Bilde av Tor Edvin Strøm foran kunstvegg.
– Det å kjenne på hvordan det er å utøve faget, er viktig når man skal lære det bort til andre. Jeg bruker kunnskap og egne erfaringer fra bransjen i undervisningen, forteller fagansvarlig for fagskoleutdanning i Illustrasjon, Tor Edvin Strøm. Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

– Jeg tror det er lurt å være aktiv i bransjen slik at man får en bedre forståelse for det man lærer bort til studentene. Jeg trekker mye av kunnskapen jeg får fra egne prosjekter inn i undervisningen, sier Tor Edvin.

Ved siden av stillingen som fagansvarlig for fagskoleutdanningen i Illustrasjon, har Tor Edvin tatt en videreutdanning i klassisk billedkunst.

Studentene får jobbe profesjonelt gjennom forskjellige caser, og får gjøre oppdrag for ekte oppdragsgivere

Nå er han aktuell med utstillingen «Halvdan Svartes død» på Veien Kulturminnepark i Hønefoss. Utstillingen dramatiserer Snorre Sturlasons kjente sagn om kongens død og gravferd. Hendelsen er starten på kongesagaene.

– Jeg er vokst opp på Gran på Hadeland, og der er sagnet om Halvdan Svarte som falt gjennom isen en del av lokalhistorien. Jeg har hatt lyst til å gjøre et illustrasjonsprosjekt om dette lenge og bestemte meg for å kombinere det med utdanningen i klassisk billedkunst, forteller Tor Edvin.

"Gjennombrudd" er et av bildene man kan se på utstillingen.
"Gjennombrudd" er et av maleriene man kan man se i utstillingen på Veien Kulturminnepark. Foto: Tor Edvin Strøm

Finner sin egen stemme på illustrasjonsstudiet

Illustrasjon er en toårig fagskoleutdanning hvor du får utvikle din egen visuelle stil og lærer hvordan du løser kommersielle kundeoppdrag. Dette er den eneste rendyrkede illustrasjonsutdanningen på fagskolenivå i Norge.

– Vi jobber blant annet med illustrasjon til reklame, bøker, dataspill, animasjon og tegneserier. Man lærer om riktig sjangerutrykk, fargebruk, dramatisering og symbolbruk. Det siste året handler om egenpromotering og å finne hvilken stemme man har som illustratør, sier Tor Edvin og legger til:

– Det er alltid gøy å se hvilken retning de forskjellige studentene tar på slutten av studiet.

Tor Edvin og Andrea foran plakater på kontor
– Tor Edvin viser ofte arbeidene sine til oss og forteller hvordan han har brukt forskjellige visuelle virkemidler. Dette lærer vi mye av, forteller illustrasjonsstudent Andrea Torsdatter Davidsen.Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

Fagskolestudier tett på arbeidslivet

På Kristiania tilrettelegges det for at studentene får være tett på arbeidslivet gjennom både oppgaver, prosjekter og praksisordninger. Faglærerne bruker også nettverket sitt til å få inn aktører fra bransjen som gjesteforelesere, veiledere og sensorer.

– Studentene får jobbe profesjonelt gjennom forskjellige caser, og de får også gjøre oppdrag for ekte oppdragsgivere, sier Tor Edvin.

Andreårsstudent ved illustrasjonsstudiet, Andrea Torsdatter Davidsen (25), forteller at en oppgave på studiet ble starten på et spennende samarbeid.

– Vi fikk nylig muligheten til å gjøre et oppdrag for en reell kunde. Dette førte til at de tok kontakt i ettertid og ga meg et betalt oppdrag. Det var veldig gøy, forteller hun.

Får innblikk i bransjen

Tor Edvin Strøm har jobbet ved Kristiania siden 2005. Han startet først som foreleser og gikk så over i stillingen som fagansvarlig for illustrasjonsstudiet.

– Jeg trives veldig godt på Kristiania. Det å få jobbe med mennesker, synes jeg er kjempegøy. Det er spennende å formidle kunnskap til studentene, og jeg lærer mye av det, sier han.

Andrea forteller at hun setter stor pris på å ha faglærere som er aktive i bransjen.

– Det å få et innblikk i hvordan det faktisk er i illustrasjonsbransjen, er veldig viktig for oss. Vi lærer mye av at Tor Edvin viser oss arbeidene sine og forteller hvordan man kan bruke kontraster, dybde og balanse for å forsterke et bilde.

Tor Edvin mener det er viktig at faglige er oppdatert på trender og har en forståelse for hvordan det er å utøve yrket i praksis.

– Ny teknologi og nye kommunikasjonsplattformer gjør at fagfeltet er i konstant endring. Det å kjenne på hvordan det er å utøve faget, er viktig når man skal lære det bort til andre. Særlig for oss som driver med kreativt arbeid.

Utstillingen i Veien Kulturminnepark blir stående ut 2023. Tor Edvin satser på å få til en studietur til Hønefoss i løpet av året.

– Jeg oppfordrer alle til å besøke utstillingen. Det er noe annet å oppleve maleriene i virkeligheten, avslutter Tor Edvin.