Portrett av Anna-Kristine Soltvedt
Motedrømmen som gikk i oppfyllelse: Anna-Kristine Soltvedt har jobbet dedikert og målrettet fra ung alder for å skape seg en karriere i motebransjen. Allerede før hun leverte avgangskolleksjonen ved ESMOD Oslo, fikk hun jobbtilbud fra et av Norges ledende motehus. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Jeg arbeider med tolv kolleksjoner i året. Klærne jeg er med å utvikle, ender opp i VIC-butikker over hele landet, forteller Anna-Kristine.

Bilde av Anna-Kristine Soltvedt som ser i en bok.
I jobben som produktutvikler får Anna-Kristine ofte bruk for kunnskapen fra motestudiene ved ESMOD Oslo.Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

I tre måneder har hun vært produktutvikler i Voice-gruppen, som holder til i en gammel trikkestall på Sagene i Oslo. Jobben fikk hun allerede før hun leverte inn avgangskolleksjonen sin ved motefagskolen ESMOD Oslo.

Helt siden jeg var åtte år, har jeg visst at det var motebransjen jeg skulle satse på.

– Jeg tok en råsjans da jeg søkte stillingen. Det kreves som regel en del erfaring for å kunne jobbe som produktutvikler, mens jeg kom rett fra studiene, sier Anna-Kristine.

Bruker kunnskapen fra ESMOD i jobben

Anna-Kristine har tatt både det ettårige studiet motedesign- og modellismemedarbeider og det toårige studiet motedesigner og modellør. Når man har gått begge disse studiene, kan man oppnå det prestisjetunge ESMOD-diplomet, som er anerkjent i den internasjonale motebransjen. Anna-Kristine har hatt karriereplanene klare allerede fra ung alder og har jobbet hardt for å nå målene sine.

– Helt siden jeg var åtte år, har jeg visst at det var motebransjen jeg skulle satse på. Jeg har hatt mitt eget firma i mange år og tatt mindre syoppdrag for privatpersoner. Jeg hadde også et internship for designeren Nina Jarebrink mens jeg studerte, sier hun.

Anna-Kristine forteller at mye av det hun lærte på studiet, er direkte overførbar kunnskap til jobben som produktutvikler.

– Produktutvikling handler blant annet om å ta mål av et plagg for å se hvordan det ser ut på en prøvemodell. Da er det nødvendig å ha kunnskap om hvordan et plagg skal sitte. Det lærte jeg mye om som student på ESMOD. Jeg må kunne gi tilbakemelding til fabrikken om at plagget vil sitte bedre om man for eksempel syr det inn en centimeter ved skuldrene, sier Anna-Kristine og fortsetter:

– På studiet gikk vi veldig inn i det tekniske. Vi terpet på alle leddene i produksjonen gang på gang for å få det inn i fingrene. Vi lærte også mye nyttig om samarbeid og presentasjon.

Gjesteforelesere fra motebransjen

Som ESMOD-student fikk Anna-Kristine god innsikt i hele produksjonsforløpet: fra design og produktutvikling til modellering, mønsterkonstruksjon og søm. Hun har også fått erfaring med å hyre inn modeller og vise frem de ferdige plaggene sine på motevisning.

– Det har vært uvurderlig å lære nøyaktighet i alle ledd og å få prøve seg i ulike roller i moteindustrien gjennom virkelighetsnære prosjekter. Programmer som Adobe Illustrator har det også vært nyttig å lære, forteller hun.

Anna-Kristine trekker frem foredrag med gjesteforelesere fra bransjen som noe av det mest lærerike under studiene.

– Det var veldig inspirerende å høre om hvordan alle leddene i en designprosess fungerer hos ulike aktører i motebransjen.

Vant pris for beste modellisme under avgangsvisningen

Det Anna-Kristine husker aller best fra de tre årene ved ESMOD Oslo, er avgangskolleksjonen hun jobbet med det siste året. Studentenes kolleksjoner vises på den årlige avgangsvisningen hvor mange viktige aktører fra den norske motebransjen, samt en representant fra ESMOD Paris, er til stede.

– Vi begynte allerede i august med å finne inspirasjon og gjøre research til prosjektene våre. Det er en stor avgjørelse, for det er et prosjekt man skal jobbe med helt til juni.

Bilde av Anna-Kristine som tar mål av et plagg.
Anna-Kristine stortrives i sin nye stilling, som hun beskriver som drømmejobben. – Skaff deg mye erfaring og bruk studietiden for alt den er verdt, råder hun andre som vil følge samme karrierevei. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

Anna-Kristines prosjekt ble til en kolleksjon bestående av tidløse og funksjonelle business-plagg for kvinner. Hun brukte linjeføringene i Barcodes skyline som utgangspunkt og la inn refleks som en viktig detalj i flere av plaggene. Under avgangsvisningen vant hun prisen for beste modellisme, som deles ut av aktører i motebransjen.

– Jeg sydde opp 14 av plaggene, men totalt er det en designprosess på over 100 plagg. Jeg har tenkt på prosjektet hvert våkne sekund det siste året, forteller Anna-Kristine.

Og nå sitter hun her, i den nedlagte trikkestallen på Sagene og jobber med plagg som selges ut til store deler av Norges befolkning. Anna-Kristine husker godt den første gangen hun så en jente med en jakke fra VIC.

– Det var da det virkelig gikk opp for meg at jeg hadde kapret drømmejobben. Det var skikkelig stas!

Anna-Kristine kan se tilbake på en spennende og innholdsrik studietid og har spesielt ett tips til andre som også vil satse på en karriere i motebransjen:

– Vær selvstendig og gjør mer enn det lærerne ber deg om. Bransjen er hard og det er viktig å skaffe seg mest mulig erfaring, i tillegg til å bruke studietiden for alt den er verdt.

Lenker til studiesider