Anders og Ida på en takterasse, i bakgrunnen ser vi Bryggen i Bergen.
Anders Lønne Nilsen er trainee i Nav, mens Ida Helle Hagen hadde trainee-stilling i Eviny. Begge fikk stor bruk for utdanningene sine i både trainee-stilling og jobb.Foto: Kristiania/Petter Lønningen

– Det aller beste med jobben er at jeg er involvert i alle deler av videoproduksjonen. Det gir meg enormt god trening, samtidig som jeg har et godt støtteapparat i ryggen og stort rom til å utvikle meg, sier Anders Lønne Nilsen. Han gikk rett fra filmstudier ved Kristiania til en av de ettertraktede stillingene gjennom Trainee Vest.

Nå er han i gang med å sette opp det nye videoutstyr de har kjøpt inn på jobben. Som innholdsprodusent for Nav Vestland skal han bidra til å bygge opp dette feltet fra bunnen i organisasjonen.

– De manglet noen med filmteknisk kompetanse, og det var midt i blinken for meg. Nå får jeg jobbe med mange ulike prosjekter, og tar del i alle deler av produksjonen. Jeg bruker alt jeg har lært om filmprosjekter og prosessen rundt, og det er utrolig kjekt å være med på. I tillegg synes jeg det er ekstra motiverende å bidra til det viktige samfunnsoppdraget som NAV har, forteller han.

Anders er den eneste i virksomheten som jobber fulltid med filmproduksjon. Han lager videoer basert på behov fra hele regionen, og deltar i arbeidet med å lage en egen strategi for å fremme bruk av video som verktøy innad i NAV. Det er mye å gjøre, og hvis den strategiske retningen skyter fart, skal det bli enda mer. Det trives han godt med. 

Et populært traineeprogram

Foto av Ragnhild foran en murvegg.
– De nyutdannede traineene blir ansatt i en virksomhet og mottar full lønn i ett år, forteller Ragnhild Friis-Ottessen, næringspolitisk rådgiver i Bergen næringsråd og programansvarlig for Trainee Vest.Foto: Kristiania/Petter Lønningen

Anders er en av 33 nyutdannede som slapp gjennom nåløyet hos Trainee Vest i år. Dette er et tverrfaglig traineeprogram for nyutdannede studenter. Dette skal tiltrekke seg de beste talentene til næringslivet i Bergensregionen og gi dem en god overgang til arbeidslivet. Bergen næringsråd står bak.

 – Trainee Vest er et ganske unikt program, som lar de nyutdannede bygge seg en personlig spisskompetanse og et nettverk som de ikke ville fått noe annet sted, sier Ragnhild Friis-Ottessen.

Hun er næringspolitisk rådgiver i Bergen næringsråd, og programansvarlig for Trainee Vest.

Traineeprogrammet er virkelig en vinn-vinn for alle parter.

– Traineeprogrammet er virkelig en vinn-vinn for alle parter. De nyutdannede traineene blir ansatt i en virksomhet og mottar full lønn i ett år, sier hun.

De har med seg en rykende fersk kompetanse, og er breddfulle av kunnskap som bedriftene nyter godt av fra dag én.

 – Det eneste de er nye på, er å være ansatt i en fulltidsjobb. Vi anbefaler arbeidsgiverne å gi dem ansvar og kaste dem ut på dypt vann så langt de klarer. De tåler det. Traineene er ambisiøse og klare for å komme i gang, fastslår hun.

Bygger unikt nettverk

Friis-Ottessen følger traineene tett i løpet av året, og hun ser hvor god nytte de har av hverandre og det fellesskapet de blir en del av.

– Som en del av programmet samler vi alle traineene en gang i måneden, til en dag fylt med nettverksbygging og faglig program. Her bygger de et fellesskap, og jeg merker at det skjer noe når de møter andre som har studert noe annet, og som har helt andre perspektiver. Det er veldig utviklende, og spennende å se, sier hun.

Hvert kull består av unge mennesker med ulik kompetanse. I år representerer de alle byens utdanningsinstusjoner, og de jobber hos et bredt spekter av arbeidsgivere.

Verdien av et så tverrfaglig nettverk er nok enda større enn de forstår i dag, tror Friis-Ottessen. For akkurat nå står de på lik linje, men dette er folk som skal opp og frem. Om ti år vil mange av dem ha spennende stillinger rundt i næringslivet, og da kan det bli veldig verdifullt å kunne dra veksler på hverandre også i fremtiden.

Ida og Anders sitter i hver sin stol og snakker.
Anders fikk god bruk for kompetansen sin fra filmstudiet hos Nav. – Jeg hadde lyst til å jobbe med noe som var mer praktisk, og på Kristiania fikk vi stor kreativ frihet, forteller han. Foto: Kristiania/Petter Lønningen

– Ekstremt attraktive på arbeidsmarkedet

Friis-Ottessen merker godt at de som har deltatt i trainee-programmet får et rykk i forhold til andre nytutannede.

– Vi ser også at de blir ekstremt attraktive videre på arbeidsmarkedet. Selv står jeg som referanse for mange av dem, og får god kjenneskap til alle de spennende stillingene de er aktuelle for etterpå, sier hun.

