Kvinne i kontorlandskap.
Sofie Seeberg studerer Bachelor i innovasjon og forretningsutvikling på Kristiania. Nylig fikk hun prøve seg i rollen som toppleder for over 200 ansatte i Attensi. Foto: Attensi

Jeg har lært mye jeg skal ta med meg videre i livet! 

Hvert år gjennomfører Ungt Entreprenørskap programmet «Leder for en dag» hvor studenter blir matchet med toppledere fra næringsliv og stat med mål at de skal tilegne seg viktige erfaringer fra arbeidslivet som venter dem etter fullførte studier.

I år ble tre talentfulle studenter fra Kristiania matchet med toppledere fra næringslivet og staten, og en som fikk bryne seg på livet som toppleder er Sofie Seeberg.

Hun studerer Bachelor i innovasjon og forretningsutvikling ved Kristiania, og gjennom en hel arbeidsdag fikk hun skygge Anne Lise Waal i IT-selskapet Attensi, og lære hvordan arbeidsdagen for en på toppen er.    

 For meg handler dette om å investere i fremtiden min. Å få sjansen til å møte en toppleder som er villig til å dele erfaring og kunnskap de sitter på er en utrolig mulighet, forteller Sofie Seeberg og fortsetter:

Jeg vil også si at slike opplevelser er spesielt viktig for studenter for å finne balansen mellom teori og praksis. Å få kjenne på følelsen rundt det å være en leder.

Sofie Seeberg og daglig leder i Attensi Anne Lise Waal hadde en spennende arbeidsdag sammen. Foto:Attensi

– Dette burde vært “leder for en uke”

Anne Lise Waal er daglig leder i selskapet Attensi, et multinasjonalt selskap som er en global leder innen spillbaserte simuleringer.   

De bruker spillteknologi og spillpsykologi for å lage trening som skaper reell endring i atferd og kunnskap. Waal var full av lovord om Sofies Seebergs innsats og innstilling under hennes dag som toppleder.   

– Det var fantastisk hyggelig og inspirerende å ha med Sofie gjennom arbeidshverdagen. Praten gikk lett og hun møtte oss med stor nysgjerrighet og god energi, forteller Waal og legger til:   

– Vi hadde gode refleksjoner gjennom dagen rundt hvordan det er å være ny i arbeidslivet, å føle at man stiller dumme spørsmål og «er kalv», og at dette faktisk er ting man føler på i situasjoner gjennom hele arbeidslivet. Det viste seg også at vi hadde samme triks for å få småting effektivt unna. Min konklusjon etter dagen med Sofie var at dette burde vært «leder for en uke». Vi hadde jo bare så vidt begynt når dagen var over! sier Waal.  

Hun støttes av administrerende direktør for Ungt entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo. Hun er også opptatt av at studentene skal få gode erfaringer gjennom programmet som de kan ta med seg inn i sin egen karriere.    

– Det som er gjennomgående i en leders hverdag er at en haug med beslutninger må tas for at bedriften skal ledes i riktig retning, og målet med Leder for en dag er å gi unge et bilde av lederrollen og motivere dem til å ta steget selv, sier Nykkelmo.   

Rektor ved Kristiania Trine J. Meza har et sterkt fokus på at studentene skal få erfaring i hva som venter dem etter endt studietid. Foto: Kristiania

 – Studiene våre skal være tett på arbeidslivet

Kristiania har siden oppstarten i 1914 vært opptatt av at studentene skal utdannes til yrker som arbeidslivet etterspør. At studentene skal få en utdanning som er tett på arbeidslivet er et viktig fokusområde for Kristiania.    

Rektor Trine J. Meza er derfor svært glad for at Kristiania deltar i programmer som Leder for en dag, fordi det gir studentene unike opplevelser og et innblikk i arbeidslivet som venter dem:   

– For Kristiania er praksis i utdanningen, og det at vi er tett på arbeidslivet, viktig fordi arbeidslivet forandrer seg raskt. Våre studenter trenger å være ute i arbeidslivet for å være med på denne endringen, forteller Meza.  

Hun forteller hvordan Kristiania samarbeider tett med arbeidslivet med mål om å gi studentene verktøyene de trenger når de skal ut i jobb:   

–  Vi tar arbeidslivet inn i utdanningene ved at vi har gjesteforelesere fra de bransjene vi utdanner til, at studentene får casearbeid fra samfunns- og arbeidsliv, og at studentene er i praksis i utdanningene våre. Flere av våre forelesere har også rikelig erfaring fra arbeidslivet før de ble akademikere. Dette gir en unik kombinasjon som gjør at studiene våre er tett på arbeidslivet, avslutter Meza.   

«Leder for en dag» er et program i regi av Ungt entreprenørskap Norge hvor studenter fra hele landet får prøve seg som toppledere innenfor næringslivet.   

Målet er å gi studentene erfaring som kan være til inspirasjon og motivasjon for fremtiden. I alt 13 000 søkere var med på årets runde, hvorav 25 unge talenter ble utvalgt til å være toppleder for en dag. Av disse var tre studenter fra Kristiania.