Voksne studenter sitter i klasserom med pultene i hestesko og lytter til foreleser.
Erfaringsbasert master betyr at du bruker din egen jobberfaring sammen med pensum i utdanningen. På samlinger får du bygge nettverk med andre som har lignende bakgrunn som deg.Foto: Kristiania

De siste månedene har Janne Foss, Christine Thomassen og Henrik Melsom Edvardsen kombinert studier med travle jobber i kulturbransjen.

Foss, Thomassen og Edvardsen har alle jobbet flere år som ledere. Bakgrunnen og arbeidsoppgavene er forskjellige, men felles for dem alle er et ønske om å formalisere lederkompetansen sin. Dette får de muligheten til med erfaringsbasert master. 

Fleksible studier

Erfaringsbasert master er beregnet på deg som har jobbet noen år og som ønsker å investere i karrieren ved å ta en lederutdanning. Utdanningen kan tas som enkeltemner, eller du kan sette emner sammen til en komplett mastergrad.

Studiene er fleksible, består av en blanding av nettstudier og samlinger i Oslo. På den måten blir det mulig å kombinere utdanningene med jobb og privatliv. 

Dette har Christine Thomassen, Janne Foss og Henrik Melsom Edvardsen gjort, og her deler de sine erfaringer med deg. 

Portrettfoto av Christine Thomassen.
Christine Thomassen er nestleder i Creo og påtroppende leder for Ballettskolen ved Den Norske Opera og Ballett. Foto: Kristiania


– Har ingen formell lederkompetanse

– Jeg har hatt lederstilling i nesten ti år, men jeg har ingen formell lederkompetanse på masternivå fra før. Når jeg nå skal gå inn i en ny lederstilling, føler jeg at det er et godt tidspunkt for å få påfyll av kunnskap og reflektere litt rundt min egen lederposisjon, sier Thomassen. 

Hun har bakgrunn som solist i Nasjonalballetten og ser nå frem til å komme tilbake til dansen i en ny lederrolle. 

– Denne våren har jeg kombinert studier ved Kristiania med vervet i Creo og å komme inn i den nye jobben ved Norske Opera og Ballett, som jeg starter for fullt i i august. Det har vært krevende, men også veldig interessant, sier hun. 

Nyttig med praktiske knagger

Thomassen mener det har vært nyttig å ta et nytt blikk på seg selv i lederrollen, og hun har hatt stor glede av å kunne gjøre det sammen med andre ledere, som jobber i tilsvarende stillinger som henne selv. 

– Det at vi representerer hele kulturfeltet gjør at vi har fått mange gode diskusjoner og refleksjoner. Det er god bredde når det gjelder erfaringer i gruppen, og dette er jo viktig siden det er snakk om et erfaringsbasert studium, sier hun.

Hun legger til at hun er sikker på at hun får et helt annet utbytte av studiet i dag enn hun ville gjort hvis hun ikke hadde jobbet som leder før. 

– Nå har jeg jo mange praktiske knagger å henge teorien på, og jeg tror nok teorien ville fremstått som mer fremmed og teknisk hvis jeg ikke hadde hatt den erfaringen jeg har, sier hun.

Foreleser snakker til studentene, som sitter med pultene i hestesko rundt ham.
Samlingene finner sted i Kristianias nye, lyse lokaler sentralt i Oslo.Foto: Kristiania

– Kjempeinspirerende!

Portrettfoto av Janne Foss.
Janne Foss er undervisningsleder dans i Oslo kulturskole.Foto: Kristiania

Etter mange år som dansepedagog, begynte Janne Foss i lederstilling i Oslo kulturskole. Der har hun personalansvar og holder overblikk over danseundervisningen ved skolen. Hun er vikarinnkaller og jobber med diverse spennende prosjekter.

Dette var gode erfaringer å ta med seg da hun begynte på erfaringsbasert master.

Vi har mye å diskutere, og vi kan snakke om mye mer enn teorien fra boken.

– Det er kjempeinspirerende å delta på samlingene sammen med andre som sitter i liknende stillinger. Vi er en blandet gruppe både alders- og erfaringsmessig, men vi har alle med oss nyttig erfaring inn i studiene. Dette gjør at vi har mye å diskutere, og vi kan snakke om mye mer enn teorien fra boken, sier hun.

På CV-en har hun også bachelor i dans med pedagogikk, kulturelt entreprenørskap og veilederutdanning.

– Er blitt flinkere til å løfte blikket

Foss forteller at hun allerede har tatt i bruk mye av det hun har lært gjennom studiet.

– Jeg har brukt det vi har lært om forskjellige lederstiler til å analysere meg selv og justere min stil og hvordan jeg jobber, sier hun.

Hun føler også at hun har blitt flinkere til å løfte blikket og se hva de ansatte har behov for, og hun liker godt den filosofiske tilnærmingen i studiet.

– Vi er tre studenter fra min arbeidsplass i gruppen, og det har vært svært positivt. Vi får da felles erfaringer og kunnskap som vi kan gi tilbake til arbeidsplassen slik at hele organisasjonen har utbytte av det, sier hun, og legger til at det bare er en ting hun kunne ønske var annerledes i emnet.

– Jeg skulle gjerne hatt enda mer tid til å sette meg inn i emnet. Det er kort tid fra oppstart til eksamen, sier hun.

Portrettfoto av Henrik Melsom Edvardsen.
Henrik Melsom Edvardsen er rådgiver for eksterne relasjoner ved Nationaltheatret.Foto: Kristiania.

Skreddersydd for kreativ næring

Edvardsen har sittet i ledelsen i Nationaltheatret i 12 år. Han har utdannelse fra teaterskole i England på 90-tallet, samt videreutdanning fra BI. 

– Det er nå ti år siden jeg gikk på skole sist, så det passet fint for meg å ta et emne med 7,5 studiepoeng. Da får jeg trent opp den akademiske muskelen litt forsiktig, sier han. 

Det var den generelle interessen for å lære nye ting som bragte ham tilbake til skolebenken, og interessen ble pirret litt ekstra da det var snakk om et studium rettet direkte mot den kreative næringen. 

– Det har vært få bransjespesifikke lederutdanninger rettet mot kreativ næring, så jeg syns det er moro at det lages programmer som dette, sier han. 

Ser frem til eksamen

Det at studiet er erfaringsbasert var også noe Edvardsen likte godt. 

– Det er skikkelig gøy at vi må bruke den erfaringen vi har fått gjennom årene i arbeid og koble dette opp mot det siste innen ledelsestenkning, metodikk og akademisk tenkning. Da knaker det i de små grå, sier han. 

Han er fornøyd med måten undervisningen er lagt opp. 

– Jeg har samarbeidet noe med en medstudent mellom samlingene, har levert oppgavene som jeg får nyttige tilbakemeldinger på og ellers arbeider vi alle svært godt under samlingene. Nå ser jeg frem til eksamen.  Jeg vet hvor jeg står faglig sett, men det blir spennende å se hvordan jeg står akademisk, avslutter han.  

Erfaringsbasert master + veiledning content card IMG

 • Bildelenke til landingsside for erfaringsbasert master.

  Ta emner på masternivå

  Kristiania tilbyr en rekke executive-emner på masternivå. Våre erfaringsbaserte utdanninger gir deg både kompetanse og et verdifullt nettverk. Les mer her!
  Les mer
 • Bildelenke til kontaktside.

  Bestill studieveiledning

  Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
  Les mer