Gøran Svensson står i blå skjorte i halvfigur i trapperom og ser rett mot kamera
For andre året på rad ligger Gøran Svensson best an blant norske forskere på en prestisjetung liste innenfor administrative fag.Foto: Kristiania

Det er det prestisjetunge nettstedet research.com som har kåret de beste forskerne i verden innen feltet “business and management scientist”. Research.com er en ledende forskningsportal for forskere som blant annet har som formål å gjøre det enklere for vitenskapelige ansatte å være oppdatert på forskning innenfor sine fagområder. Den norske delen av listen kan leses her og teller 12 forskere fra institusjoner som BI, Universitetet i Agder, NTNU, Universitetet i Oslo i tillegg til Høyskolen Kristiania. Göran Svensson troner altså aller øverst på den norske delen av listen.

– Hva betyr det for deg å være best blant norske forskere på en så prestisjetung liste?

 – Det er en anerkjennelse av at man har jobbet intenst med forskning internasjonalt sammen med andre. Det er også flott for Høyskolen Kristiania at vi har forskere på disse listene. Det spiller egentlig ikke så stor rolle om man er nummer én, to eller tre, men det er stas å beholde samme plassering i år som i fjor.

Man må ha tro på det man gjør og ikke la seg slå ned av destruktive kommentarer fra andre.

 – Hva tror du er hovedgrunnen til at du troner øverst på listen over norske forskere? 

 –  Jeg har et engasjement for å samarbeide med andre innen forskning i stedet for å være en ensom ulv, og jeg bestemte meg tidlig i karrieren for å søke internasjonale samarbeid. Fordelen er at jeg har kunnet bidra til at også andre har gjort karriere som forskere. Minst syv personer har fortalt at jeg har bidratt til at de har oppnådd professorkompetanse. Det er veldig stas, sier Svensson.

Omfattende forskningsproduksjon

Göran Svensson har publisert sammen med over 80 forskere i 20 forskjellige land gjennom de siste 20 årene. Over 80 forskjellige tidsskrifter har fått gleden av Svenssons forskning innen områder som forretningsetikk, relasjonsmarkedsføring, ledelse og bærekraft for å nevne noen temaer. Til sammen har Svensson publisert rundt 320 vitenskapelige artikler, der 250 (nærmere 80 prosent) er samforfattet med andre. 

 – Hva er nøkkelen til å oppnå en så sterk forskningskarriere som du har gjort, i tillegg til å samarbeide med andre forskere?

 – Man bør ikke være redd for å prøve noe nytt, både metodisk, analytisk og innen ulike forskningsområder. Man må ha tro på det man gjør og ikke la seg slå ned av destruktive kommentarer fra andre. I bunn og grunn handler det kanskje om god selvtillit, men også om ydmykhet overfor oppgaven og andre forskere, sier Svensson.

Toppforskeren motiveres av å hjelpe andre opp og frem

Professor Göran Svensson er opptatt av å skape gode arbeidsfellesskap for forskere.
Les mer