Silje står foran en trapp.
– Nysgjerrighet, forståelse, læring og evnen til å finne løsninger på komplekse problemer – det er min drivkraft. Den digitale utvikling har endret seg siden jeg startet som entreprenør og har totalt endret spillereglene innen entreprenørskap. I dag kreves det ny digital kunnskap for å lykkes, sier prosjektsjef Silje Morin.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Silje Morin ble introdusert for entreprenørskapets verden fra ung alder. Kanskje det var derfor hun selv endte opp med å starte flere virksomheter før hun tok sin første bachelorgrad.

– Begge mine foreldre var entreprenører og jeg har barndomsminner av hvordan de styrte sine bedrifter. Jeg syntes det var utrolig spennende, så det var bare logisk at jeg også skulle prøve.

Det ble en suksess. Morin startet sitt første selskap som 21-åring, og solgte seg ut med over 160 ansatte da hun var 25. Nå er hun Prosjektsjef for Nytt Sykehus Drammen i Vestre Viken helseforetak, for Klinikk Intern Service der det er flere nye digitale konsepter under implementering. Før det var hun forretningsutvikler i Sustainability Hub Norway. Men hun innså tidlig viktigheten av å oppdatere sin kunnskap og ferdigheter for å holde tritt med den digitale tidsalderen.

– Digitaliseringen endret alt

– Helt siden jeg startet min første bedrift har jeg sett hvordan entreprenørskap endrer seg som følge av digitaliseringen. Det er en helt ny verden nå, forteller hun

Hun startet i fotobransjen, videre over til lager og logistikk innen fashion, og så fort hvordan den raske digitale utviklingen stilte helt nye krav til digital kompetanse.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

– Jeg tok utdanning fordi jeg hadde en digital forretningsidé som ville kreve mer kunnskap og digital kompetanse dersom jeg skulle fortsette å lykkes. Den digitale omstillingen stiller helt nye krav til entreprenørskap dersom man skal ha sjans til å overleve i markedet. Særlig i Norge er det helt avgjørende at man tenker digitalt når man skal starte noe, forteller hun.

Hun valgte å studere bachelor og master på Kristiania, og ble gjennom utdanningen en del av et miljø hvor fagfolk innen teknologi, kommunikasjon, markedsføring og innovasjon samarbeider tett. Nå starter Kristiania opp en helt ny mastergrad i digitalt entreprenørskap, og Morin nøler ikke med å anbefale andre denne utdanningen.

Silje står ved et rekkverk i et atrium.
Den første bedriften Silje Morin startet, var innen fotobransjen. Der har det skjedd en enorm digital utvikling siden da.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

– Start bedrift som en del av utdanningen

Master of Science in Digital Entrepreneurship er en unik utdanning i norsk sammenheng. Mastergraden fokuserer nemlig på en blanding av digital innovasjon, etikk, bærekraft, forretningsutvikling og digital markedsføring, der teori møter praksis gjennom caseoppgaver og gruppearbeid.

– Denne mastergraden er en unik mulighet. Den kombinerer digital innovasjon, etikk, bærekraft og forretningsutvikling på en måte som gjør studentene godt rustet for utfordringene i dagens marked, sier hun.

Mens du studerer kan du også opprette og drive din egen studentbedrift i samarbeid med Ungt Entreprenørskap, noe som gir en unik hands-on erfaring i å navigere virksomheten. Dersom du vil, kan studentbedriften senere omregistreres til å bli din egen virksomhet.

– Det gir studentene en plattform for å anvende det de lærer i klasserommet i en virkelig forretningskontekst.

Å starte studentbedrift er helt risikofritt. Da har du ett år på deg til å starte opp, drive bedriften – og så bestemme deg for om du vil avvikle den eller gjøre den til din egen bedrift. Studentbedrifter kan også søke kontorplass på Loftet, Kristianias egen startup-inkubator i Oslo.

– Du er ikke personlig ansvarlig for en studentbedrift, altså risikerer du ikke noe selv. Men du blir en del av et større miljø som kan gi deg råd, møte investorer og bygge nettverk. Da får du både opplæring, trygge rammer, veiledning og hjelp, og du kan stille spørsmål om alt du lurer på. Studentbedrift er helt genialt for alle som vil lære seg å starte noe selv, slår hun fast.

– Utdanning som gir mange muligheter

Portrett av Seidali.
– De fleste som blir entreprenører, blir det i voksen alder. Derfor er dette en utdanning hvor man lærer veldig mye som kan brukes i mange ulike yrker, frem til man er klar for å starte sin egen bedrift, sier studieprogramleder Seidali Kurtmollaiev.Foto: Kristiania

Studieprogramleder for den nye utdanningen, professor Seidali Kurtmollaiev, er en anerkjent forsker med bakgrunn fra NHH, og er ekspert på innovasjon, tjenestemarkedsføring og entreprenørskap. Han forteller at det var viktig for ham å sette sammen en utdanning som ga studentene mange muligheter.

– De fleste som blir entreprenører, blir det i voksen alder. Derfor er dette en utdanning hvor man lærer veldig mye som kan brukes i mange ulike yrker, frem til man er klar for å starte sin egen bedrift. Det er derfor vi henter inn gjesteforelesere som er eksperter på teknologi, kommunikasjon, markedsføring, økonomi, ledelse og innovasjon, forklarer han.

Utdanningen gir utrolig mange muligheter, enten man starter for seg selv eller vil jobbe i en etablert bedrift.

Han forteller at mange entreprenører ofte er gode på sitt eget fagfelt, men ikke alltid kan det som kreves for å sikre at en bedrift overlever.

– Derfor har vi laget en utdanning som gir dem mulighet til å utvikle alt det andre i et trygt miljø, hvor man i tillegg til å møte investorer og mulige samarbeidspartnere på tvers av fagområdene også lærer risikohåndtering og stressmestring. Til sammen utgjør dette en utdanning som gir utrolig mange muligheter – enten man starter for seg selv, eller vil jobbe i en etablert bedrift.

– Utdanningen gjorde meg ydmyk

 Silje Morin er ikke i tvil: Utdanning har gjort henne til en bedre problemløser.

– Jeg fikk en realitetsorientering. Jeg innså hva det var jeg hadde gjort som entreprenør som var bra, men også hva som ikke var så bra. Det har gjort meg mer bevisst på omgivelsene og hvordan ting henger sammen.

Dette er kompetanse som hun ser har stor verdi i sin nye jobb.

– Nå ser jeg kompleksiteten i ting, og kan dermed stille de rette spørsmålene og se prosesser i et annet lys, forteller hun.

Hun mener det alltid vil være behov for entreprenører.

– Det finnes mange problemer som folk trenger hjelp til å løse, og tjenester som de er villige til å betale for. Men de store bedriftene kan være treige med å svare på disse behovene, fordi de ikke er sikre på at de vil tjene nok penger raskt nok. Det er der entreprenører kommer inn i bildet. De kan gjøre en forskjell, og vise at det går an!

MA Digital Entr. + veiledning Content Card IMG double

 • Foto av student med PC.

  Vil du skape endring for fremtiden

  Les mer om Master of Science in Digital Entrepreneurship her!
  Les mer
 • Bildelenke til veiledningsside.

  Lurer du på noe?

  Spør våre studentambassadører om utdanning, studentliv og søknadsprosessen her!
  Les mer