Bilde av Håvard Moe ute
Tidligere student ved Bårdar Akademiet - Musikkteater, Håvard Moe, gikk ut av studiet i 2020 og har allerede hatt flere roller i musikaler og teaterstykker på scener rundt om i Norge.Foto: Kristiania/Haakon Dueland

– Jeg er alltid veldig nervøs før jeg skal gå på scenen, men med en gang musikken starter så slipper nervene. Å opptre foran så mange mennesker er galskap, men jeg elsker det!

Håvard skulle egentlig bli slagverker, men russerevyen hjemme i Folldal fikk han interessert i teater. Han begynte på teaterlinje på folkehøgskole, men var usikker på om han ville fortsette. Etter et år uten teater, kjente han på savnet og søkte på den toårige fagskoleutdanningen i musikkteater ved Kristiania.

Bilde av Håvard Moe stående inne.
Håvard fikk sin første skuespillerjobb som Bakemester Harepus i Dyreparken i Kristiansand. Til sommeren skal han tilbake til Dyreparken for femte året på rad.Foto: Kristiania/Haakon Dueland

– Jeg kom inn, og har aldri sett meg tilbake, forteller Håvard.

Spiller for fulle hus med Oslo Nye Teater

Det var i desember i fjor at Håvard fikk en telefon fra Oslo Nye teater, med spørsmål om han ville bli med i musikalen. Etter kun en uke med prøvetid sto Håvard på scenen som en del av ensemblet i forestillingen.

– Det er utrolig mange dyktige folk i produksjonen, som har jobbet i bransjen i årevis. Vi ble en sammensveiset gjeng som hjalp hverandre både på og av scenen.

Applausen når man er ferdig er helt fantastisk.

Turneen har blitt spilt på mange store konserthus rundt om i Norge, og flere tusen har fått med seg forestillingen. Dette var Håvard sin første store produksjon etter studiet. Han forteller at han var veldig nervøs, men at fikk god hjelp fra de andre på teateret.

– Jeg husker spesielt godt da skuespiller-kollega Hans Marius Hoff Mittet sa: «Slapp av, det er bare teater».

Til tross for nervene elsker Håvard å opptre. Han forteller at han får stor glede av å fremføre noe som kan bringe frem følelser fra publikummet.

– Og applausen når man er ferdig er helt fantastisk.

Bilde av mange mennesker fra en teaterforestilling

Opptaksprøve Bårdar Akademiet - Musikkteater

Dyktige faglige med erfaring fra bransjen

På fagskoleutdanningen i musikkteater får man praktisk kompetanse innen sang, dans, skuespill og musikkteater. I tillegg kan studentene velge mellom fordypning i skuespillerfag eller sang og dans. Håvard forteller at studentene i klassen hans hadde ulik grad av erfaring fra tidligere, men at man lærer alt man trenger å kunne i løpet av to år.

– Jeg hadde selv ikke så mye danseerfaring, men takket være tålmodige og flinke pedagoger har jeg tatt danseferdighetene mine til et nytt nivå.

Fagmiljøet ved Bårdar Akademiet - Musikkteater har lang og bred erfaring innenfor scenekunst. Mange av faglærere har vært, og er fortsatt, profesjonelle utøvere. 

– Lærerne er utrolig flinke og ser hva hver enkelt student trenger for å bli bedre. De har mye erfaring og vet hva bransjen forventer av oss, sier Håvard og legger til:

– De individuelle sangtimene vi hadde var også veldig hjelpsomme. Sangpedagogene hjalp meg med å finne min stemme.

Bilde av Håvard Moe ved piano
Håvard har tilbragt mange timer på skolens øvingsrom, både i og etter undervisningen. Etter å ha gått to år på musikkteater bygget han på med det ettårige studiet Bårdar Akademiet - Kommersiell scenekunst.Foto: Kristiania/Haakon Dueland

Jobbmuligheter på og bak scenen

Andre studieår av musikkteaterutdanningen, fikk Håvard anbefalt av en lærer å gå på audition til en jobb som skuespiller i Dyreparken i Kristiansand. Han fikk jobben, og hver sommer de siste fire årene har han vært en del av ensemblet til publikumsfavoritten «Hakkebakkeskogen».

– Jobben er veldig fysisk og krever masse arbeid. Til gjengjeld er det et kjempefint univers, og en historie som alle barn er engasjert i, sier han.

Håvard forteller at han liker best å jobbe som utøver, men at han ikke er fremmed for en jobb bak scenen i en produksjon. Han har jobbet både som inspektør og publikumsvert på Chat Noir og synes det er interessant å erfare hvordan ting fungerer backstage.

– Det kreves mange mennesker i en teaterproduksjon, men uansett hva du jobber med i produksjonen så blir du satt pris på, understreker han.

Håvard har et siste tips til andre som vil prøve seg i musikkteaterbransjen.

– Jeg var ikke den beste i klassen og hadde ikke så mye troa på meg selv, men etter hvert fant jeg ut at jeg måtte bare gi litt blanke i hva andre tenkte. Tør å gutse, og ha troa på at du selv er god nok!