Bilde av app-programmeringsstudent som sitter med pcen sin.
Øystein Thorheim (25) er godt i gang med praksisoppholdet i selskapet Bookd. – Det finnes ikke en bedre måte å lære på enn å bli kastet ut i det, sier han.. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Å ha praksis er kjempespennende! Vi lærer utrolig mye nytt, samtidig som vi får teste kunnskapen vi allerede har fra studiet. Det beste er at vi får erfare hvordan det er å faktisk jobbe i bransjen, som vil gjøre overgangen fra studier til jobb mye lettere, forteller de to engasjerte studentene.

Foto av Caroline Klakegg og Øystein Thorheim som sitter ved siden av hverandre ved et bord. Caroline skriver på en Mac.
Øystein Thorheim sammen med klassevenninne Caroline Klakegg, som også har praksis i Bookd. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

Fjerde semester av utdanningen i App-programmering, kan studentene velge om de ønsker å ha praksis, eller å arbeide med en oppgave på skolen. Ifølge Øystein oppfordrer lærerne alle til å gå ut i praksis, da dette er en gyllen mulighet til å tilegne seg verdifull erfaring og innsikt i bransjen – før man blir kastet ut i det virkelige arbeidslivet.  

Fem uker inn i praksisperioden har vi allerede utviklet en prototype til en app.

 Lærerne legger godt til rette for oss gjennom hele prosessen. De hjelper oss for eksempel med å finne bedrifter, hvor de vet vi vil få et bra læringsutbytte. Det er fint å vite at man har lærerne i ryggen, når man skal ut i noe nytt og ukjent, forteller Øystein.

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Utvikler prototype til app

Portrettfoto av Kristian Kofoed som står i et kontorlandskap
– Det beste med lærerne på Fagskolen Kristiania er at de klarer å forklare kompliserte ting på en måte som gjør at vi forstår. Jeg kan ikke huske at jeg har lært så mye, som de siste to årene på App-programmering, forteller Kristian. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

Etter fem uker som praktikant hos selskapene Bookd og ITF - Internett Trafikk Formidling, har de to studentene kommet godt inn i jobben – og blir gitt oppgaver og ansvar på lik linje med en fast ansatt.  

På min praksisplass har jeg mer eller mindre fått fullt ansvar for appen Bookd har ute i App Store. Vi har også laget en oppdatert prototype til appen, med nye funksjonaliteter, forteller Øystein.  

At vi får ta så stor del av arbeidet og prosessen er veldig spennende læring.

Hos ITF får også Kristian ta del i både planlegging, testing og utvikling av appen som selskapet jobber med for øyeblikket. 

– At vi får ta så stor del av arbeidet og prosessen er veldig spennende læring for oss, sier han fornøyd.      

På App-progammering lærer studentene å utvikle apper for både Android og for Apples app-plattform iOS, samt såkalt kryss-plattformutvikling. På denne måten får de god innsikt i hele bransjen. Øystein forteller at han allerede har fått god nytte av kunnskapen fra studiet på praksisplassen. 

– Jeg blir hele tiden utfordret til å gjøre ting jeg aldri har gjort før. Likevel klarer jeg som regel å løse oppgaven ved hjelp av kompetansen fra studiet, sier Øystein entusiastisk.  

Fra teori til praktisk kompetanse  

Begge studentene hadde noe tatt noe utdanning før de startet på Fagskolen Kristiania, innenfor fag som entreprenørskap, økonomi og IKT. Etter flere år med teori, var de begge nysgjerrige på å gå et praktisk studium – og tok steget videre på App-programmering.  

– Jeg hadde ingen erfaring innenfor programmering tidligere, men jeg har alltid vært datainteressert, sier Kristian og utdyper:

– Etter å ha tatt en bachelorgrad hadde jeg en del teori i bunn, men jeg kjente at jeg manglet den praktiske kompetansen. Det var derfor jeg søkte meg inn på App-programmering. 

Ifølge Kristian er den største forskjellen mellom en bachelor- og fagskolegrad, at fagskoler tilbyr mer prosjektbasert læring. Dette gjør at studentene får et mer realistisk bilde av hva som venter når man skal ut i arbeidslivet, mener han. 

– Jeg kan ikke huske sist jeg lærte så mye, som det jeg har gjort de siste to årene på App-programmering, sier Kristian.  

– Det er en bratt læringskurve, men jo mer man lærer, desto mer overkommelig virker faget, tilføyer Øystein.

Double content card