Strand på Hawaii med masse folk på
På Høyskolen Kristiania har du muligheten til å tilbringe et halvt år på Hawaii.Foto: Stina Båtnes Kristiansen

Tommy Gulliksen hadde bestemt seg: Han ville ta utveksling. Men det var to ting som var viktige for ham da han bestemte seg for hvor han skulle dra. Det første var det faglige: Hawaii Pacific University var et av skolene med fagene han trengte for å komme inn på mastergrad ved andre høyskoler og universiteter i Skandinavia. Det andre var å kunne oppleve et unikt og spennende land med nye kulturer.

Valget her falt naturlig nok på Hawaii.  

 – Jeg elsker å oppleve nye ting og utforske nye steder. Hawaii består av flere øyer som alle har sin egen sjarm, og Oahu som er den mest folkerike øyen gir deg den unike opplevelsen av en storby midt i Stillehavet, omringet av vakker natur.

– Det er heller ikke noe å legge skjul på at det varme klimaet og været også var viktig, forteller Tommy.  

– Lett å få seg venner 

Det kan være utfordrende å reise alene til et annet land så langt borte, men til tross for at det ikke var mange av Tommy sine medstudenter som gjorde det samme, syntes han ikke det var noe problem å bli kjent med nye folk.  

 – Det har vært enklere å bli kjent med folk enn det var på utveksling. Du møter folk som er i samme situasjon. Alle har et ønske om å oppleve noe, og det er så mange forskjellige mennesker. Det er nesten umulig å ikke finne noen en går overens med, sier han.  

Møte med «The Aloha spirit»

Tommy forteller hvordan det var å tilpasse seg en ny hverdag i en ny kultur. Hawaii er en del av USA, men preges mye av den polynesiske kulturen og «The Aloha spirit».  

Sjansen var større for heteslag enn kultursjokk.

 – Den største overgangen fra Norge til Hawaii var egentlig klimaet og varmen. Til tross for en ganske utpreget øykultur så var sjansen større for heteslag enn kultursjokk, forteller Tommy.  

Han forklarer videre at han fikk sjansen til å bli med kjent med lokalbefolkningen. I huset hvor han bodde, leide det også noen eldre menn som var født og oppvokst på Hawaii, som han fikk sjansen til å prate mye med, og lære om kulturen til.  

 – Det var veldig interessant å høre om hvordan Hawaii ble en stat for 60 år siden, de var veldig åpne og lette å prate med. De hadde en jordnær holdning og tok livet som det falt seg, noe en ikke ofte ser i den norske kulturen, sier Tommy.  

IMG-20220429-WA0005.jpg
Tommy ble godt kjent med "The Aloha spirit" i den avslappende tilværelsen på Hawaii.Foto: Augus Vornehm

– Annerledes å studere i utlandet

Universitetet på Hawaii kunne tilby en litt annerledes og spennende studiehverdag. En ting er at undervisningen er på engelsk, men fagene og forelesningene var også annerledes lagt opp. 

 – Det er en ganske ulik struktur i forhold til hvordan det er i Norge. Skippertaksmetoden funker dårlig siden en har mye lekser og prosjekter hele tiden, men det er mer fleksibelt når det kommer til innleveringer og eksamener, forteller Tommy.

– Min opplevelse var at eksamen på Hawaii ikke var like vanskelig som i Norge. For eksempel stiller de andre andre krav til drøfting av en case, forklarer han.  

Ble tvunget ut av komfortsonen 

Mann på strand balanserer på en fot.
Tommy hadde ikke noe i mot å dra på stranden for å slappe av mellom forelesningene.Foto: Augus Vornehm

Tommy hadde reist mye før utvekslingsperioden på Hawaii, og visste godt hvor mye det å oppleve nye land og kulturer har å si for den personlige utviklingen. Likevel opplevde han utveksling som noe spesielt. 

Alle tok imot deg med åpne armer. 

 – Som utvekslingsstudent er man mange personer i samme situasjon, men samtidig er du langt borte fra kjente og kjære, og du kommer til å lære noe om deg selv og bli mer selvstendig, sier han.

– Du blir tvunget til å gå ut av komfortsonen din og å være mer åpen. På Hawaii var ikke dette noe problem, da alle der tok imot deg med åpne armer. 

Tips til andre som vil studere i utlandet   

Tommy mener det ikke er noen grunn til å tvile på om man skal ta utveksling eller ikke. 

 – Bare gjør det. Det blir fort det beste valget du tar, opplevelsene får du ha med deg resten av livet, og man vokser utrolig mye på det.

– Jeg tror og en vil oppdage at man er mye tøffere og mer selvstendig enn man kanskje tror selv, det vil bli en positiv overraskelse som gir en fantastisk god selvfølelse, tilføyer han.

Å dra på utveksling blir fort det beste valget du tar.

Kristiania hjelper deg med søknadsprosessen og vil alltid være tilgjengelig under hele oppholdet om en skulle trenge det. Det er hjelp og støtte og få fra alle kanter slik at en aldri er alene.  

 – Et godt tips er å komme i kontakt med fjorårets utvekslingsstudenter, de vil sitte med ferske minner om søknadsprosessen, boplass, skolen, aktiviteter, lokale tips og så videre, aslutter Tommy.

Utveksling og studieveiledning