utdanningssenter

Når det kommer til logistikk, markedsføring og rekruttering av søkere er det Dalane utdanningssenter som har tatt seg av dette.  

– Vi har brukt alle mulige kanaler og plattformer til å nå mulige studenter, alt fra en prat på nærbutikken til kontakt med bedrifter og fagforeninger. På den måten har vi også greid å fange opp de som ikke hadde planer om å ta utdanning, forteller Gudrun Ellingsen, daglig leder på Dalane utdanningssenter.  

Det er bred politisk enighet om at det er viktig å sikre bosetning og vekst i alle deler av landet, og Regjeringen har flere ganger pekt på desentralisering av videreutdanning som et viktig tiltak til å bidra til dette. Dette har også fått støtte av flere ekspertutvalg.  

Samtidig kan 65 prosent av NHO-bedriftene i Rogaland melde om udekket kompetansebehov, og at distriktene er spesielt utsatt, fordi folk trekkes mot urbane områder. 

PWC skrev også i sin Kompetanserapport 2024 at «Tilrettelegging av arbeidshverdagen for at ansatte og ledere kan tilegne seg kunnskap og fremtidige ferdigheter er trukket frem som den største utfordringen».  

– Vi fungerer som en bro mellom lokalt arbeidsliv og utdanningsinstitusjoner, og utvikler derfor utdanning etter reelle behov fra arbeidslivet – både offentlig og privat. Formell utdanning til ledere var et stort behov som manglet, og dette studietilbudet er noe næringslivet har fått med seg og anerkjenner, forteller Ellingsen.  

Gjennom videreutdanningen kan bedrifter utvikle ansatte, samtidig som hele regionen får et kompetanseløft.  

–  Vi lever også i en verden i stadig endring, hvor f.eks. digital omstilling og det grønne skiftet tvinger oss til å holde oss oppdaterte og relevante. Gjennom å tilby videreutdanning på ledernivå i tråd med dette er også avgjørende for videre utvikling og innovasjon i regionen, avslutter hun.  

Utdanning skal være for alle 

Derfor er det viktig at dette tilbudet kan fortsette, og modellen som nå bare blir kalt «Dalane-modellen» kunne nettopp skilte med et nystartet masterkull på 33 studenter som etter planen vil uteksamineres i 2028.  

– Vi håper nå at vi kan få til Dalane-modellen andre steder i landet, og dermed bidra til kompetanseløft i regioner som trenger dette. Det er tross alt ideen om å gi utdanning til alle uavhengig av hvor de bor som Kristiania er tuftet på, sier Åberg .  

Kristiania ble opprettet i 1914 som Norsk korrespondanseskole – Norges første brevskole. Undervisning og tilbakemelding gikk gjennom brevutveksling slik at mennesker som bodde utenfor byene kunne ta fagbrev uten å reise til Oslo eller andre byer. På mange måter kan man sammenligne dette med dagens nettstudier, som er en kjempesatsing på Kristiania. Og ikke minst Dalane-modellen hvor man faktisk flytter undervisningen dit det trengs.    

Forsker på effekten av desentralisert videreutdanning 

I tillegg til å gi undervisning har Birthe Kåfjord Lange gjennomført en forskningsstudie basert på data fra masterprogrammet for å utforske de regionale effektene.  

– Vi ser at de med lederrolle uttrykker bedre forståelse for hverandres utfordringer og situasjon, samt at de har utviklet et felles faglig språk som gir høyere presisjon og kvalitet i dialog og diskusjoner, også utenfor studiesituasjonen, forteller hun.  

Samtidig kommer det frem at det arbeidsintegrerte læringsdesignet bidrar til å løfte reelle utfordringer og situasjoner inn i studiet, noe som forsterker studentenes opplevelse av å bli kjent med hverandres lederhverdag og –kontekst.  

Studien er foreløpig beskrevet i artikkelen “Work integrated learning in life-long learning – A Tool for regional development?” som ble presentert på WACE (The World Association for Cooperative Education) international research symposium 2024. 

Birthe Kåfjord Lange er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og underviser hovedsaklig i ledelsesfag på ulike nivåer.
Birthe Kåfjord Lange er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og underviser hovedsaklig i ledelsesfag på ulike nivåer.

 

Håper prosjektet kan videreføres til andre steder i landet 

– Gjennom det første avgangskullet har vi bevist hvordan samarbeid på tvers av landet, lokal forankring og engasjement, samt skreddersydd undervisning fått til et ønsket kompetanseløft i regionen, sier Kåfjord Lange.  

– Nå håper vi at dette kan være til inspirasjon til andre deler av landet, slik at flere kan få mulighet til videreutdanning som vil gagne både enkeltpersoner og lokalsamfunn, avslutter hun.  

Erfaringsbasert master + veiledning content card IMG

  • Bildelenke til landingsside for erfaringsbasert master.

    Ta emner på masternivå

    Kristiania tilbyr en rekke executive-emner på masternivå. Våre erfaringsbaserte utdanninger gir deg både kompetanse og et verdifullt nettverk. Les mer her!
    Les mer
  • Bildelenke til kontaktside.

    Bestill studieveiledning

    Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
    Les mer