Hannah Linea Støten (24) og Andrea Bjugan (23) står foran kaffebilen sin med en stor plakat med logoen til studentbedriften Kaffi på hjul.
Hannah jobber som barista ved siden av studiene. Andrea skal ta mastersertifisering i kaffekunst i sommer. – Ikke spør oss hvor mye penger vi bruker på kaffe, ler Andrea.

Hannah Linea Støten (24) og Andrea Bjugan (23) møttes på bachelorstudiet i innovasjon og forretningsutvikling, som undervises i både Oslo og Bergen. Der fant de raskt ut at de hadde mye til felles. Blant annet at begge er fra Grimstad, og at de deler en lidenskapelig interesse for kaffe. Nå har de startet studentbedriften Kaffi på hjul i hjembyen.

Dagdrømte om den perfekte sommerjobben

Kaffi på hjul er akkurat det du tror det er: en omreisende kaffebar. Ideen kom ganske uventet.

 – I mars hadde vi en litt tørr, teoretisk forelesning, og i pausen satt vi og drømte oss litt bort, husker Andrea. – Vi fabulerte om hva vi skulle gjøre til sommeren.

 – Da poppet ideen bare opp: Vi starter en mobil kaffebar! I Grimstad!

– Det er hyggelige kafeer og bakerier i Grimstad, men ikke samme kaffekultur som i Oslo. Vi ville tilby den gode kaffen folk kan ta med seg, enten de skal på jobb, på stranda eller bare sitte på en benk, forteller Andrea.

Foreleseren tente umiddelbart på ideen

David Coates var foreleseren vår i emnet «Å starte ny bedrift». Han tente på ideen med det samme. Han overbeviste oss om at dette måtte vi bare gjøre. «Kjør på, dette er genialt!», sa han, og pushet oss til å realisere ideen vår, forteller Andrea.

– Da gikk det ikke mange dagene før vi var nede i Grimstad og snakket med kommunen og var i kontakt med tilbydere om å få leie kaffebilen og alt sånt. To uker etter hadde vi etablert studentbedrift, smiler Andrea.

– Ja, da hadde vi fått org.nummer og hele pakka, skyter Hannah inn.

Utviklet forretningsplan og bygde nettverk

Det første året ved innovasjon og forretningsutvikling lærer studentene blant annet å utvikle en poengtert forretningsplan, bygge et profesjonelt nettverk og å aktivt involvere relevante aktører i arbeidet. Hannah og Andrea bobler nesten over mens de forteller om hva de har lært så langt.

– På studiet har vi lært hvordan en starter opp en bedrift. Vi etablerte en studentbedrift på skolen, og jobbet i grupper med den. Vi lærte å føre enkelt regnskap, om ledelse, om møter og faste samlinger, om drift, starter Hannah.

 – Lage forretningsmodell, gjøre markedsundersøkelser. Gå ut og snakke med folk, finne kundesegmentet, fortsetter Andrea.

– Gjøre masse valideringer, identifisere problemer og finne ut hvordan vi kan løse dem, avslutter Hannah.

Kaffekverna knakk dagen før åpning

De har hatt stor nytte av det de har lært på skolen, og særlig når noe ikke har gått etter planen. De to studentene har nemlig hatt et par stresstester underveis. Da vi spør hva de har lært mest av, er Andrea ikke i tvil. 

– Det vi har lært mest av, er hvor fort man bare må omstille seg og tenke nytt.

– Da vi ble leid inn til Fevikmessa i starten av mai, greide vi å knekke kverna til espressobønnene dagen før åpningen. Den kverna hadde vi attpåtil leid. Vi ble ganske stressa. Og da kommer dette med kontakter inn, og hvor viktig det er å ha et godt nettverk. Hannah heiv seg rundt, ringte alle hun kjente i Grimstad og spurte om de hadde en kvern vi kunne låne. Vi var desperate.

 Hannah nikker. – Men det løste seg veldig greit. Vi var ærlige med dem vi leide den av fra start. Vi fortalte at vi hadde hatt et uhell, og de var supergreie. Vi klarte å erstatte den delen som knakk, og alt løste seg. Det ble kaffe på Fevikmessa. Men vi rakk å kjenne på en puls, smiler hun.

Grimstadfolket liker kaffi på hjul

Tilbakemeldingene fra grimstadfolket har vært udelt positive. Kaffi på hjul har blitt omtalt flere ganger både i Grimstad Adressetidende og Agderposten

 – Det er stas, smiler Hannah. – Det var til og med en mor og datter som reiste til Grimstad i ens ærend, for å smake på kaffen vår. De bodde et stykke utenfor byen, men hadde lest om oss i avisa og fulgt oss på Instagram. Det var utrolig koselig.

Hannah og Andrea poserer foran kaffebilen sin i gågata i Grimstad

Hannah og Andrea planlegger å dra på utveksling til København neste år. – Det blir noen innovasjonsrettede emner, noe rundt entreprenørskap, med drypp av design og kreativitet, forteller Hannah.

Fikk hjelp av studentambassadører til å velge riktig studium

Til høsten vender de to Grimstadkvinnene tilbake til skolebenken. De er begge fornøyde med veien de har valgt, og har mye positivt å si om bachelorstudiet. Men det var ingen selvfølge for Andrea at det skulle bli akkurat dette studiet.

– Jeg fant et par studier jeg var nysgjerrig på, og bestilte en veiledningstime med studentambassadører på Kristiania.

 Veiledningen hjalp Andrea med å ta riktig studievalg.

foto av man som holder en mobiltelefon

Snakk med en studentambassadør

Vil du studere, men er usikker på hvilket studium som passer for deg?

Bestill studieveiledning

 – Da jeg snakket med studenten fra innovasjon og forretningsutvikling bekreftet hun på en måte det jeg ønsket. Hun spurte hva jeg så for meg, og veiledningen bekreftet at dette studiet ville passe meg perfekt.

– Jeg blomstrer mer når jeg får gjort noe kreativt og skaper min egen hverdag, forteller Andrea Bjugan.

Kort vei fra klasserommet til arbeidslivet

– Det beste med studiet er alle kontaktene jeg har fått. Å møte likesinnede. Og skolen er veldig god på å koble på næringslivet. Vi har veldig mange spennende folk som kommer og forteller om sine prosjekter. Veien fra utdanning til arbeidslivet føles kort, forteller Hannah Linea Støten.

– Lærerne er veldig motiverende og tilgjengelige. De vil virkelig at du skal lykkes.

– Det er jo derfor vi sitter her i dag også, fordi vår foreleser pushet oss, avslutter Hannah.

I sommer finner du Kaffi på hjul i Grimstads gater. Følg @kaffipaahjul på Instagram!

Studenter i gate.

Nysgjerrig på Innovasjon og forretningsutvikling?

Dette er studiet for deg som vil se idéer realisert. Med en bachelor i innovasjon og forretningsutvikling får du kunnskapen du trenger for å skape morgendagens løsninger, tjenester og produkter.
Les om studiet her!