Mann med caps og ryggsekk foran høyhus.
Ny student i Oslo? Her er e oversikt over noe av alt du kan gjøre!Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Studentlivet handler ikke bare om å studere. Som ny student er det mye spennende å utforske, og i Oslo finner du alt fra pulserende byliv til vakker natur. Her er våre beste tips! 

Frokost, lunsj og middag

Sulten? Oslo har noe for enhver smak. Her er noen av de hyggeligste stedene å ta en matbit!

Restauranter i Oslo.
Ta en matbit på en av byens hyggelige uteserveringer.

Mathallen: På Vulkan finner du Mathallen. Dette matmarkedet huser både råvarer du kan kjøpe med deg hjem, og unike smaksopplevelser du kan kose seg med mens du tusler rundt i den renoverte industrihallen. I området rundt er det også flust av spennende restauranter.

Oslo Street Food: Med 16 matboder og fire barer som serverer mat fra hele verden er du garantert å finne noe du liker! De har 550 sitteplasser, så her trenger du ikke bestille bord. Om du liker mathall- konseptet så finnes også Barcode Street Food og Via Village

Døgnvill Burger: Muligens byens beste burger? Rett ved Vulkan finner du Døgnvill som serverer kvalitetshamburgere med spennende tilbehør.

Pokebowl, pizza eller pølse i vaffel? Oslos restauranter har alt du kan ha lyst på!

Nordvegan: Denne veganske restauranten holder til i Kristian IVs gate i sentrum. Her endres menyen ukentlig, og de har alltid masse fristende i form av både salt og søtt. Følg med på Instagram for å se hva som serveres. Perfekt sted for lunsj!

Mamma Pizza: Drømmer du om å oppleve ekte, italiensk mat så trenger du ikke å reise langt. Mamma Pizza har et stort utvalg av autentiske, italienske matretter, så om du elsker pasta og pizza så er denne koselige restauranten verdt et besøk!

Haralds Vaffel: Småsulten? Ta turen innom Haralds Vaffel på Olav Ryes plass, da vel! Her kan du velge mellom vafler i søte varianter med brunost, syltetøy og sukker, eller Østfold-varianten pølse i vaffel. Til dessert har de is i vaffelkjeks.

Bollebar: Ved det nye Nasjonalmuseet finner du Bollebar, en kafé som har et utrolig bredt utvalg av spennende boller! Kan det friste med en bolle med smak av salt karamell, eller en pavlova-bolle?

Ut i naturen

Visste du at Oslos folksomme paradegate ligger bare en kort tur med kollektivtrafikk unna flott natur? Trenger du en pause fra bylivet, er det bare å hoppe på en trikk, buss eller t-bane. 

Vettakollen i Oslo.
Nydelig utsikt fra Vettakollen.

Oslomarka

Ta t-banen opp til Frognerseteren, og du blir møtt med en spektakulær utsikt over hele Oslo. Her kan du velge mellom en rekke merkede turstier sommerstid, og langrennsløyper på vinterstid. Vil du heller ake enn å stå på ski? Ta med deg akebrett og sus ned Korketrekkeren! Andre steder å utforske i Oslomarka er NøklevannSognsvann, Vettakollen og Ullevålsseter. Her har du gode turmuligheter både til fots, på sykkel, ski eller til og med i kano. For gode turtips kan du sjekke ut Oslomarka på ut.no.

Oslo byr på både pulserende byliv og vakker natur.

Piknik i parken(e)

Hvis du ikke vil ut i skogen, kan du heller ta en pause i en av Oslos mange grønne lunger. En dag i parken er en hyggelig aktivitet med nye studievenner! Øverst på lista troner Sofienbergparken, sentralt plassert på Grünerløkka. Her finner du et stort lekeområde, fellesgrill og gratis utetoaletter. En rusletur i Frognerparken er hyggelig sommer som vinter, med Vigelandsanlegget med kjente skulpturer plassert i midten. Er du ny i Oslo, må du selvsagt også ta en tur innom Slottsparken og se Det Kongelige Slott. Her er det masse ekorn som har tatt bolig i de store trærne som rammer inn stiene.

Søndagsmarked på Blå.
Søndagsmarked på Blå ved Vulkan. På søndager er det ofte loppemarkeder i Oslos parker.

Eller hva med å spille fotball? Ekebergsletta, Voldsløkka, Dælenenga og Marienlyst byr på gressplener perfekte for litt triksing. Foretrekker du volleyball? Du finner flere baner ved Voldsløkka og Torshovparken. Om freesbeegolf er mer din greie, er det baner på Ekeberg, Holmenkollen og Muselunden!

Tid for en dukkert

Høres sommer i storbyen svett ut? Fortvil ikke! Bare en kort busstur unna finner du strendene Katten, Nordstrand bad, Ulvøya og Malmøya. Ønsker du å holde deg i sentrum kan du spasere ut på Sørenga eller Tjuvholmen, men vær tidlig ute, her blir det fort fullt!

