Karine Asperud står foran trikkeskinnene. Hun har langt, mellomblondt hår
Karine er på sporet av en lys fremtid: – Alt jeg har lært på studiet, spesielt i fagene Etisk Hacking, Cyberforsvar og Governance, Risk & Compliance, får jeg god bruk for i jobben. Utdanningen har gitt meg bred kunnskap gjennom alle emnene jeg har vært gjennom, og emnene bidrar på forskjellig måter til å gjøre meg rustet for rollen, sier hun. Foto: Pressworks/Kristiania. 

Cybersikkerhet høres for de fleste av oss ganske komplisert ut. Likevel er det et studium Karine Asperud gjerne vil anbefale dem som har lite kunnskap om feltet fra før, så lenge man har interessen for å lære. 

Selv er hun i gang med siste året i sin Bachelor i cybersikkerhet, og det meste av det hun kan i dag, har hun lært på Kristiania. 

Jeg kunne ikke stort om dette feltet før jeg begynte å studere, men jeg var veldig interessert i å lære.

– Jeg kunne ikke stort om dette feltet før jeg begynte å studere, men jeg var veldig interessert i å lære. Nysgjerrighet var helt klart en drivkraft til at jeg søkte på dette studiet, sier hun. 

Hun legger til at faren jobber i IT-bransjen og at hun er oppvokst med mye teknologi og data hjemme. Noe av interessen for fagfeltet har hun nok også med seg fra oppveksten. 

Rett fra videregående til studier

Hun forteller at det var kjæresten som først introduserte henne for cybersikkerhet. 

– Han studerte cybersikkerhet i England, og jeg syntes det virket utrolig spennende. Jeg leste dessuten stadig om cyberangrep og at Norge trenger mer kompetanse innen dette feltet, sier hun. 

På videregående hadde Karine tatt informasjonsteknologi som valgfag, og dette ga også mersmak. Hun var dessuten fast bestemt på å studere rett etter videregående, og visste at hun ville velge noe fremtidsrettet. 

En liten gruppe studenter prater og ler. Til venstre i bildet ser vi en kvinne bakfra, hun har langt mørkt hår og Kristiania-handlenett over sin høyre skulder. I midten av bildet ser vi en mann med gråblå ribbestrikket genser med v-hals. Han har kort hår og skjegg. Han har også et Kristiania-handlenett over sin høyre skulder.

Er du interessert i cybersikkerhet?

Ta en bachelor på Kristiania!

– Med det mener jeg at jeg ville studere noe spennende som kunne gi meg kompetanse som trengs i samfunnet nå, men som også trengs langt inn i fremtiden. Da tenkte jeg at cybersikkerhet kunne passe, sier hun. 

Karine Asperud holder en laptop.
Ønsket seg en samfunnsnyttig utdanning: – Jeg ville studere noe spennende som kunne gi meg kompetanse som trengs i samfunnet nå, men som også trengs langt inn i fremtiden. Da tenkte jeg at cybersikkerhet kunne passe, sier hun. 

Spent på fremtiden

To og et halvt år inn i studiet, er ikke Karine i tvil om at cybersikkerhet er et fremtidsrettet fag. 

– De fiendtlige aktørene blir stadig dyktigere og mer avanserte i sine angrepsmetoder. Samtidig blir stadig flere ressurser i samfunnet digitalisert og ny teknologi er alltid i utvikling, sier hun. 

Økende bruk og tilgjengelighet av AI vil også introdusere nye utfordringer og muligheter i fremtiden. AI kan brukes av både god- og ondsinnede aktører, og hjelpemiddelet vil komme både forsvarere og angripere til gode. 

– Jeg er spent på å se hvordan AI vil påvirke trusselbildet i årene fremover. Jeg tror hver og en av oss, uansett bakgrunn eller utdanning, må bli mer bevisste på sikkerhet, sier hun. 

Hun mener vi alle må gjøre det vi kan for å sikre vår informasjon og kontoer på internett. 

Jeg ser frem til en karriere i denne bransjen og er spent på hvordan teknologien, cybertruslene og verden utvikler seg.

– Jeg ser frem til en karriere i denne bransjen og er spent på hvordan teknologien, cybertruslene og verden utvikler seg. Vi er avhengig av en robust og sikker digital infrastruktur, og derfor trenger samfunnet oss med rett kompetanse for å beskytte organisasjoner og individer mot cyberangrep, sier hun. 

Jobber som studentassistent

For Karine utpeker faget Etisk hacking i tredje semester seg som favoritten. Der har hun lært om penetrasjonstesting, fysisk sikkerhet og hvordan vi mennesker ofte er det svakeste og mest sårbare leddet. 

– I etterkant ble jeg spurt om jeg ville være Studentassistent i dette faget, noe jeg sa ja til. Dette innebærer at jeg er tilgjengelig for å hjelpe studenter i kullet under meg for å løse oppgaver noen timer i uken, sier hun. 

Jobben deler hun med to andre, og på den måten får hun frisket opp kunnskapene sine samtidig som hun hjelper andre studenter. 

