Frida sitter på en takterasse, med gamle murbygninger bak seg.
– Jeg blir egentlig engasjert av det meste som er urettferdig. Det kan være alt fra Israels angrep mot befolkningen i Gaza til at skeive blir diskriminert på bakgrunn av den de er, sier Frida. Foto: Kristiania

Frida Marie Grande bruker tegning og sosiale medier til å få folk til å bry seg. Hun har også en egen podkast om kvinnehelse og jobber nå med en bok om kvinners syklus.   

Det at hun ble kåret til «Årets influenser» under Vixen-Awards 2024 er et tydelig bevis på at hun er på rett vei. 

– Må treffe oss i hjertet

– Jeg blir egentlig engasjert av det meste som er urettferdig. Det kan være alt fra Israels angrep mot befolkningen i Gaza til at skeive blir diskriminert på bakgrunn av den de er, sier Frida. 

Målet er å også engasjere andre, og det gjør hun med å lage godt gjennomtenkt innhold. Innhold som treffer oss i hjertet og som gjør det lett å stå opp for menneskers rettigheter. 

– Hvis jeg ikke hadde engasjert meg på denne måten i saker som opptar meg, hadde jeg nok implodert av frustrasjon, tror jeg, sier hun. 

En god studieopplevelse

Portrett av Frida.
Frida bruker posisjonen som en av Norges største influensere til å sette søkelys på viktige samfunnsproblemer. Målet er å engasjere andre til å lære mer og å selv gjøre en forskjell.Foto: Kristiania

Engasjementet for samfunnsspørsmål har hun hatt så lenge hun kan huske. 

– I tillegg har jeg alltid hatt stor interesse for både fotografi og journalistikk. Jeg fant derfor ut at en bachelor i PR og strategisk kommunikasjon var en perfekt middelvei for meg, hun.

Jeg gikk fra å ha et skikkelig ræva snitt på videregående til å være blant de med best karakterer i klassen.

Bacheloren fullførte hun i 2016, og hun ser tilbake på studietiden som en fin periode. Det var hennes første opplevelse av å studere noe hun virkelig syns var spennende. 

– Jeg gikk fra å ha et skikkelig ræva snitt på videregående til å være blant de med best karakterer i klassen på Kristiania. Dette studiet var midt i blinken for en med de interessene jeg hadde, sier hun. 

Opphetede diskusjoner og gode forelesere

Gode forelesere var med på å gjøre studietiden spennende. 

– De formidlet fagkunnskap på en engasjerende måte. Samtidig var det mange sterke personligheter i klassen min, sier hun,

Dette gjorde at det stadig var ganske opphetede diskusjoner i klassen, og dette passet en samfunnsengasjert person som Frida veldig godt. 

– Dette ga meg nye perspektiver på ting, sier hun. 

Pride og kvinnehelse

I dag driver Frida sitt eget selskap, der hun gjør en kombinasjon av mange ting. 

– Jeg er influenser og sosiale medier-konsulent. I tillegg har jeg en nettbutikk der jeg selger klær og plakater med tematikk som Pride og kvinnehelse, sier hun. 

– Det jeg liker best med jobben er at jeg kan bruke mye av tiden min til å dytte verden i riktig retning. Det føles meningsfullt, og det er viktig for meg, sier hun. 

Hennes mål som konsulent er at sosiale medier skal bestå av innhold som publikum faktisk vil ha. 

– Det innebærer å fjerne en ingrediens mange av oss bruker for mye i dag – nemlig kommunikasjon på egne premisser, sier hun.

Frida sitter på en terrasse foran murhus i Oslo.
– Verden kan være mørk, men det betyr ikke at vi kan la være å prøve å gjøre den bedre, sier Frida.Foto: Kristiania

– Ta et skritt tilbake

Skal man forvente engasjement fra en målgruppe, må man nemlig gjøre en skikkelig jobb. Man må ha fokus på menneskene man vil nå ut til. 

– Jeg har hatt ansvar for sosiale medier i Amnesty og har sett både der og gjennom min egen konto @fridamariegrande at engasjementet vokser enormt når du pakker inn budskapet ditt på riktig måte, sier hun. 

Ofte kan det rett og slett dreie seg om å ta et skritt tilbake. 

– Og du må unngå antagelser om at de du snakker til sitter på samme kunnskap og bakgrunnsinformasjon som deg, sier hun. 

– Vi må i alle fall prøve

Motivasjonen til Frida er å kunne gjøre verden til et litt bedre sted. 

– Jeg ønsker meg en verden fri for hat og diskriminering. Det skal mye til å komme dit, men vi må i alle fall prøve, sier hun. 

Frida legger til at hun ikke skal late som hun klarer å tro på dette hver dag. 

 – Verden er til tider forferdelig mørk. Hvis jeg kan påvirke slik at noen få mennesker får det bedre eller jeg kan få noen til å bry seg om en sak de ikke brydde seg om før, er jeg imidlertid fornøyd, avslutter hun.

BA pr og kom + veiledning