En gruppe studenter er plassert i stortingssalen sammen med Carl Erik Grimstad. De smiler mot kamera. Foto.
Studentene synes besøket på Stortinget var en spennende og lærerik opplevelse. Utflukter som dette er med på å legge til rette for aktiv deltagelse i demokratiet og skape en dypere samfunnsforståelse. Her er direktør for samfunnskontakt ved Kristiania, Carl-Erik Grimstad, sammen med studentene inne i stortingssalen.Foto: Nanna Fredheim

Vi befinner oss i sentrum for politiske beslutninger i Norge – Stortinget. Det er ikke første gang direktør for samfunnskontakt ved Kristiania, Carl-Erik Grimstad, viser en Kristiania-klasse rundt i det ærverdige bygget. Den tidligere stortingsrepresentanten forklarer at dette er noe av det morsomste han gjør.

Besøk som dette gir innblikk i hvordan teoretiske konsepter og innsikter fra pensum fungerer i praksis.

– Jeg blir mer og mer interessert i Stortinget for hver gang jeg går hit selv.

Grimstad har en svært variert bakgrunn. I tillegg til å ha sittet fire år som stortingsrepresentant for Venstre og vært medlem av Helse- og omsorgskomiteen, er han også kjent som statsviter, kommunikasjonsrådgiver og forfatter. Nå underviser han i journalistikk ved Kristiania, der han også er samfunnskontakt. Han mener utflukter som dette er spesielt relevant for studentene på Bachelor i PR og strategisk kommunikasjon.

– Jeg opplever at mange får en aha-opplevelse første gangen de besøker Stortinget, forklarer han.

En helt unik verdi

Vi beveger oss gjennom Stortingets ulike ærverdige rom, og i «vandrehallen» får vi beskrevet skildringer av både kunst og arkitektur. Å ha en tidligere Stortingsrepresentant som foreleser og privat guide er ikke alle forunt.

Grimstad forklarer at det ligger mye politikk i både hvordan huset ser ut og hvordan det er bygget.

– Skal du forstå hvordan nasjonalforsamlingen vår virker, må du se litt av arkitekturen, forklarer han.

En gruppe studenter står inne på Stortinget med ryggen vendt mot kamera. De ser mot Carl Erik Grimstad som forteller om kunsten på veggene. Foto.
– Hvis du jobber med myndighetskontakt, må du vite hvor og når det er naturlig å kontakte personer. Det er altfor mange som jobber med kommunikasjon som har brent seg på å komme for sent inn i beslutningsprosesser, forteller Grimstad.Foto: Nanna Fredheim

Øystein Pedersen Dahlen er førstelektor ved institutt for kommunikasjon ved Kristiania. Det var han som ønsket at Grimstad skulle ta med PR-klassen til Stortinget. Dette fordi han mener det er viktig at studentene får se og oppleve en tydelig sammenheng mellom teori og praksis.

– Utdanning og teori handler i bunn og grunn om hva som skjer i det praktiske arbeidslivet, så det er viktig for oss å vise denne sammenhengen.

Dahlen mener det gir en helt unik verdi å se hvordan det politiske systemet fungerer i Norge. Han forklarer at et møte med en politiker på Stortinget kan skape en nærmere relasjon til virkeligheten.

– Så lenge høyskolen vår har en nærhet til Stortinget og andre viktige institusjoner, skulle det bare mangle at vi benytter oss av dette.

På vandring i hjertekammeret

Det oppleves høytidelig å bli guidet inn i selve stortingssalen – setet for Norges nasjonalforsamling. Fra taket henger store lysekroner, over gulvet ligger et ildrødt teppe. Grimstad er privilegert som får lov til å komme på besøk hit uten å benytte seg av Stortingets besøkstjeneste. Han bruker nemlig adgangskortet sitt og slipper å stå på besøksventeliste. Allikevel kan han ikke alltid love studentene at de får gå over gulvet foran presidentplassen. Men det får vi altså i dag.

– Vi er heldige som får vandre rundt i hjertekammeret på denne måten, sier Grimstad med dempet stemme.