Også arbeidsgiverne er svært fornøyde med ordningen. En av de aller største utfordringene til de fleste bedrifter i dag er nemlig å få tak i de kloke hodene med den rette kompetansen, forteller Friis-Ottessen. Her har de en unik mulighet til å skaffe nettopp dette.

Bedriftene ønsker seg kompetanse som de ikke har selv.

– Vi ser at bedriftene ønsker seg kompetanse som de ikke har selv, kompetanse som det er vanskelig å få tak i – eller begge deler. Høyt oppe på ønskelista står kunnskap om video, koding, sosiale medier og bærekraft, sier hun.

Antall bedrifter som blir med som partnere i Trainee Vest øker stadig, og hvert år blir det enda flere trainee-stillinger. Fjorårets kull var rekordstort med 34 traineer. Det er heller ingen mangel på søkere.

Ida bidro til stort endringsprosjekt

– Jeg vil anbefale alle nyutdannede å bli trainee, sier Ida Helle Hagen.

Hun er en av fjorårets traineer, og ser tilbake på et svært lærerikt år.

Som trainee i HR-avdelingen i Eviny, ble hun positivt overrasket over hvor åpne de andre ansatte var for hennes innspill.

– Jeg så på meg selv som «bare» en trainee uten mye erfaring, men kollegaene mine så på dette som noe positivt og søkte til meg for innspill. Det gjorde at jeg fikk mer selvtillit i rollen min, forteller Ida.

Med en bachelor i HR og personalledelse fra Kristiania hadde hun et godt grunnlag for å forstå hvordan organisasjonsstruktur kan påvirke alt fra arbeidsmåter og kultur til samhandling. Som trainee fikk hun bidra i et stort endringsprosjekt i virksomheten, og fikk god bruk for mye av det hun hadde lært på studiet om endringsledelse.

– I lys av at Eviny fikk nye verdier i forbindelse med navnebyttet fra BKK til Eviny dro jeg og prosjektlederen dro rundt til alle ansatte på Vestlandet og holdt workshop om verdier og kultur. Det var en spennende og utfordrende rolle, der jeg var mye utenfor komfortsonen. Jeg kjente virkelig at jeg vokste mye på de månedene, sier hun.

I august 2023 begynte Ida i Bouvet. Hun forteller at selv om Bouvet hovedsakelig er et IT-selskap, har de konsulenter innen mange forskjellige fagområder. Ida jobber i en avdeling som driver med blant annet rådgivning, endringsledelse, prosesser og kartlegging. 

– Trainee-stillingen hadde stor verdi

ida står på en takterarsse.
– Frem til sommeren er jeg utleid til Equinor, hvor jeg jobber med å lære opp ansatte i et nytt verktøy som skal hjelpe Equinor med å prioritere olje- og gassporteføljen sin, forteller Ida.Foto: Kristiania/Petter Lønningen

– Trainee-stillingen min har hatt stor verdi for meg i ettertid. Den har gitt meg et verdifullt nettverk blant de andre som var trainee i fjor; det er alltid kjekt å kjenne folk i ulike bransjer og stillinger, forteller Ida.

–  Det ga meg også en veldig fin start på arbeidslivet, noe som har gitt meg verdifull erfaring, men også troen på meg selv videre i arbeidslivet, legger hun til.

I 2023 var det 800 søkere til trainee-stillingene i Trainee Vest. Anders føler seg heldig som har fått muligheten.

Han hadde allerede en bachelor i medievitenskap fra Universitetet i Bergen, da han bestemte seg for å begynne på filmutdanningen ved Kristiania.

– Jeg hadde lyst til å jobbe med noe som var mer praktisk, og på Kristiania fikk vi stor kreativ frihet. Vi lærte de grunnleggende ferdighetene vi trengte for å komme i gang, og så brukte vi mye tid på å sette det ut i praksis, med prøving og feiling, sier han.

Jeg hadde lyst til å jobbe med noe som var mer praktisk, og på Kristiania fikk vi stor kreativ frihet.

Studentene fikk tilgang til solid utstyr, og lagde mange filmer i alle mulige sjangre – musikkvideoer, reklame og dokumentarer.

– Ja, vi fikk virkelig med oss en bred sjangerkunnskap.

Anders vil varmt anbefale studiet til andre.

–  Er du interessert i å jobbe med innholdsproduksjon i mediebransjen, er det veldig lærerikt. Du får praktisk erfaring, og blir drillet i å tenke konstruktivt om både egne og andres prosjekter. Tilbakemeldinger er en viktig del av studiet, og det er ikke vanskelig å se forskjell på de tidligste og de siste prosjektene, sier han og smiler.

Campus Bergen + Hvorfor velge Kristiania (Double Content Card)

 • Tre studenter snakker sammen Campus Bergen

  Velkommen til Bergen

  Campus Bergen er kjent for tett oppfølging og dyktige forelesere med lang erfaring fra arbeidslivet.
  Les mer om Bergen
 • Bildelenke til infoside om Kristiania.

  Derfor bør du velge Kristiania

  Kristiania er tett på arbeidslivet, for at du skal kunne utdanne deg til et yrke du kan leve av.
  Les mer om våre tilbud