Foto av Orkhan foran Gabelshus.
Kristiania-student Orkhan Hasanli har jobbet seg oppover i hotellbransjen, og satser nå for fullt på vinimport. De første flaskene fra Aserbajdsjan er allerede kommet til hyllene på Vinmonopolet.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

– Om jeg har tatt vann over hodet? Ikke i det hele tatt. Hjemlandet mitt trenger sånne som meg – sånne som studerer i utlandet og kommer tilbake med erfaringer og ambisjoner. I tillegg har jeg masse støtte rundt meg. Både familien og foreleserne ved Kristiania vet hva jeg vil og heier på meg.  

Orkhan lener seg tilbake i en dyp velurstol i foajéen på Amerikalinjen – det prisbelønte hotellet som virkelig satte fart på drømmene og planene.  

– Livet mitt endret seg da jeg begynte å jobbe her. Både stedet og de ansatte er så inspirerende og sprer så mye glede og positivitet. For ikke å snakke om hotelldirektøren. Han var en sånn leder som aldri satt på kontoret, men som alltid var på føttene og snakket med folk, og som jeg i dag ser på som et ekte forbilde.   

Det var også han, den tidligere hotelldirektøren ved Amerikalinjen, som oppfordret Orkhan til å ta fatt på hotellstudiene ved Kristiania. 38-åringen søkte, kom inn på bachelorgraden i HR og hotelledelse og ble overlykkelig.

– Men ikke så lykkelig som moren min, sier Orkhan og ler. – Da jeg reiste til Norge, sa hun nemlig at jeg fikk gjøre som jeg ville, så lenge jeg tok en utdanning.   

Vil bygge bro mellom Norge og Aserbajdsjan 

Orkhan har aldri vært redd for å sette seg mål, store mål. Ved siden av studiene og planleggingen av nytt hotell, importerer han vin fra hjemlandet. Og da vinen skulle lanseres, inviterte han alt fra familie og venner til kolleger, medstudenter og forelesere til fest på – ja, du gjettet riktig – Amerikalinjen.

– Det ble god stemning i bakgården her, og det var så moro! Du vet, Aserbajdsjans vinkultur går over 6000 år tilbake i tid, og jeg syns det er veldig stas å introdusere nordmenn for noe av det vi har å by på.

Og det er akkurat dette det handler om, når Orkhan nå skal åpne et skandinavisk-inspirert hotell i hjemlandet: Å bygge en bro mellom Norge og Aserbajdsjan.

– Drømmen er å få flere nordmenn til å reise dit. Aserbajdsjan har alt: vakker natur, spennende kultur og pulserende storbyer, og jeg hadde blitt så glad hvis flere fikk se og oppleve dette. Og så håper jeg å få med meg nordmenn på laget. Jeg har allerede sett meg ut noen i klassen, noen skikkelig flinke folk, som ville passet perfekt.

Orkhan_Hasanli_snakker_med_kollega_på_kjøkken.jpg
Orkhan har hatt de fleste jobber man kan tenke seg innen hotell- og servicenæringen, og har dermed et stort nettverk i bransjen. Her sammen med en kollega på Clarion Gabelshus.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Føler seg aldri utlært  

Orkhan har aldri vært i tvil. Helt siden han var liten gutt, har han drømt om å jobbe i hotell- og servicebransjen. Siden den tid har han hatt mange ulike roller og landet nylig stillingen som avdelingsleder på Grefsenkollen restaurant. Men til tross for mange baller i luften, setter han studiene høyt og føler seg aldri utlært.

Vi har de beste foreleserne, og lærer vanvittig mye.

– Kristiania har overgått alle forventninger. Vi har de beste foreleserne, som for eksempel Henning Friberg og Ulf Stigen, og lærer vanvittig mye. Og jeg tuller ikke når jeg sier at Henning er et hotell-orakel. Han kan seriøst alt, samtidig som han vil studentene sine det aller beste og har hjulpet meg masse.

Orkhan tar en slurk av kaffen, dermed en liten pustepause, og kommer på noe Henning sa, noe som har festet seg, og som han syns at flere bør huske på:

– Hotellbransjen har overlevd alt: pandemier, kriger, you name it, og vurderer du å studere hotell- og reiseliv, skal du vite at det alltid er behov for flinke folk.

Og apropos kloke ord. Orkhan fikk en gang et råd – eller kanskje er det mer en leveregel – av kongen over alle hotell-konger: Petter Stordalen.

– Han sa at uansett hvor god du er, er det viktig å være sulten, lære av andre, søke mer kunnskap og utvikle seg. Suksess var noe man hadde i går – nå er en ny dag, og man må fortsette å jobbe på. Ja, det var noe sånt han sa, og det forsøker jeg alltid å strekke meg etter.

BA hotell + veiledning

 • Vil du også studere hotelledelse?

  Drømmer du om å jobbe med ledelse, drift og utvikling av hotell- og reiselivsbedrifter? Dette er studiet for deg med ambisjoner om å gjøre karriere i denne bransjen.
  Les alt om bachelorgraden her!
 • Bildelenke til kontaktside.

  Lurer du på noe?

  Spørsmål om studier, praktiske ting eller livet som student? Våre studentambassadører kan svare på det aller meste, over telefon, chat, videosamtale eller e-post.
  Spør en student!