Jente hopper i vannet på Sørenga.
En dukkert i solnedgang på Sørenga.

Eller hva med øyhopping i Oslofjorden? Ta båten fra Aker Brygge og hopp av der du føler for eller bli med på båttur hele dagen. Har du månedskort hos Ruter, inngår båtbilletten i denne.

Foretrekker du klor over salt? Ta en tur til Frognerbadet. Her er finner du flere basseng og ikke minst stupetårn! 

Turist i egen by

Oslo byr på vakker arkitektur med gamle, flotte bygårder i vest og original, sjarmerende trehusbebyggelse i øst. I sentrum bygges Bjørvika ut med nye, moderne bygg. Med en kaffekopp i hånden er det hyggelig å spasere rundt i Oslos gater og bli kjent med de ulike bydelene. Du kan også følge Akerselva som bukter seg gjennom byen, rett forbi flere av undervisningsbyggene våre.

Ta en spasertur i Oslos gater og bli kjent med de ulike bydelene.

Kultur og uteliv

Oslo byr på flust av festivaler, masse kultur og et yrende uteliv.  Her er noe av det du burde få med deg!

Tropisk tema på Into Campus.
Fadderuken Into Campus arrangeres i august. I år vil det bli både fysiske og digitale arrangementer.

Festivaler

Endelig er festivalene tilbake! Her er noen av de beste i Oslo.

Øyafestivalen: En av Norges største festivaler med store, kjente artister på programmet. Arrangeres hvert år i Tøyenparken i august.

Findings Festival: Denne festivalen arrangeres på Bislett Stadion i midten av august. Her er det mange store artister på line-upen, både norske og internasjonale!

Havstrøm: Festivalen som er et must for alle musikk-elskere! Hvert år i mars, arrangeres Havstrøm-festivalen på SALT, og her får du se mange aktuelle band og artister. Kanskje du finner deg en ny favoritt?

Pipfest: Pipfest finner sted i Sofienbergparken i juni, og programmet er spekket med fete artister! 

Tons of Rock: Denne festivalen arrangeres på idylliske Ekebergsletta, og kan lokke med flere av de største rockebandene i verden! Dette er det ultimate samlingspunkt for rocke- og metalfans!

Melafestivalen: "Oslo i verden, verden i Oslo". På rådhusplassen kan du i august 2023 oppleve festivalen som demonstrerer samhold, glede og kunstnerisk utfoldelse. 

Kino og teater

Ute etter en litt annerledes kinoopplevelse? I løpet av sommeren arrangeres det utekino på 3KT ved Aker Brygge, følg med på Facebook for dato og tidspunkt. Foretrekker du å holde deg innendørs er det kinosaler over hele byen.

En kino som er verdt et besøk i Oslo er Vega Scene. Dette er en kino med fokus på kvalitetsfilm, og her får du sett et stort spekter av aktuelle filmer. Vega har studentpriser, og hver mandag kan du se film for kun 100 kroner! Vega Scene har også et spennende teaterprogram som består av egne produksjoner, samproduksjoner og gjestespill.

Hva med en tur på utekino i sommer?

Hva med en tur på teater? Oslo har mange små og store teaterscener, og flere av dem tilbyr studentrabatt! Black Box Teater er et programmerende teater uten skuespillerstab, som presenterer norske og internasjonale frittstående teaterkompanier. Det Andre Teatret på Torshov er Norges første og eneste teater som fokuserer på improvisasjon.

Oslo har flere institusjonsteatre som tilbyr billigere billetter til de yngre. Er du mellom 15-25 år gammel kan du bli medlem i Unge National, og få teaterbilletter på Nationaltheateret til kun 130 kr! Det Norske Teateret har også et lignende tilbud, der de som er mellom 18 og 28 kan bli medlem i Yngda, og få rabaterte billetter. Begge medlemskapene er helt gratis!

Uteliv

Spørsmålet som ofte stilles under studietiden: Hvor skal vi dra ut? Her er noen forslag!

Studenter på Hvelvet.
Møt andre studenter på studentbarene til Kristiania, Hvelvet og Sjenkestua.

Kulturhuset: På Youngstorget ligger Kulturhuset som holder oppe både dagtid og kveldstid med arrangementer som konserter, dans, utstillinger, vinsmaking og spill. Du kan også ta turen innom for en kaffe eller øl – her er det nemlig både kafé og bar.

Fyrhuset Kuba: I Kubaparken finner du Fyrhuset Cuba. De har hyggelige priser i baren og god plass utendørs. Fint sted å ta en pause med studievenner etter en lang dag på skolen.

