Grafisk illustrasjon i rødt og blått, to hoder
Studenter i grafisk design ved Kristiania har jobbet med de grafiske uttakene i forbindelse med markedsføringen av teaterstykket Aaron. Illustrasjonen er hentet fra salgsplakaten.
Hodebilde av Piotr Cholodzinski
Piotr Cholodzinski er regissør og primus motor i det EU-finansierte samarbeidsprosjektet mellom Norge og Polen.Foto: Kristiania

Kristianias Piotr Cholodzinski er regissør og kunstnerisk prosjektleder for dette toårige kunstneriske utviklingsarbeidet som har vært finansiert av EU, Kultur og kunstdepartementet i Polen og Raszyn kommune i Polen. Teaterforestillingen utgjør kulturdelen av et omfattende EU-prosjekt på rundt 15 millioner kroner med tittelen “Tilpasning av Austeria bygninger til Senter for sosial og kulturell integrasjon i Raszyn al. Krakowska 1 – trinn 2.” 

– Prosjektet har i hovedsak handlet om å restaurere historiske, jødiske bygninger i Raszyn kommune. Den kunstneriske delen av prosjektet utgjør 1,2 millioner kroner og Kristiania er partner i prosjektet, forklarer Cholodzinski.

Vi definerer oss selv ut fra hva vi tror på og hvordan vi tror verden henger sammen.           

Nynazister og jøder

“Aaron” handler om mennesker som er fanget i ideologiske og religiøse strukturer som begrenser deres sosiale handlingsrom. I forestillingen møtes en nynazist og en jøde. Det er i utgangspunktet et umulig møte, nesten en umulig tanke.                                     

– I vårt komplekse samfunn definerer vi oss ut fra hva vi tror på og hvordan vi tror verden henger sammen, det vil si ut fra religion og politikk. Dermed reduserer vi samtidig våre muligheter til å interagere med andre som frie mennesker. Dette tematiseres i forestillingen, sier Cholodzinsk om teaterstykket som er skrevet av Vanessa Goldmann. 

Tverrfaglige møter

Både profesjonelle skuespillere og studenter bidrar i teaterstykket som til sammen har 14 bidragsytere. Hovedrollene i stykket spilles av to skuespillere fra The National Academy of Dramatic Art i polen, mens flere norske studenter ved Kristiania bidrar i andre sentrale roller. Blant andre Frida Pedersen, Aners Lurås og Sigurd Thoresen

 – Samarbeidet er tverrfaglig og har involvert Kristiania-studenter som studerer innen film, skuespill og grafisk design. Et omfattende og interessant arbeid fra mange involverte har ledet opp til denne forestillingen. Det er ekstra moro at prosjektet er EU-finansiert og at våre skuespillerstudenter får lov til å jobbe med profesjonelle skuespillere på scenen, avslutter Piotr Cholodzinski.

Stykket spilles på Vega scene i Oslo 28., 29., og 30. mars.