Foto av Krisander Østlie og Jens Petter Iversen foran en inngangsdør.
– Børsgruppen er en gruppe for aksjeinteresserte studenter på tvers av studieretninger, forteller leder Krisander Østlie (25) og nestleder Jens Petter Iversen (24).Foto: Kristiania/Jonatan Quintero.

Målet er at Børsgruppen Kristiania skal være en hyggelig studentforening med den perfekte miksen av fag og moro. Dette føler leder Krisander Østlie (25) og nestleder Jens Petter Iversen (24) at de har lykkes med.

De holder henholdsvis på med Master i innovasjonsledelse og Bachelor i digitalisering og økonomi ved Kristiania.

– Annenhver uke møtes vi for å diskutere kjøp og salg av aksjer, og i tillegg finner vi innimellom på sosiale ting sammen. Denne uken skal vi på for eksempel på bowling, sier de.

Nummer to i skoleduell

På Kristiania ble børsgruppen etablert i 2021, men de har allerede utmerket seg i konkurransesammenheng.

– I fjor kom vi på andreplass i skoleduellen til Nordnet. Det var veldig gøy, sier Krisander. 

I skoleduellen får 14 børsgrupper fra forskjellige høyskoler og universiteter tildelt 100.000 kroner fra Nordnet ved semesterstart på høsten. Disse investerer gruppene som de vil gjennom året, og i slutten av mai går den gruppen som har hatt best avkastning seirende ut.

– Den gruppen som har hatt dårligst avkastning går ut av duellen og en ny gruppe får være med. For oss var målet først og fremst å få være med videre, men vi er jo veldig stolte over at vi gjorde det så bra, sier han.

Krisander Østlie og Jens Petter Iversen ser sammen på en PC.
Børsgruppen kom på andreplass i Nordnets aksjekonkurranse. Selv tror Jens Petter Iversen og Krisander Østlie at det er fordi de har bra mangfold i gruppen.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Plass til alle

De fleste som er med i Børsgruppen Kristiania utdanner seg i likhet med Jens og Krisander innen økonomi, men dette er ikke noe krav for å bli med. Her er alle velkommen, uansett hva de studerer og hvor mye kunnskap de har om aksjehandel.

 – Nå har vi studenter fra åtte ulike studier, og vi har også fått med flere jenter. Det syns vi er veldig positivt, for det er jo ikke noen hemmelighet at det er flere gutter enn jenter som interesser seg for aksjer, sier Jens.

Det å ha et så godt tverrsnitt av studentgruppen som mulig er viktig for dem.

– For å bli med i foreningen må man først sende en kort søknad til leder. Ut fra søknaden valgte vi ut noen som ble kalt inn til intervju før de aktuelle søkerne ble invitert til å være med i foreningen, sier han.

Gruppen har satt en øvre grense på 18 medlemmer. Dette fordi det gjør det enklere å diskutere sammensetningen av aksjeporteføljen, men også fordi det gjør at de blir godt kjent med hverandre, noe som skaper samhold og tilhørighet.

– Sosialt sett fungerer det også godt med en liten gjeng, og denne inntaksprosessen gjør nok også at vi får større variasjon i gruppen. Nå er vi i en fin gjeng, der alle er interesserte og bidrar, sier Jens. 

Lærerike besøk

Krisander og Jens poserer foran en inngangsdør.
– Børsgruppen har gjort at vi har lært mye om børs, og også det å drive en forening. I tillegg har det gitt nye bekjentskap og venner, og det har vært fint å ha dette som en avkobling ved siden av studiene, sier Krisander og Jens.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Som økonomistudenter har Jens og Krisander stor interesse for økonomi. De synes det er spennende å følge med på børsen, og det å handle aksjer er en del av dette.

– Jeg synes det er interessant å se hvordan selskaper utvikler seg og hva som gjør noen selskaper til en god investering og andre til en dårlig. Det å kunne sitte igjen med gevinst av de investeringene man gjør, er naturligvis en bonus som gjør det ekstra moro, sier Jens.

Krisander legger til at dette også er en fin måte å lære mer om ulike bransjer.

Det å kunne sitte igjen med gevinst av de investeringene man gjør, er naturligvis en bonus som gjør det ekstra moro.

– Når vi begynner å jobbe, lærer vi jo mye om den bransjen vi jobber i selv. Gjennom aksjehandel lærer man imidlertid mye om andre bransjer også, sier han.

De har begge handlet litt med aksjer på egenhånd, og dette tror de gjelder mange av dem som er med i foreningen. Det er moro å bruke kunnskapen de tilegner seg.

– I gruppen deler vi tips med hverandre, og i tillegg leser vi mye og hører på podcaster. Vi har også arrangert kurs og hatt besøk av foredragsholdere og bedrifter. Dette lærer man mye av, sier Krisander. 

Arena for nye bekjentskap

Selv om begge setter pris på den faglige delen av å være med i en studentforening, synes Krisander og Jens det sosiale har vært mest verdifullt. Det å ha en gjeng å høre til, betyr mye når man begynner å studere.

Mange av dem som er med ville vi kanskje aldri møtt hvis det ikke var for børsgruppen.

– Her blir man kjent med andre på tvers av studieretninger. Mange av dem som er med ville vi kanskje aldri møtt hvis det ikke var for børsgruppen, sier Jens.

Selv om de ikke studerer det samme, og er på forskjellig sted i studiene, har de noe felles.

– Børsgruppen har gjort at vi har lært mye om børs, og også det å drive en forening. I tillegg har det gitt nye bekjentskap og venner, og det har vært fint å ha dette som en avkobling ved siden av studiene, sier de.

Økonomiutdanninger + veiledning content card w img