Bilde av jentene bak Ymse Record utenfor Fagskolen Kristiania
– Man lærer ikke bare hvordan man kan etablere seg i musikkbransjen, men også hvordan man kan lykkes, forteller Kristiania-student Berivan Sakin om fagskoleutdanningen Music Business. Fra venstre: Sofie Larsen, Ida Gullhaug, Emma Proietti, Tiril Foss Larsen, Berivan Sakin og Annika Schoonbrood.Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

– Noe av det beste med studiet er at alt vi gjør, er reelt. Vi jobber med ekte artister, utgir musikk og får faktisk oppleve hvordan det er å jobbe i et plateselskap, forteller Emma Proietti.

Bilde av artisten Tulle som opptrer på Havstrømfestivalen
– Å oppleve Tulle på festivalen var veldig kult! Det kom mange publikummere, og det var veldig god stemning, forteller jentene bak Ymse Records.Foto: Annika Schoonbrood

Sammen med medstudentene Annika Schoonbrood, Sofie Larsen, Ida Gullhaug, Berivan Sakin og Tiril Foss Larsen har hun startet plateselskapet Ymse Records. Den 23 år gamle låtskriveren Tulle er deres første signering.

Studentenes jobb er å hjelpe Tulle opp og frem i musikkbransjen. Dette kan bestå i alt fra å utarbeide promoteringsmateriale og utvikle lanseringsstrategier til å sørge for at Tulle blir booket til konserter og festivaler.

– Tulle har en tydelig visjon om hvem hun er og hva hun ønsker å gjøre, noe som gjør jobben vår mye gøyere, forteller jentene.

Både faglærerne og gjesteforeleserne er blant de beste i musikkbransjen.

Da en gjesteforeleser på Music Business ga studentene muligheten til å pitche artistene sine til Havstrøm-festivalen, var Ymse Records raskt i gang med å utvikle en salgspitch. Jentene imponerte, og Tulle ble booket til sin første store spillejobb.

– Jeg gleder meg til å gå på skolen

Music Business er et ettårig fagskolestudium som lærer deg om musikkindustrien, og hvordan du kan etablere deg i bransjen. Undervisningen er lagt opp med ulike fokusområder hver måned, der man går i dybden i ulike temaer innenfor musikkbransjen. Det kan være alt fra management og plateselskap, til PR, markedsføring og juridiske kontrakter.

– Vi dannet plateselskapene på starten av året, så oppgavene vi får er knyttet til artisten vi har signert, forteller Ida.

– Selv om oppgavene har rammer, får vi mye frihet til å tolke dem slik vi vil, og å utrykke oss på vår måte. Det er veldig engasjerende, og jeg gleder meg til å gå på skolen, legger Berivan til.

Bilde av tidligere student Kristianie ute.

Tidligere student ved Music Business landet jobb i Music Norway under studiene!

– Lærerne er noen av de beste i musikkbransjen

Det var Joël Schwalenstöcker, fra bookingbyrået Nordic Live, som ga studentene mulighet til å pitche artistene sine til Havstrøm-festivalen. Han er en av mange spennende gjesteforelesere som studentene ved Music Business får lære av.

– Både faglærerne og gjesteforeleserne er blant de beste i musikkbransjen, og de er oppdaterte på hvordan bransjen er akkurat nå, forteller Tiril.

Gjør man en god jobb i plateselskapet, blir det et slags springbrett direkte inn i musikkbransjen.

Fagansvarlig Scott Baker-Marflitt har over 21-års erfaring som manager. Da han startet i bransjen, fantes det ingen tilsvarende utdanning som Music Business, og han bestemte seg derfor for å utvikle et slikt studium selv. Jentene forteller at Scott og de andre faglige følger dem tett opp – og lærer dem alt de trenger å kunne, for å etablere seg i musikkbransjen.

– Lærerne ser hver enkelt student og veileder deg basert på hva du er god på og hva du trenger mer hjelp med, forteller Berivan.

Bilde av jentene i Ymse Records som sitter å snakker sammen i en sofa.
De fem Music Business-studentene påpeker at musikkindustrien lenge har vært mannsdominert. – Men i det siste har det vært mer fokus på at kvinner også trenger å bli hørt i musikkindustrien, så det går heldigvis fremover, sier Ida. Foto: Kristiania/ Victoria Dahlen

Har lansert ny toårig musikkutdanning

Ettersom studiet gjør deg godt kjent med hvordan musikkbransjen fungerer, har man flere ulike muligheter etter endt utdanning. Man kan blant annet jobbe innenfor management, i plateselskaper, med booking eller PR og markedsføring. Jentene forteller at de kunne tenkt seg å fortsette med Ymse Records etter studiet.

– Gjør man en god jobb i plateselskapet, blir det et slags springbrett direkte inn i musikkbransjen, forteller Berivan.

Nytt i 2023 er at nåværende og tidligere studenter ved Music Business kan starte direkte på det andre året av det nye, toårige studiet Music Business Management. Her kan du velge å spesialisere deg innen enten plateselskaper, artist management, livemusikk og promotering eller markedsføring, PR og innholdsproduksjon.

Jentene er begeistret for det nye studiet, og forteller at det er spennende å få velge hvilken del av bransjen man ønsker å få spisskompetanse i.

– I det jeg fikk vite at vi fikk mulighet til å gå ett år til, så kunne jeg ikke melde meg på fortere, forteller Berivan, og legger til:

– Jeg ser både frem til å få mer tid til å gå i dybden på de ulike aspektene i bransjen og til å få mer tid sammen med faglærerne på skolen, som jeg kan henvende meg til når som helst.