William Rød foran murvegg.
– Jeg kan jobbe med musikken min fra jeg våkner til jeg legger meg. Jeg har sett hvor mye som kan skje bare av å jobbe litt hardere, sier William Rød.Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

William har produsert musikk i fem år og ble nylig ferdig med en fagskoleutdanning i Musikkdesign ved Kristiania. Han forteller at det var hans bror som overbeviste ham om å begynne å produsere egne låter.  

– Min bror har spilt i band lenge. Jeg pleide å rappe over beats han lagde, men tenkte aldri at jeg skulle lage egen musikk. Han oppfordret meg likevel til å prøve. Etter hvert bestemte jeg meg for å studere musikkdesign for å finne ut hvilken retning jeg ønsket å gå – og om musikk egentlig var noe jeg ønsket å satse på, forklarer han.  

Det toårige musikkdesign-studiet er praktisk rettet og foregår både i klasserom og i musikkstudio.  

– Vi startet med det grunnleggende innen musikkdesign som ga oss en generell forståelse for faget. Videre lærte vi om lyd og musikk til ulike medier som spill og film. Lærerne tilrettela for at vi kunne produsere musikk ved siden av studiet, så lenge vi leverte det vi skulle, forteller William.  

Jeg lager det meste av musikken på soverommet mitt. 

Bilde av William Rød i park.
– Jeg begynte på Kristiania for å finne ut hva jeg ville, og om musikk virkelig var retningen jeg ville gå, forteller William. Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

Lagde ny musikksjanger

William går under artistnavnet “Slowboy”. For snart ett år siden begynte han å produsere musikk innen sjangeren phonk. Dette er en undersjanger av hiphop og har sine røtter fra rappen på 90-tallet. Etter at William startet med phonk, merket han at streamingtallene gradvis økte.  

– Jeg hørte først om phonk på TikTok, og ble inspirert av det. I januar begynte jeg å eksperimentere med sjangeren og blandet den med en annen sjanger kalt Brazilian funk, sier han.  

Resultatet ble en ny sjanger kalt Brazilian Phonk. Låten hans, “Brazilian Phonk Mano”, har nå over 70 millioner streams på Spotify. 

– Jeg lager det meste av musikken på soverommet mitt. Man trenger ikke så mye – har du en pc, et keyboard, headset og et musikkprogram, kan det være mer enn nok, slår William fast. 

Torbjørn Svenden foran pc-skjerm

Torbjørn gjør suksess som frilanser

Ønsker at musikken skal hjelpe andre

På spørsmål om hvilken musikk han selv hører på, svarer William at det varierer.   

– Jeg hører på mye forskjellig. Det blir en blanding av elektronisk, EDM og trap. Det er forskjellig hele tiden. Plutselig kan jeg høre på Billie Eilish en hel dag. Det er ikke sjanger som gjelder for meg, men at musikken får meg til å føle noe. Jeg hører på det som treffer meg.  

Han forteller videre at han får meldinger på Instagram fra fans som forteller at musikken hans har hjulpet dem i hverdagen. Temaene som går igjen, er alt fra følelser og tunge perioder til treningsmotivasjon.  

– Det betyr mye for meg. Det å føle at man gir noe til folk, gjør at jeg ønsker å lage mer musikk.  

William Rød på en benk i en park.
– Jeg bruker mest Tiktok for å promotere låtene mine. Det var Tiktok som gjorde at den første låten min gikk viralt, forteller William. Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

– Studiet dyttet meg i riktig retning

Mange drømmer om å gjøre det samme som William. Han råder andre til å ha det gøy, og jobbe i det tempoet man føler seg komfortabel i.  

–  Man må bare begynne et sted. Alle lærer i forskjellig tempo. Jeg lærte mye av å se på Youtube for å lære basics før jeg begynte å studere. Det er bare å la kreativiteten komme ut og lage mye forskjellig. I begynnelsen lager man mye “dårlig” musikk, men man lærer mest av å bare starte å produsere, sier William og tilføyer:

– Et annet råd jeg har til de som skal begynne å lage musikk, er å skru ned volumet. Du kommer til å ødelegge ørene dine hvis ikke. Jeg hører bare piping hele tiden fordi jeg startet med alt for høyt volum.  
 
Fremover ønsker William å satse fullt og helt på musikken, men forteller at han er glad for at han tok det toårige musikkdesign-studiet ved Kristiania.  

– Jeg er fornøyd med studiet, og følte det dyttet meg i riktig retning. Jeg vil absolutt anbefale utdanningen til andre som ønsker å drive med musikkdesign, avslutter William.