Nanna Fredheim er førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon ved Kristiania. Hun er med på stortingsbesøk i dag og beskriver utflukten som svært viktig.

– Besøk som dette gir studentene innblikk i hvordan teoretiske konsepter og innsikter fra pensum fungerer i praksis. Vi er heldige som har kunnskapsrike kollegaer som Grimstad, som tar seg tid til å dele egne erfaringer, sier Fredheim.

Fem studenter står foran langsiden av Stortinget mens de smiler mot kamera. De har på seg høstklær. Foto.
– Det er svært verdifullt å ha forelesere som Grimstad, med politisk bakgrunn og bransjeerfaring, forteller Tobias Svendsen. Her står han utenfor Stortinget sammen med studiekamerater på Bachelor i PR og strategisk kommunikasjon. Fra venstre: Lina Rasmussen, Anne-Line Fjellstad, Daniel Haugerud, Tobias Svendsen og Gjertrud Nordal.Foto: Nanna Fredheim

I maktens korridorer

En som får utbytte av nettopp disse erfaringene, er Kristiania-student Tobias Svendsen. Som politisk interessert har Svendsen vært på Stortinget før, men forteller at det alltid er spennende å få et innblikk i hva som foregår i maktens korridorer.

– Det at Grimstad selv har jobbet på Stortinget gjør at vi høster fra hans erfaringer og får et større innblikk enn vi ellers ville gjort, sier Svendsen.

Han mener det er svært verdifullt at Kristianias forelesere har bakgrunn fra næringslivet, slik at de utfyller den teoretiske kunnskapen de sitter på. Han sier at noe av det beste med studiet er alle gjesteforeleserne fra bransjen. Svendsen er overbevist om at de gir et realt innblikk i næringslivet.

Skjæringspunktet mellom medier og politikk

Klassen har i løpet av studieperioden vært på flere bransjebesøk, og Svendsen har benyttet seg av muligheten til å gjennomføre en praksisperiode. Han var hos Abelia – NHOs forening for teknologi- og kunnskapsbedrifter i tre måneder. Her fikk han bryne seg på flere små og store prosjekter, blant annet innenfor næringspolitikk og kampanjeplanlegging.

 Studiet er helt perfekt fordi det foregår i skjæringspunktet mellom medier og politikk, forklarer han.

Svendsen er medlem i programkomiteen til Oslo FrP for bystyrevalget neste år og har alltid vært interessert i samspillet mellom samfunn, nyheter og politikk. Han ønsket å studere ved nettopp Kristiania for å få muligheten til å jobbe med alt fra politisk kommunikasjon til kampanjeplanlegging, og forteller at han allerede har fått et solid nettverk på høyskolen.

– Små klasser gjør at man blir ekstra godt kjent med både forelesere og medstudenter, sier han og slår ut med armene mot studiekameratene som står samlet i stortingssalen.

Aldri angret

Grimstad forklarer hvorfor det er så viktig at studenter engasjerer seg under studietiden. Selv vokste hans egne politiske interesse frem ved å jobbe med studentpolitikk.

– Jeg har aldri angret på at jeg var engasjert studentpolitiker. Dette fikk jeg mye igjen for senere, først som journalist og så som lokalpolitiker og til slutt på Stortinget.

Målet til Grimstad er at studentene får med ekstra kunnskap når de senere skal ut i arbeidslivet. Han synes studentene kom med mange interessante og reflekterte spørsmål i dag.

– De stiller meg både gode og overraskende spørsmål. De er interessert i alt fra arkitektur til politisk funksjon.

Både vi og praten går lystig ut av Stortinget. Ute er det overskyet, men stemningen er oppstemt. Grimstad ser allerede frem til neste stortingsbesøk med flere Kristiania-studenter.

Bachelor i PR og strategisk kommunikasjon

Lyst til å jobbe med kommunikasjon, medier og påvirkning? Med en bachelorgrad i PR og strategisk kommunikasjon blir du en ettertraktet arbeidstaker for flere ulike bransjer.
Hva lærer du?