Foto av Nikolai Tangen foran auditorium fylt av studenter.
Kristiania-studentene ble overrasket over Nicolai Tangens lederstil da han besøkte campus for å snakke om ledelse. – Kristiania er opptatt av læring hvor studentene forstår hvordan teoretisk kunnskap anvendes i praksis, og i den forbindelse er gjesteforelesninger som dette av stor betydning, sier rektor Trine J. Meza.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Kristiania får stadig kjente gjesteforelesere inn på huset for å inspirere studentene. Nylig møtte sjefen for Norges Bank Investment Management (NBIM), også kjent som Oljefondet, til et fullt auditorium av spente ansikter. Her satte han av en hel time av sin hektiske timeplan for å fortelle om sine erfaringer fra arbeidslivet og svare på spørsmål fra studentene.  

– Vi har en forpliktelse. Hvis du kommer litt oppover i etasjene så er det viktig å sende ned heisen og få opp litt flere folk, sier sjefen for Oljefondet.  

Tangen holder ofte foredrag for studenter rundt omkring i landet, og sier sjelden nei når han blir spurt. Han syns det er utrolig gøy, og mener at flere norske ledere burde bli flinkere til å ta seg tid til å dele det de kan med yngre generasjoner.

Tangens beste tips 

Tangen forteller at det er viktig å lære av feilene sine, og kunne forandre negativ energi til noe positivt. Han mener også at det er viktig å være så åpen som mulig, fordi da får man alle til å gå i samme retning. I foredraget presiserte han viktigheten av mangfold, og hva han mener kjennetegner en god leder. Hans lederprinsipper kan oppsummeres med fem punkt.  

– Lytt, sett mål, vær synlig, ikke bland deg og bry deg om folk, sier han.

Hans beste tips til studentene er å studere mye forskjellig, og utvikle interesser. Tangen forteller at jo mer forskjellige ting du kan, jo mer interessant er du for en arbeidsgiver. Dette kan hjelpe deg med å tenke utenfor boksen, noe som er spesielt viktig om du skal være en god leder.

Gjesteforeleser_Nicolai_Tangen-10.jpg
Sjefen for NBIM Nicolai Tangen holdt foredrag foran et fullsatt auditorium på Kristiania. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

– Veldig inspirerende 

Etter en times foredrag kom studentene ut smilende. Tangen sin karismatiske væremåte hadde klart å fange oppmerksomheten til alle i auditoriumet, og flere gikk ut med nye tanker rundt HR og ledelse.  

Blant disse studentene var Margit som studerer HR, organisasjonspsykologi og ledelse på første året. De forteller at det var lærerikt og interessant å høre hva Tangen trakk frem som viktige lederegenskaper.

Veldig inspirerende med tanke på fremtiden. 

  – Styrker studentens forståelse

Andreas Norgår Thon er førstelektor på Institutt for ledelse og organisasjon på Kristiania. Han kan fortelle at Tangens foredrag inngår som en del av undervisningsopplegget i studentenes semester.

– Nicolai Tangens foredrag styrker studentens forståelse for hvordan teori og fag anvendes i praksis. Det var spesielt interessant å høre hvordan sjefen i Oljefondet tenker om ledelse, folk og HR i en virksomhet som først og fremst har som mål å tjene mest mulig penger, forteller Thon.

Han trekker også frem at foredrag fra arbeidslivet er viktig som en del av hvordan Kristiania tenker arbeidslivsintegrering i læringsprosessen i studiene. 

– Tangens foredrag styrker studentens forståelse for hvordan teori og fag anvendes i praksis, sier han.