Kvinne med rektorkjede ved siden av en mann i hvit skjorte. De  smiler mot kamera og en ekstra mobil som tar bilder.
Fersk rektor Trine Johansen Meza og gjestetaler og venstrepolitiker Abid Raja ble ivrig fotografert under åpningsseremonien på Youngstorget i Oslo mandag 15. august. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Rektor Meza startet like godt med å innrømme at hun, i likhet med alle studentene, var fersk i sin nye rolle og derfor litt nervøs. Hele salen brøt ut i spontan applaus for hennes ærlighet.

Mangfold gjør oss rikere. La andre få være den de er og elske den de vil.

Selv har hun lange studier bak seg, så hun dristet seg til å komme med fem anbefalinger til et godt studentliv allerede første dag de viste seg på Kristiania:

  • Vær faglig aktiv 
  • Ta del i det sosiale
  • Kom på campus
  • Husk å gjennomføre
  • Få internasjonale impulser

Til sist i talen viste rektor et bilde fra Pride-paraden i 2019 av seg og sin mor. Hun inviterte deretter alle de nye studentene til å bli med dem å gå bak Kristiania-banneret neste juni.

Dame framme på scenen taler og viser et bilde av seg og sin mor på storskjerm.
Rektor Trine Johansen Meza avsluttet sin tale med en selfie sammen med sin mor. Begge i hvite T-skjorter med Kristiania-logo i regnbuens farger. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

 – Mangfold gjør oss rikere. La andre få være den de er og elske den de vil, sa hun og minnet dem på å være tolerante og rause med hverandre – to av verdiordene til Kristiania.

En del av noe stort

Etter at Meza var ferdig med sin tale var det rektor på fagskolen, Annelise Kiønig, sin tur til å ønske velkommen. I sin tale ba hun studentene om å merke seg at de var del av noe kjempestort.  

Mange unge folk samlet i et telt.
Det kokte av studenter i teltet på Youngstorget. Her har Kristiania slått leir til og med torsdag kveld. Om natten forvandles det hele til en konsertsal med artister som Kjartan Lauritzen, Ballinsiaga, Julie Bergan, El Papi, Torine, Tix, Falito og sist, men ikke minst Erik og Kriss. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

– I disse dager starter rundt 100.000 nye studenter på læresteder over hele landet. Jeg er helt sikker på at de alle er like spente som det du er. Og felles for dere alle er at dere i dag starter på en ny reise. Se rundt deg! Du er en del av noe viktig og stort, en av rundt 300.000 studenter ved norske fagskoler, høyskoler og universitet, som det neste studieåret skal bygge ny kompetanse innen spennende fagområder, sa Kiønig via video.

Dagens gjestetaler var Raja. I sin tale ba venstrepolitikeren studentene om å følge sine mål, og at de kunne få til alt bare de jobbet hardt nok, noe han var er et bevis på. De måtte aldri la noen andre fortelle dem hva de kunne bli. Hele salen jubla.

Mann foran publikum.
Gjestetaler var politiker og jurist Abid Raja. Han vokste opp i en kommunal leilighet, satt på glattcelle som 15-åring. Det var ikke gitt at han skulle ende hverken på Storting eller i regjering.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

– Raja var «on fire». Han hadde et veldig fint og personlig budskap om sin studietid og reise, sier rådgiver Marianne Sundby som er prosjektleder for studiestart ved Kristiania.

Bilde fra da representanter fra Kristiania møtte Raja på Stortinget

Deler innsikt om krevende kulturkollisjon

Abid Raja gjesteforeleser for nettstudier

Hun la til at dette var den varmeste semesterstarten i students minne, og at de hadde delt ut tusenvis av vannflasker. Sundby ga all ros til Studentunionen og Into Campus for en vellykket start på studentfestivalen som nesten strekker seg over fire tettpakka dager.

Personlig velkomst i vest

I Bergen var det strålende sommersol og svært godt oppmøte. Det hvilte likevel en høytidelig stemning over arrangementet, og Campusdirektør Aleksander Sivertsen startet dagen med å håndhilse på alle nye studenter kl. 09.30.

Vi utdanner for livet etter studiene, og vi vet at våre studenter er klare for morgendagens arbeidsliv når de har fullført sine studier hos oss.

– Immatrikuleringen er en merkedag her ved Campus Bergen. Det er starten på reisen vi skal ta sammen med våre nye studenter. Vi utdanner for livet etter studiene, og vi vet at våre studenter er klare for morgendagens arbeidsliv når de har fullført sine studier hos oss, sier han.

Mann håndhilser på en ung, kvinnelig student.
Campusdirektør Aleksander Sivertsen håndhilste på rundt 500 nye Kristiania-studenter i Bergen første dag under semesterstart. Foto: Kristiania/Haakon Dueland

Sivertsen mener derfor at dette er en dag som må markeres etter flere år med pandemi.

– Det var ekstra hyggelig å kunne gjennomføre immatrikuleringen under normale forhold og ved håndslag ønske nye studenter velkommen!

Mange studenter står på rekke og rad for å registrere seg.
Campus Bergen fortsetter å vokse. – Vi har aldri tatt imot så mange studenter innen fagområdet markedsføring. Det er også svært hyggelig å se at vi tar opp et stort kull på Frontend- og mobilutvikling og at andelen kvinner som søker seg til studiet øke, sier campusdirektør Aleksander Sivertsen. Foto: Kristiania/Haakon Dueland