Jente sitter i trapp og smiler til kamera
– Noe av det beste med å studere i Bergen er at studentene her kommer fra hele Norge! Dette gjør det litt lettere å lage seg gode relasjoner, sier Vilde. Foto: Høyskolen Kristiania / Susanne G. Nielsen

Da Vilde skulle begynne å studere, var ønsket egentlig samfunnsøkonomi. Men det å studere er ikke alltid en rett linje fra A til Å. Noen ganger må man innom B, C og flere andre bokstaver på veien, og underveis kan nye interesser dukke opp. Så oppdaget Vilde Årsstudium i psykologi hos Høyskolen Kristiania i Bergen

– Jeg ser på Årsstudium i psykologi som en måte å få en fordel på arbeidsmarkedet. Psykologifaget gir meg relevant kunnskap om hvordan mennesker fungerer, og det er aldri negativt, uansett hvilket yrke jeg ender opp i.

En ting Vilde aldri tvilte på, var hvilken studentby hun ville til. Bergen var alltid det eneste valget.

Jeg har alltid drømt om å studere i Bergen. Bergen har en unik sjarm ved seg.

– Jeg har alltid drømt om å studere i Bergen. Bergen har en unik sjarm ved seg.  Broren min bor også her, så det er et pluss, forteller hun.

Nytt campus

Høyskolen Kristiania har nylig pusset opp campus i Bergen, og gjort det veldig studentvennlig. Vilde mener det er tilrettelagt for å kunne være sosial med andre studenter, samtidig som at det er lett å sitte alene. Hun liker også de store auditoriene, hvor de store forelesningene finner sted.

– Campus har blitt en veldig viktig sosial arena for studentene, sier Vilde.

Høyskolen Kristiania tilbyr flere psykologistudier, og i Bergen er det årsstudium i psykologi og Bachelor i anvendt psykologi. Årstudiet utgjør det første året av bachelorgraden, noe som gjør det lett å søke videre opptak om man underveis i studie bestemmer seg for å ta en hel grad.

Psykologistudiene i Bergen er populære. Likevel er det relativt små klasser, hver på rundt 20-30 studenter. Vildes klasse er flinke på å opprettholde det sosiale samværet utenfor skoletid, noe som gjør det enklere å samarbeide i timene på skolen.

– Klassen min er veldig flinke til å møtes utenfor skolen. Det hender vi blant annet drar ut på byen av og til. På grunn av dette er det ikke like kleint å skulle snakke med medstudentene i forelesninger og under seminarer. En kan prate med alle.

Dyktige forelesere

Kvinne som står foran beskårne trær.
Vilde begynte på studiene rett etter førstegangstjenesten. Dermed ble heller ikke overgangen til studentlivet så brå, sier hun.Foto: Høyskolen Kristiania/Susanne Grøvo Nielsen

Psykologistudiet har lagt opp til forelesninger nesten hver dag, med et seminar en gang i uken. Forelesningene kan skje på tvers av de to psykologistudiene, mens seminarene er klassevis.

Psykologi er et ganske omfattende studium, så det er fint å ha god tid til å gå i dybden i de forskjellige temaene.

– Seminarer og forelesninger varer som regel i tre timer, noe som er fint. Psykologi er et ganske omfattende studium, så det er fint å ha god tid til å gå i dybden i de forskjellige temaene, sier Jonassen.

De fleste foreleserne ved Høyskolen Kristiania jobber aktivt med temaene de underviser om, ved siden av foreleserjobben. Flere av de jobber aktivt med forskning, og non jobber også selv som psykologer.

– Foreleserne er veldig dyktige. Vi merker at de sitter med masse kunnskap om temaene vi går igjennom. Det er ofte det er kompliserte temaer, men alle foreleserne er flinke til å stoppe opp og passe på at alle henger med.

Fra militæret til studentlivet

Vilde tilbrakte året før hun begynte å studere, i militæret. Dette året ga henne erfaring med å bo hjemmefra, så overgangen til studentlivet ble ikke så brå.

– Noe av det fine med Bergen som studentby er at det kommer mennesker fra hele Norge hit for å studere, så det er enkelt å bygge nye relasjoner. Dette gjorde det lettere å finne sin plass i byen, avslutter hun.

Årsstudium Psykologi

 • Studenter sitter i gruppe på takterasse.

  Studere Psykologi?

  Psykologistudiet er relevant i mange forskjellige yrker.
  Les mer her!
 • Spør en student!

  Usikker på hva du skal studere eller har du noen andre spørsmål? Book en time med en av våre studentambassadører!
  Bestill her!