– Jeg håper at jeg kan bidra til at studentene får den samme mestringsfølelsen som jeg fikk da jeg klarte å fullføre en oppgave i faget. Jeg gjør mitt aller beste og får ny kunnskap av å møte på ulike problemstillinger som studentene har. Jeg vil virkelig anbefale andre å ha en slik jobb dersom de har muligheten, sier hun. 

Karine Asperud står i avgangshallen på Oslo Sentralbanestasjon. Bildet er tatt med fugleperspektiv fra mezzaninen og ned, og det er et filter eller en slags forstørrelsesglasseffekt på bildet som gjør at omgivelsene rundt Karine er utydelige. Hvis en legger godviljen til, kan en si det gir en visuell effekt som ligner bilder fra et spion- eller overvåkningskamera.
Relevant utdanning: Karine (21) har fått god bruk for alt hun har lært på studiet. Hun jobber som studentassistent ved Kristiania, og har i tillegg sikret seg deltidsjobb som sikkerhetsingeniør. Foto: Pressworks/Kristiania.

Sikret relevant deltidsjobb

At kompetansen hennes er etterspurt, har hun allerede fått erfare. I oktober fikk hun nemlig deltidsjobb som Security Engineer i Storebrand. 

– Det var en av medstudentene mine som tipset dem om meg, og etter to jobbintervjuer, fikk jeg jobben. I denne rollen jobber jeg med management og oppfølging av sårbarhetsfunn, sier hun. 

Dette trives hun godt med. Arbeidsmiljøet er godt og kollegaene er hyggelige og inspirerende å jobbe med. 

Alt jeg har lært på studiet, spesielt i fagene Etisk Hacking, Cyberforsvar og Governance, Risk & Compliance, får jeg god bruk for i jobben.

– Alt jeg har lært på studiet, spesielt i fagene Etisk Hacking, Cyberforsvar og Governance, Risk & Compliance, får jeg god bruk for i jobben. Utdanningen har gitt meg bred kunnskap gjennom alle emnene jeg har vært gjennom, og emnene bidrar på forskjellig måter til å gjøre meg rustet for rollen, sier hun.  

Karine står foran en bokhylle.
Er her for å lære: Karine anbefaler gjerne bachelorstudiet i cybersikkerhet for dem som har lite kunnskap om feltet fra før, så lenge man har interessen for å lære. Klassen er sammensatt av studenter med ganske ulike bakgrunner. – Vi har det gøy sammen og lærer mye av hverandre, forteller Karine. Foto: Pressworks/Kristiania. 

Inspirerende og motiverende miljø

Kullet til Karine er en god blanding av studenter med varierende teknologibakgrunn. De har det gøy sammen og lærer mye av hverandre. 

– Dette studiet passer altså for mennesker med ulike forkunnskaper. Det viktigste er at du har interesse for å lære om cybersikkerhet og andre relaterte temaer, sier hun. 

Det passer også for dem som liker praktisk arbeid, da mange av fagene er praktiske. 

Karine legger til at det å være en aktiv student er en stor fordel. Ved å møte opp på forelesningene, delta aktivt i øvingstimene og å spørre foreleser eller studentassistenter når du står fast eller lurer på noe, lærer du enda mer. 

Lurer du på hva du kan studere på Kristiania?

Se alle våre bachelorstudier her!

– I tillegg har jeg lært mye av å google og diskutere med medstudentene. Det er utrolig inspirerende å være omringet av mennesker med samme interesse. På Kristiania blir jeg undervist av forelesere med masse kompetanse, og som selv jobber i feltet. Dette er både inspirerende og motiverende, sier hun. 

– Bruk studietiden godt! 

Hennes råd til andre som vurderer en Bachelor i Cybersikkerhet er å lese nøye gjennom programbeskrivelsen. 

– Gjør deg kjent med hva studieløpet inneholder, sier hun. 

Har du spørsmål, kan du kontakte Kristiania. Det gjorde Karine før hun søkte, og hun fikk raskt svar på alt hun lurte på. 

– Det er ellers viktig å ha litt interesse for feltet på forhånd, men selv opplever jeg at interessen har økt mer og mer i løpet av studietiden. Noen tenker kanskje at man bør studere noe man kan mye om fra før, men slik tenkte ikke jeg, sier hun. 

Og får du plass, kan du ifølge Karine glede deg til en variert hverdag der du tilegner deg masse kunnskap innen ulike temaer. 

– Ellers vil jeg bare oppfordre til å nyte studietiden. Den går veldig fort, og på andre siden venter en betydningsfull karriere der du kan bidra til å sikre og beskytte IT-systemer og data, avslutter hun. 

Double content

 • Bildelenke til kontaktside.

  Bestill studieveiledning

  Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
  Les mer
 • To studenter på lesesal med PC-er.

  Cybersikkerhet

  Vil du bidra til å sikre samfunnet mot digitale trusler? Med en bachelorgrad i cybersikkerhet vil du bli en ettertraktet kandidat for flere spennende stillinger.
  Les mer