Bilde av Ida Merete Markussen
Med en bachelor- og mastergrad i IT har Ida mange spennende muligheter. Akkurat nå jobber hun i Aprila Bank og stortrives. Foto: Benjamin Åvitsland

Ida Merete Markussen viser stolt frem sin nye arbeidsplass i en loftsetasje i Kirkegata i Oslo. Her hos Aprila Bank har hun vært siden nyttår.

– Jeg jobber som produkt- og teknologimanager. Foreløpig går hverdagene med til å dokumentere datasystemene våre, sier Markussen og fortsetter:

– Jeg går gjennom alt av koder for å kartlegge data. Hva brukes dataene våre til, og hvor hentes de fra? Dette gjør jeg for å bli bedre kjent med systemene, og også for å kunne handle raskt dersom en kunde ringer og ber oss slette persondata.

Slike situasjoner krever at selskapet, og ikke minst Ida, har stålkontroll på hvor informasjonen om kunden ligger.

– Vi må også ha gode rutiner for hvordan informasjonen slettes, og hvordan vi bekrefter dette overfor kunden. Og for å lykkes med det må jeg ha god kjennskap til systemene vi bruker, forklarer hun.

IT er definitivt en bred og etterspurt kompetanse.

Valgte mastergrad fremfor jobb

Da Markussen skulle velge studium på Kristiania, var det en bachelor i E-business som lokket mest. Hun hadde allerede tatt noen økonomifag på Blindern og ville kombinere dette med en mer yrkesrettet utdanning. I tillegg hadde hun, helt siden hun var liten, likt å skru ting fra hverandre.

– Jeg demonterte alt fra datamaskiner til telefoner og undersøkte hvordan gjenstandene var bygd opp – og denne innebygde nysgjerrigheten har nok påvirket studie- og yrkesveien min, forteller Markussen.

Hun legger til at det også har vært viktig for henne å velge et studium som er anvendelig på tvers av bransjer.

– IT er definitivt en bred og etterspurt kompetanse, sier Markussen.

Mens Ida tok bachelorgraden, fikk hun jobbtilbud fra en svært anerkjent bedrift i bransjen. Likevel takket hun nei og valgte å fortsette på en mastergrad ved Kristiania. Valget falt på Master of Information Systems, med spesialisering i Digital Business Systems.

– Jeg er veldig glad for at jeg tok den beslutningen. Jeg følte meg ikke ferdig med å studere. Hvis jeg hadde begynt å jobbe, tror jeg ikke at jeg ville gått tilbake til studier igjen, sier Markussen.

Hvilken IT-utdanning passer deg best?

Ta testen her!

Men etter at Markussen hadde fullført mastergraden sin, fikk Visma likevel slått kloa i henne. Markussen jobbet både som konsulent og i fast stilling hos dem før hun gikk over til Aprila Bank.

– Jeg jobbet både med programmering og som prosjektleder hos Visma. Det tror jeg til dels jeg kan takke masteren min for. Vi gikk i dybden, og foreleserne var alltid opptatt av at vi skulle forstå det større bildet og alle nyanser, sier Markussen.

En av grunnene til at Markussen ville til Aprila Bank var muligheten til å følge hele prosessen i selskapets produktutvikling.

– Da jeg var konsulent, var jeg ofte med på å bygge produkter og drive prosjekter fremover, men etter at produktet var ferdig, var jobben min over. Jeg syntes ofte det var litt synd. Det meste av læringen kommer ofte etter det, når produktet tas i bruk, og hos Aprila får jeg mulighet til å være med i hele læringsprosessen, sier Markussen.

Fikk fordype seg i ett fag om gangen

Da Ida tok mastergraden på Kristiania, likte hun spesielt godt hvordan studiet var organisert.

– Du tar ett og ett tema om gangen, og det gjør det enklere å fordype seg ordentlig i hvert fag.

Jeg likte godt måten bacheloren var lagt opp på også, men der hadde vi gjerne fire temaer parallelt.

For Markussen var masteroppgaven alt annet enn avskrekkende. Faktisk beskriver hun arbeidet med den som «the cherry on top».

– Vi hadde god tid til å skrive masteroppgaven, så det ble en ryddig og oversiktlig prosess, synes jeg. Jeg koste meg i hvert fall masse!

Noe av det aller viktigste Markussen lærte, var hvordan hun skulle håndtere problemstillinger uten fasitsvar.

– Noen ganger må man bare teste en teori og se hva som skjer, selv om det er overhengende fare for at det går dårlig. Selvtilliten til å gjøre det fikk jeg da jeg tok masteren, sier Markussen og fortsetter:

– Spesielt techbransjen utvikler seg så enormt fort. Du kan ikke bruke tid på å vurdere, kalkulere og vente på at alt skal bli perfekt – da havner du langt bak de andre. Du må tørre å feile og komme deg på beina igjen fort. Bare da kan du vinne i techbransjen.

To personer ler foran en datamaskin.

Vil du også studere IT?

Kristiania tilbyr flere spennende og fremtidsrettede IT-studier, både på fagskole-, bachelor- og masternivå.
Les mer her