Studenter som står og skravler under åpningen
Det er noe i gjære på Kristiania. Campus Bergen har nemlig fått sin helt egen studentinkubator, hvor store idéer vil få fritt spillerom. Foto: Kristiania / Haakon Dueland
Jens Barland som prater med andre ansatte under åpningen av Bryggeriet
Jens Barland håper Bryggeriet kan bli en kreativ lekeplass for innovative studenter. Foto: Kristiania / Haakon Dueland

– Innovasjon er noe man gjør sammen. Edison fant ikke opp glødelampen alene, han hadde 60 ansatte som jobbet sammen for å få det til. Det er slik vi skal arbeide på Bryggeriet også. Det skal være et sted for lek og moro, hvor man har lyst til å bli værende når arbeidsdagen egentlig er over. Det er slik vi skal lage løsningene og oppfinnelsene som samfunnet skal leve videre av.

Det sa prorektor for arbeidsliv og innovasjon, Jens Barland, under åpningen av Bergens ferskeste studentinkubator. Bryggeriet skal bli et naturlig samlingssted for innovative sjeler i Vestlandets hovedstad, og skal kultivere og utvikle nyskapende virksomheter fra idé til lansering.

Et sted å brygge idéer 

– Det å etablere en bedrift er ikke en rett linje. Du skal eksperimentere, lære av feil, vise endringsvilje og samarbeide. Bryggeriet skal være en plass for dette, sier Olav Rune Øverland, høyskolelektor på School of Economics, Innovation and, Technology.

Øverland fotografert fra scenen under åpningen av Bryggeriet
Ildsjel Olav Rune Øverland har selv lang erfaring fra norsk næringsliv, og vet et og annet om det å starte og drive bedrifter.Foto: Kristiania / Haakon Dueland

Målet med studentinkubatoren er å samle studenter med ulik faglig bakgrunn, og kombinere deres evner og la dem fylle alle roller i en virksomhet – fra idé og ledelse, til markedsføring og utvikling. 

– På Bryggeriet skal de få støtte fra forelesere som kan løfte det faglige, og koble på bedrifter som kan være mentorer. Vi er så heldige at vi har fått flotte lokaler på campus, som en gang huset Hansa Borg Bryggerier. Det tidligere bryggerilokalet har blitt et flott sted å brygge idéer, med flere store møterom, kontorplasser og en sosial sone, forteller Øverland.

Fremtidens bedrifter 

Studentinkubatoren har vært ønsket i flere år, og har vært etterspurt av studentene selv. Campusdirektør ved campus Bergen, Aleksander Sivertsen, forteller at etableringen er et resultat av god lagånd og samarbeid. Han har tro på at det etter hvert vil være mange suksesshistorier om vellykkede gründere som startet sine reiser ved Bryggeriet i Bergen.

– Flere studenter ved Kristiania i Bergen har allerede utmerket seg som dyktige entreprenører. Med studentinkubatoren håper vi at enda flere studenter, på tvers av studieretninger, vil gi seg i kast med å etablere bedrifter som Norge trenger i fremtiden, sier han.

Aleksander Sivertsen og David William Coates som prater sammen under åpningen av Bryggeriet
Aleksander Sivertsen (til venstre) tok en prat med pådriver for prosjektet, David Coates, under åpningen. Foto: Kristiania / Haakon Dueland

Mange har tro på prosjektet

Under åpningen var det flere gründerhoder samlet, og de var samstemte: dette vil gi stor verdi. Blant dem finner vi grunnlegger av e-sport-satsingen Gameflow, Tobias Martens.

– Vi startet som studentbedrift og fikk en honourable mention i NM for studentbedrifter i 2019. I dag har vi 9 fulltidsansatte, og har sluppet betaversjonen av programmet vårt i 186 land. Å være studentbedrift gjorde at vi kunne prøve og feile i trygge omgivelser, omgitt av fagfolk som kunne gi oss råd. Vi fikk maksimalt utbytte av det vi lærte gjennom studiene, som vi puttet inn i bedriften igjen. Det er kult av Kristiania å skape tverrfaglige møteplasser for networking som dette, skulle gjerne hatt dette da vi studerte, sier han.

Harald Aalvik er partner i Askeladden, selskapet som står bak kjente innovasjoner som Cutters, Dr. Dropin og Adams matkasse. Også han heier på Bryggeriet.

– Vi har prøvd og feilet med mye forskjellig. Det har vi lært mye av, og det er viktig å dele den typen erfaringer i et fellesskap, sier han.

Tobias som står og prater med en underviser under åpningen av Bryggeriet
Tidligere student og Gameflow-gründer tror Bryggeriet vil ha stor verdi for studenter på Kristiania. Foto: Kristiania / Haakon Dueland

Et slikt prosjekt blir ikke en realitet under investorer, og Janicke Allers har hatt en finger med i spillet. Hun vil være involvert i det spennende miljøet i tiden som kommer.

– Jeg bruker mye tid på å bli kjent med de ulike startup-miljøene på Vestlandet, og vi trenger flere inkubatorer. De gode idéene fra akademia er viktig for næringslivet og for fremtiden. Å kjenne miljøet hvor selskapet kommer fra, er viktig for en investor. Derfor gleder jeg meg til å jobbe tett på Bryggeriet. Bergen og fremtiden trenger dette, sa hun fra scenen. 

Går du med en gründer i magen?

Er du student på Kristiania og tenker at dette er midt i blinken for deg? Da anbefaler vi deg å bli med. 

– Hvis noen har behov for bistand med søknad eller vil diskutere forutsetninger for opptak så send meg en e-post så tar vi et møte på Bryggeriet, oppfordrer Olav Rune Øverland.