Portrettfoto av Jens Barland i Kvadraturen på Høyskolen Kristiania
– Jeg har jobbet i media, forsket på media, undervist i media. Så når arbeidslivskoblingen problematiseres, skjønner jeg ikke problemstillingen, sier prorektor Jens Barland ved Høyskolen Kristiania.Foto: Høyskolen Kristiania/Jonatan Quintero

55-åringen, opprinnelig fra Stokke, lot seg lokke til Kristiania på grunn av dette store universitetsprosjektet. Det å få lov til å være med på å lage noe stort og nytt: Bygge et framtidig arbeidslivsuniversitet. 

– Nå har jeg vært her i tre år og jeg har jobbet med det på forskjellige måter, og det er jo bare så inspirerende å se alt vi har fått til her, sier Barland. 

Når Kristiania skal bli et arbeidslivsuniversitet er det for meg å være «slik jeg er».

Han er mediemannen som etter 20 år i bransjen tok doktorgrad ved Universitetet i Oslo (UiO). Der studerte han medieinnovasjon i VG og Aftonbladet, dette skjæringspunktet mellom journalistikk, kommers og teknologi. Dette ble også overgangen til akademia, der han har vært siden 2012. 

– Akkurat det med ‘arbeidslivet’ har liksom vært mitt kjennetegn hele tiden. Jeg tok med meg disse mediebransjerelasjonene inn i forskningen min, inn i arbeidet med studentene – på oppgaver og i praksis. Så når Kristiania skal bli et arbeidslivsuniversitet er det for meg å være «slik jeg er». 

Det tredje samfunnsoppdraget 

Framover skal han helt spesifikt konsentrere seg om det som kalles for det tredje samfunnsoppdraget. 

– Det er forenklet sagt relasjonene og samfunnseffektene av utdanningene og forskningen vår. Med Kristianias profil spisser vi samfunnseffekter inn til involvering med arbeidslivet. Studentene skal få en smak på arbeidslivet. Og både forskningen og studentene våre skal være relevante for arbeidslivet.  

Stephan Hamberg i Kvadraturen på campus Oslo

Stephan Hamberg blir dekan ved School of Doctoral Studies

Fra Stortinget til Kristiania

For Kristiania har idealet alltid vært å gjøre utdanning lett tilgjengelig. Prorektor for arbeidsliv og innovasjon har også ansvar for fleksibel og livslang læring, der Kristiania er Norges største aktør innen nettstudier. Høyskolen utvikler også stadig med aktivitet innen videreutdanning som er spesielt tilpasset bransjer og virksomheter. Videre er Kristiania ofte på tilbudssiden for å utføre oppdragsforskning for aktørene i arbeidslivet.  

Trenden med å studere og jobbe om hverandre, den er jeg en del av selv.

Forrige uke lanserte HK-dir sin Tilstandsrapport for høyere utdanning 2022. Der sto det å lese at nettbaserte studietilbud i fjor hadde vekst på 18 prosent i sektoren, og at Høyskolen Kristiania sto for hele to tredjedeler av den samlede økningen i studenter. 

– Vi står i en trend der stadig flere vender tilbake til studier som voksne senere i livet. Jeg er slik selv; to bachelorgrader i 20-årene, mastergrad i 30-årene og doktorgrad i i 40-årene. Så trenden med å studere og jobbe om hverandre, den er jeg en del av selv.  

Læring der folk er 

Barland mener Kristiania svarer på dette økende behovet i samfunnet på to måter: For det første ved å være store på nettstudier, inkludert det å tilpasse læringen til der folk er. For det andre ved å tilby bedrifter, sektorer eller bransjeforeninger skreddersydde løsninger, hvor høyskolen bruker deres lokaler som klasserom for å undervise ansatte. Han understreker at Kristiania har høye ambisjoner om å satse enda mer på dette. 

Det at Barland har erfaring både fra mediebransjen og fra akademia er en stor styrke for det området han vil ha et spesielt ansvar for.

Påtroppende rektor, professor Trine Johansen Meza, er fornøyd med å ha tilbudt Barland et åremål på fire år. Hun opplever det som en stor styrke å ha en med i ledergruppa som har det hun kaller for et praktisk bein og et teoretisk bein. 

– Det at Barland har erfaring både fra mediebransjen og fra akademia er en stor styrke for det området han vil ha et spesielt ansvar for. Jeg ser frem til å fortsette samarbeidet med ham i rektoratet. Av natur er han fremoverlent og har en egen driv mot nye mål.

Sarah Poulson fotografert i et kontorlandskap

Sarah J. Paulson får ansvaret for all vår utdanning

Kristiania henter prorektor fra OsloMet

Når det kommer til prorektorjobben, og til det store prosjektet om å bli et arbeidslivsuniversitet, kan Barland personifisere seg med begge deler og sier at han med sin bakgrunn representere dette sammenvevde: 

– Utdanning, forskning og arbeidsliv er én enhet: Jeg har jobbet i media, forsket på media, undervist i media. Så når arbeidslivskoblingen problematiseres, skjønner jeg ikke problemstillingen. Nå blir det min oppgave å overføre denne erfaringen til alle de fagområder og sektorer Kristiania er involvert med, sier Barland. 

Prorektor + Forskning (Content Card Double)

 • Dame med briller sitter i hyggelig sofakrok med bøker i bakgrunnen.

  Kristiania henter prorektor fra OsloMet

  Professor Sarah J. Paulson, dekan på OsloMet, blir prorektor for utdanning når professor Trine Johansen Meza blir rektor ved Høyskolen Kristiania i august.
  Les mer
 • Bildelenke av kvinne i lab som leder til kategoriside for forskning.

  Vår forskning

  Vi skal bidra til å utvikle morgendagens løsninger.
  Les mer