Utsnitt av Kristianias fasade i Kvadraturen i Oslo
Den danske kiorpraktor-udanningen har eksistert siden 1995, og er regnet for å være den aller beste muskelskjelettfaglige utdanningen i verden. Nå kan studenter ved Kristiania i Norge søke seg inn der. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Kiropraktorer er offentlig autorisert helsepersonell i Norge, men likevel finnes det ingen norsk utdanning for dette yrket. Nå har Kristiania og anerkjente Syddansk Universitet (SDU) i Danmark innledet et samarbeid som gir norske studenter som har fullført Bachelor i biomedisin fra Kristiania mulighet til å ta kandidat/profesjonsstudiet i klinisk biomekanikk ved SDU.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Hans-Christian Åsheim er professor i immunologi, og dekan ved School of Health Science ved Kristiania. Han har jobbet lenge med å få utdanningen på plass.

– Vi er stolte over å tilby en helt unik og fremtidsrettet utdanning til norske studenter, sier Åsheim.

Slik fungerer utdanningen

Portrettfoto av Hans-Christian Åsheim.
– SDUs kiropraktorutdanning er en svært anerkjent utdanning, og nå vil SDU og Kristiania samarbeide om å gi norske studenter en vei inn dit, sier dekan Hans-Christian Åsheim.Foto: Kristiania
 • For å få opptak ved SDU må du ha fullført et obligatorisk forkurs mellom andre og tredje studieår på Bachelor i biomedisin. Kostnader til dette kurset dekkes ikke av Lånekassen. Dette forkurset er et krav fra SDU for at man skal kunne søke på kandidatstudiet.

 • Når Bachelor i biomedisin ved Kristiania og forkurset er fullført og bestått, er du kvalifisert til å søke på en av inntil 15 plasser på kandidatstudiet Klinisk biomekanikk ved SDU.

 • Søkere rangeres etter karakterer oppnådd på Bachelor i biomedisin og et motivasjonsbrev.

 • Kandidater med gjennomført Bachelor i biomedisin og som har fått opptak ved SDU må så ta 20 definerte studiepoeng sammen med bachelorstudenter ved SDU før de starter på de siste to årene av den kliniske kiropraktorutdanningen.

 • Etter 2,5 års studium ved SDU og gjennomført turnus i Norge, kan du søke om norsk autorisasjon som kiropraktor.

– Gleder meg til å se norske studenter på SDU

– SDUs kiropraktorutdanning er en solid utdanning, og nå vil SDU og Kristiania samarbeide om å gi norske studenter en vei inn dit, sier dekan Hans-Christian Åsheim.

Den danske kiropraktor-udanningen har eksistert siden 1995, og er regnet for å være en svært anerkjent muskelskjelettfaglig utdanning. Den er også tilpasset norsk helsevesen, noe som også gjør at ferdig utdannede kiropraktorer klassifiseres som autorisert helsepersonell i Norge.

Henrik Lauridsen er kiropraktor og lektor ved Forskningsenheten Klinisk Biomekanikk ved SDU. Han er glad for samarbeidet med Kristiania.

– Jeg er virkelig glad for avtalen, og gleder meg til å se norske studenter her på SDU. Vi ser frem til et godt samarbeid, sier han.

En fremtidsrettet helseutdanning

Bachelor i biomedisin ved Kristiania er en bred og anvendelig utdanning, og ifølge Studiebarometeret 2023 hadde studiet noen av landets aller mest fornøyde studenter. Studentene har allerede mange andre muligheter for videre studier. De kan blant annet:

 • Søke seg videre på medisinstudier eller tannlegestudier i Polen ved Poznan University of Medical Science.

 • Studere medisin ved University of Nicosia Medical School på Kypros.

 • Søke seg videre på flere masterutdanninger innenfor fagfeltet.

– Kristianias fagmiljø har arbeidet hardt for å lage en utdanning som gir mange muligheter videre. Med den nye avtalen som lar norske studenter fullføre kiropraktor-utdanning i Danmark, fortsetter vi å satse på samarbeid med anerkjente, internasjonale samarbeidspartnere, sier Åsheim.

Biomedisin + veiledning

 • Laboratoriearbeider jobber med prøver.

  Nysgjerrig på Bachelor i biomedisin?

  Med denne graden kan du gå rett i jobb, velge mellom flere mastergrader i Norge, eller studere videre på medisin eller tannlege i utlandet, eller ta kiropraktorutdanning i Danmark.
  Les mer
 • Bildelenke til kontaktside.

  Lurer du på noe?

  Våre studentambassadører kan svare på det meste om studier, opptak og studentlivet ellers. Book en uforpliktende prat her!
  Les mer