Foto av Sophie i en gate som smiler til kamera.
– Jeg kan fortsatt ikke tro at lille meg fra Lillehammer fikk denne muligheten. Det har vært en drøm rett og slett, sier tidligere dansestudent Sophie Speight, som nå jobber som danser ved Det norske teatret. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Jeg husker den første gangen jeg var her. Det var på audition etter at jeg hadde søkt plass. Jeg skulle testes i hip-hop, jazz og moderne dans. Jeg falt helt pladask for skolen, lærerne og studiemiljøet – det var alt jeg hadde drømt om. Her kunne jeg danse hver eneste dag og ta en utdanning i det jeg alltid har elsket å gjøre, sier Sophie.

Bilde av kvinne som danser i en dansesal.
Sophie valgte å fordype seg i hip-hop. Det siste året av danseutdanningen hadde hun praksis på Chateau Neuf og var med i musikalen Flashdance. – Jeg synes overgangen fra studiet til jobb var lett, sier hun.Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

Hun sitter i dansesalen der hun tilbrakte utallige timer som student. For Sophie har det aldri vært noen alternativ karriere. Helt fra hun var ganske ung, sa hun tydelig til moren at det var danser hun skulle bli.

– Det var dans eller ingenting, sier Sophie.

Det var så deilig å finne et sted som ga meg muligheten til å satse alt på dans.

Den 25 år gamle jenta fra Lillehammer lever nå av å være frilansdanser, mye takket være kontaktene hun fikk på danseutdanningen. Det første oppdraget Sophie fikk etter studiene, var via en av lærerne på studiet og var en danseopptreden på VG-lista med artist og Youtuber Stina Talling.

– Nå jobber jeg ved Det norske teatret der jeg både synger og danser. I sommer var jeg på turné med Julie Bergan, som danser og korist, og jeg har også vært body double for vokalisten i Highasakite, Ingrid Helene Håvik, forteller Sophie.

Praktisk rettet danseutdanning

Bårdar Akademiet – Dans er et praktisk rettet studium, og undervisningen består i hovedsak av dans under instruksjon og veiledning fra erfarne pedagoger. 

– Du kommer på skolen og starter dagen med en halvtime oppvarming. Etter det begynner du med dans i ulike sjangre. For å oppsummere danser du hver dag fra ni til fem. Og når du er ferdig på skolen, kan du danse videre da også!

Hovedfagene i utdanningen er jazzdans og moderne scenisk dans. I tillegg kan studentene fordype seg i et valgemne.

– Jeg valgte å fordype meg i hip-hop, men lærte samtidig alt fra stepping til forestillingsarbeid og skuespill. Sangtimer var også en del av studiet. En av forelesningene jeg husker best, dreide seg om hvordan man kunne bygge CV-en sin for å lykkes med en dansekarriere etter endt utdanning, forteller Sophie.

Knyttet viktige kontakter i bransjen

Sophie forteller at dansestudiet er tett på bransjen og byr på mange muligheter for å knytte kontakt med potensielle arbeidsgivere. Det siste året hadde hun praksis på Chateau Neuf og var med i musikalen Flashdance der hun ble kjent med viktige folk i bransjen.

– Det var en lærerik og fin opplevelse. Jeg fikk et innblikk i hvilke roller folk hadde, og hvem jeg kunne kontakte etter endt utdanning for å få fart på karrieren, oppsummerer hun.

Erfaringer som dette gjorde overgangen fra studier til arbeidsliv lettere, synes Sophie.

– I starten er man kanskje litt sjenert og redd for å vise hvem man er, men det er så mange flinke folk i bransjen som bare vil deg vel. Jeg synes egentlig at overgangen var ganske lett.

Foto av danser ved rekkverk i dansesal.
Tilbake der det startet: Sophie brukte utallige timer i denne dansesalen som student. Det harde arbeidet skulle lønne seg til slutt. – Ikke la noe eller noen stoppe deg om det virkelig er dans du vil drive med, råder hun. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Det har vært en drøm

Sophie forteller at det ikke er nødvendig med noe særlig forkunnskaper for å satse på en danseutdanning.

– Det er mange søkere, så alle kommer ikke inn. Men det aller viktigste er å være engasjert og vise at du virkelig vil dette. Ikke la noe eller noen stoppe deg om det virkelig er dans du vil drive med.

Samtidig presiserer Sophie at du må jobbe hardt for å kunne leve av dansen.

– Du må også være tålmodig, og aldri slutte å tro på deg selv. Det er et råd som gjelder det meste i livet, men kanskje enda mer i dansen. Det er stor konkurranse og lett å sammenligne seg selv med andre. Fokuser på hva du kan og hva du vil fremfor å bli distrahert av hva andre gjør, sier hun og legger til:

– Jeg kan fortsatt ikke tro at lille meg fra Lillehammer fikk denne muligheten. Da jeg kom til Oslo, ble jeg helt satt ut av alle de flinke folka jeg møtte på studiet – folk som virkelig brant for dans og syntes det var like gøy som meg. Det var så deilig å finne et sted som ga meg muligheten til å satse alt på dans, sammen med så mange flinke mennesker. Det har rett og slett vært en drøm, avslutter Sophie.

Content card double

 • Dansere på scenen

  Vil du også bli danser?

  Vil du utdanne deg til profesjonell danser? På vår toårige danseutdanning lærer du jazzdans og moderne scenisk dans. Velg mellom klassisk ballett eller hiphop.
  Les mer om danseutdanningen!
 • Lurer du på noe?

  Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.
  Bestill gratis veiledning!