Hot Shot: Oslos første shottebar ligger i Rådhusgata, kort vei fra Campus Spikersuppa. Her kan du velge mellom alt fra flytende godteri-shots til mer tradisjonelle drinker og øl. Om du vil oppleve noe ekstra, så tilbyr Hots Shots også ulike ritualer der du får servert et show med kostymer, flammer og fyrverkeri!

Oslo Camping: Populært sted for første date eller en morsom kveld med vennegjengen! Oslo Camping er ikke en campingplass, men en bar med minigolf som etter kl. 22 gjøres om til nattklubb.

Brød og Sirkus: Rett ved Spikersuppa ligger underholdningsbaren Brød og Sirkus som tilbyr faste arrangementer hver kveld. Her er det noe for enhver smak, blant annet allmennquiz, bingo og nerdequiz. Hver lørdag arrangeres Hits for Quiz, en morsom musikkquiz med liveband og stor variasjon av oppgaver. 

Spill shuffleboard med venner på bar, eller dans deg gjennom natten på en av byens nattklubber. I Oslo finner du alt!

Tijuana: Midt på Grünerløkka finner du Tijuana. De serverer mexicansk mat, fargerike drinker og særdeles billig mugge med øl. Populært sted blant studenter!

Syng: Hva med karaoke? Lei et karaokerom sammen med gamle eller nye venner, og gjenopplev Singstar-ferdighetene fra barndommen. Garantert en morsom kveld!

Tilt: Om du er en spill-entusiast så er Tilt baren for deg. Dette utestedet er proppfullt av arkadespill, pinball og shuffleboards. Her er det både eldre skatter fra 1970-tallet, og nyere og mer moderne spill fra vår tid. 

SALT: Dette er en liten kulturlandsby lokalisert på Langkaia i Oslo. Her er det seks scener, hvor det blant annet arrangeres konserter, festivaler, teaterforestillinger, impro-show og kunstutstillinger hele året. I tillegg har Salt seks saunaer, der de også tilbyr arrangementer og DJ-sessions. 

Oslo har en rekke barer i sentrum, og en del har 18-årsgrense. Hit kan du ta med vennegjengen for en hyggelig kveld, se vår liste her!

I tillegg må du selvsagt også ta turen innom Kristianias studentbarer Hvelvet på Kvadraturen og Sjenkestua på Fjerdingen!

Studentforeninger

Oslo har mange ulike studentforeninger for nær sagt alle interesser, og du kan se mange av dem her: https://www.sio.no/foreninger

Alle studenter ved Kristiania har i tillegg sine egne foreninger, i regi av Studentunionen i Oslo. Studentunionen står for de fleste sosiale arrangementer på skolen, blant annet studentfester, fellesturer og mye mer. I tillegg har Studentunionen idrettslag du kan engasjere deg i, som fotballag, håndballag og volleyballag.

Hvert år arrangeres også Studentunionen høstens vakreste eventyr, fadderuken Into Campus. Fadderuken markerer starten på studien for Kristianias nye studenter. 

Nyttige apper

Fra kollektivtransport til mat, disse appene bør du laste ned! 

Trikk i Oslo.
Last ned Ruter Billett appen så har du alltid billetten lett tilgjengelig.

Ruter: På Ruter-appen kan du enkelt kjøpe den billetten som passer deg, enten det er til buss, trikk, tog eller båt. Her kan du også finne reiseruten din.

Foodora: Få mat fra byens restauranter levert med sykkelbud på døra. Takeaway er ikke lenger forbeholdt pizza. 

Too Good to Go: Appen som reduserer matsvinn. Hver kveld legger spisesteder ut varer som normalt sett skulle vært kastet, til en rimelig penge. Spar både penger og miljøet. Vinn-vinn!

Oslo Bysykkel: Med abonnement på Oslo bysykkel kan du sykle så ofte du vil i et helt år! Ordningen er enkel: Last ned appen, finn en sykkel, lås den opp og sykle i vei i 60 minutter. Et supert alternativ til kollektivtransport på sommerhalvåret!

El-sparkesykkel: Elsket og hatet, men definitivt verdt å prøve! Sus rundt i Oslos gater på en av de mange el-sparkesyklene du finner. Bare husk å passe deg for andre og sette den pent fra deg.

For flere tips kan du sjekke ut VisitOslo sine nettsider. Her finner du oversikt over alt som skjer i hovedstaden! 

Studentmiljø + Harm og Hegseth

 • Foto av tre unge menn i en gang.

  – Fant gjengen min på Kristiania

  Derfor er disse studentene så fornøyde med valget av studiested.
  Les mer om miljøet på campus!
 • Bilde av Vibeke Osfoss, Vegard Harm og Morten Hegseth.

  Slik jobber Kristiania for å lage godt studentmiljø

  Kristianias Vibeke Osfoss gjestet podkasten Harm og Hegseth. Her får du en oppsummering av episoden!
  Les hvordan!