Benedicte Wang smilende ute på gaten
Benedicte Wang (24) var blant flere i klassen sin som fikk jobb etter praksistiden. Foto: Kristiania/Håkon Dueland

– Det beste med å være journalist er at jeg lærer nye ting hver eneste dag, og ingen dager er like, sier Benedicte.

Arbeidsoppgavene hennes innebærer å finne aktuelle saker, ofte gjennom sosiale medier, lokalaviser eller utenlandske medier. Dersom saken er interessant, så får hun beskjed om å følge den opp fra start til slutt.

– Jeg skriver de sakene jeg selv ønsker, forteller Benedicte.

Fulgte magefølelsen

Hun hadde ikke alltid en plan om å bli journalist, dette var noe hun spontant fant på to uker før skolestart i 2020. Allikevel når hun tenker tilbake så har hun alltid vært interessert i medier, og har ikke sett seg tilbake siden.

– Jeg fikk et innfall om å søke, og fulgte magefølelsen på det, forteller Benedicte.

Jeg skriver de sakene jeg selv ønsker.

Journalistikk-studiet på Kristiania baserer seg på praktiske oppgaver, med mål om å få studentene klare for arbeidslivet. Alle studentene har krav på praksisplass, noe som er en gylden mulighet for fremtidig jobb.

– Hvis du drømmer om en karriere innen journalistikk så er det bare å søke på studiet. Tre år går overraskende fort, samtidig som at du får en praksisplass rett i hånden, sier Benedicte.

Intervjuet ukrainsk flyktning 

Våren 2022 fikk Benedicte og klassen en eksamensoppgave som ba dem om å intervjue en ukrainsk flyktning. Benedicte endte opp med å få kontakt med en ung kvinne fra Ukraina, som hun pratet med daglig i over en måned. Etter å ha levert inn eksamen så ble saken publisert i Dagbladet.

 – Jeg lærte masse om konflikten i Ukraina og Russland. Min første tanke var at det virket litt upassende å kontakte noen i krig til en eksamen. Det var derfor jeg ville få den publisert, slik at historien hennes ville bli hørt.

Jeg har blitt mye bedre til å ta kontakt med folk. Istedenfor å sitere saker fra andre medier, så kontakter jeg dem selv.

Studentene hadde også nylig en eksamen der de skulle skrive om noen som trengte å bli hørt. Da tok hun igjen kontakt med den unge damen fra Ukraina. Benedicte forteller at disse oppgavene har lært henne å snakke med mennesker i en sårbar situasjon.  

–Jeg har blitt mye bedre til å ta kontakt med folk. Istedenfor å sitere saker fra andre medier, så kontakter jeg dem selv, forteller Benedicte. 

DUE_3798 (2).jpg
Benedicte kontaktet og intervjuet en ukrainsk flyktning til eksamensoppgaven sin.Foto: Kristiania/Håkon Dueland

– Alle kan bli journalist 

Benedicte Wang er en av flere studenter ved Kristiania som har blitt tilbudt jobb etter praksistiden. Hun forteller at studiet inneholder mange gode forelesere med erfaring fra mediebransjen.

– Jeg synes foreleserne er inspirerende. De vet hva de snakker om, siden de er journalister selv. Flere av dem har til og med skrevet pensumbøkene våre, forteller Benedicte.

Studiet har endret måten hun tenker på. Nå leter hun etter en sak uansett hva hun gjør. Benedicte mener at alle kan bli journalist, uansett hvilke tidligere erfaringer og styrker de må ha.

- Vi er alle forskjellige, og i et yrke som journalistikk så er det bare bra. 

BAJOURNALISTIKK+VEILEDNING