Foto av fire studenter foran en båt på besøk hos Grieg Seafood
En gruppe studenter fra Bachelor i HR, organisasjonspsykologi og ledelse konkurrerte seg frem til et besøk hos et av verdens ledende oppdrettsselskaper, Grieg Seafood.Foto: Privat

Julia Blytt, Ola Abrahamsen, Maren Hansen og Krister Tvedt studerer Bachelor i HR, organisasjonspsykologi og ledelse på Kristiania i Bergen. Høsten 2022 fikk klassen delta i en konkurranse hvor de skulle løse utfordringer for et av verdens ledende lakseoppdrettsselskaper, Grieg Seafood. Gjengen nevnt overfor stakk av med seieren hvor premien var et besøk til oppdrettsanlegget i Stavanger. 

– Turen til bedriftens anlegg i Rogaland var en utrolig artig opplevelse. Det var en stor oppvekker å se hvor stor prosess produktet måtte gjennom, og hvor mange som var involverte i bedriften. For et system! forteller Ola etter besøket.  

 Utfordrende og kreativ oppgave 

Konkurransen gikk ut på at studentene skulle løse en caseoppgave og opptre som konsulenter for oppdrettsselskapet. Studentene skulle gjøre rede for utfordringer i HR- og IT-avdelingen og finne løsninger på disse til mellomlederne, som igjen kunne forbedre internkommunikasjonen i bedriften.

Krister forteller at caseoppgaven var veldig motiverende og tok gruppen litt ut av komfortsonen, noe som gjorde at de fikk utfordre seg kreativt. Resultatet ble levert i videoformat og de beste bidragene ble sendt til Grieg Seafood. 

– Det var utfordrende å sette seg inn i deres problemstilling ettersom jeg ikke har så mye erfaring, og det å løse casen som en videooppgave var veldig kjekt! Jeg fikk utfordret min kreative side, forteller Julia. 

– Jeg fikk utfordret min kreative side.

Det var selskapet selv som sto for kåringen av vinneren. I tillegg til et besøk til oppdrettsanleggene i Stavanger, fikk vinnergruppen også presentere sitt bidrag for Grieg Seafood. Eivind Nydegger i Grieg Seafood forteller at de valgte vinnerbidraget på grunn av deres kreative fremførelse og faglig innhold.

– Det traff kulturen i Grieg Seafood midt i blinken! Vi hadde en kjempekjekk dag i strålende vær med omvisning, samt lærdom om næringen. Vi håper turen inspirerte til å søke jobb innenfor oppdrettsbransjen etter når den tid kommer, sier Nydegger. 

– Utrolig imponerende å se hvordan systemene fungerer 

Dagen startet med at studentene ble hentet med båt og kjørt ut til flere anlegg. På matstasjonen fikk de se glade laks som hoppet rundt, og mannskapet på anleggene forklarte hvordan prosessene, matingen og avlusing fungerte. Studentene fikk besøke slakteriet for å få et nærmere blikk på ulike systemer for oppbevaring av fersk fisk, vekt, pakking og shipping.

Alle var svært fasinerte over automatikken og hvor mye som skjer før fisken havner i frysedisken på nærbutikken. Maren og Julia forteller at de fikk være med på å se laksens livsløp, fra oppdrett til slakt. 

– Noe av det mest imponerende på hele turen var hvor mye fisk som slaktes hver dag, og hvordan de klarer å holde kontroll på hvilke fisk som skal sendes til de ulike landene, forteller studentene.

Grieg besøk.jpg
Grieg Seafood har spesialisering i atlantisk laks og har oppdrettsanlegg i Finnmark og Rogaland i Norge og i Canada. Her er studentene på besøk på anlegget i Stavanger.Foto: Privat

Tett ​oppfølging av studierådgiver

Studentene ble tett fulgt opp av studierådgiver, Lillian Midtøy, som var med på hele prosessen fra planlegging, til kåring av vinner og selve besøket til Grieg Seafood.  

– Det var veldig fint å få muligheten til å følge studentene fra A til Å. Studentene leverte et bidrag av høy kvalitet, med fokus på det faglige de har lært og knyttet dette opp mot utfordringene til Grieg Seafood, sier Midtøy. 

Krister er svært glad for at Kristiania har så tette bånd til næringslivet som kan skape unike muligheter som denne. Han mener at det er mye å lære av å jobbe med yrkesrelevante utfordringer, og at det i tillegg var ekstra stas å få en premie for arbeidet. Maren sier seg enig. 

– Vi er veldig heldige som fikk denne opplevelsen, og for at Kristiania samarbeider tett med organisasjoner og bedrifter som gir slike muligheter til studentene, sier Maren.

– Stort engasjement

Høyskolelektor og assisterende studieprogramleder Kari Mette Solheim har ansvaret for faget i Bergen, og var ansvarlig for å lage oppgaven for de til sammen rundt 500 studentene som deltok. Hun benyttet sitt nettverker for å få Grieg Seafood med på laget, og dermed knytte studentene enda tettere på arbeidslivet.

– Kristiania er på vei til å bli et arbeidslivsuniversitet. Det er utrolig gøy å se hvor stort engasjement det blir når studentene får jobbe med reelle oppgaver fra næringslivet. På denne måten forstår de hvordan HR-faget kan bidra til verdiskapning i arbeidslivet, sier hun.

HR og personalledelse + spør oss

 • Studenter i kollokviegruppe med PC-er.

  Nysgjerrig på HR, organisasjonspsykologi og ledelse?

  Denne HR-utdanningen er både praktisk og forskningsbasert. Studiet vil gi deg verktøy til å utvikle organisasjoner, grupper og enkeltindivider.
  Les om studiet her!
 • Lurer du på noe om våre studier?

  Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
  Spør oss!