Bror og søster sitter i musikkstudio foran miksepult.
Student-bror Aadne Haaland og artist-søster Maria Bølla har samme mor. De fikk etter hvert også samme interesse: Musikk!Foto: Høyskolen Kristiania/Gro Matland Nevstad

– Jeg trodde læreren bare tulla da han sa at vi skulle skrive sanger for Mari, sier den fire år eldre Aadne som går første året på Bachelor i låtskriving og produksjon ved Institutt for musikk. 

I kantina på Fjerdingen i Christian Krohgs gate 32 sitter Thomas Felberg, rockemusiker og NRK-programleder kjent fra P13 og som dommer i «Stjernekamp».

Folk åpner dører for hverandre. Dette er en bransje hvor det handler mye om relasjoner.

Ved siden av Felberg sitter også førsteamanuensis og bransjeveteran Håkon Iversen som også er en av de fast ansatte på denne musikk-bacheloren. Studieprogramleder Jan-Tore Diesen forklarer at det er prosjektuke, så det er mange bransjekoblinger. 

– Folk åpner dører for hverandre. Dette er en bransje hvor det handler mye om relasjoner. Jeg spilte i band med, og reiste verden rundt med, han som er artist og repertoar-ansvarlig i Sony Music Norway for blant annet artisten vi har fokus på å jobbe med i dag, sier Diesen.

Mannen det siktes til er Nils Olav Lausund, også kjent som DJ Nils Noa. Han jobber med å signere og utvikle nye artister i plateselskapet ved siden av spillejobber.

Han forteller da om en 17 år gammel jente som de har signert, og som de skal bygge opp.

Det har seg slik at Diesen nylig ringte Nils for å spørre om Sony hadde noe gøy hans studenter kunne få jobbe med. 

– Han forteller da om en 17 år gammel jente som de har signert, og som de skal bygge opp. En Mari Bølla. 

Bilde av Dagny fra da hun besøkte Kristiania i 2022

Master Class med Dagny:

Sørlendingen Diesen hopper nærmest til i stolen når han forteller at det første han tenkte da var: Ække det søstera til Aadne? 

Tidligere Idol-vinner 

Joda. Aadnes lillesøster har drevet med musikk siden hun var tre år gammel. Hun kom på tredjeplass i den eneste norske sesongen av Idol Jr. i 2014. Hun ble nasjonalt kjent da hun seks år senere vant Idol 2020. Mari er faktisk den yngste som noensinne har vunnet konkurransen. Før jul signerte hun en kontrakt med Sony.

Mari var jo veldig erfaren og flink, så da jeg begynte å produsere så var min kvalitet veldig lav. Jeg hadde jo ingen erfaring.

Hun kaller seg singer/songwriter. Han ønsker å produsere og skrive musikk, men først og fremst produsere. Det er bare det at Aadne ikke begynte med musikk før han var 19, så samarbeidet gikk litt trått i begynnelsen.  

Søskenparet står med en diger trapp i bakgrunnen i en insustrilignende hall med mange meter under taket.
Søskenparet Mari og Aadne fra Jæren trives kjempegodt i Oslo, her i Høyskolen Kristianias lokaler ved Akerselva med studioer både i kjeller og på loft.Foto: Høyskolen Kristiania/Gro Matland Nevstad

– Mari var jo veldig erfaren og flink, så da jeg begynte å produsere så var min kvalitet veldig lav. Jeg hadde jo ingen erfaring. Hadde ikke gjort noe musikalsk i mitt liv, bare spilt litt piano for moro skyld en gang iblant. Så begynte vi egentlig bare å kose oss, gjorde ikke noen seriøse ting, men hadde det bare gøy. 

Søsteren overtar setningen: – Ja, vi bare spilte litt og jammet litt. Spilte mye cover... 

Broren snapper ordet igjen: – Vi covret ting... Billie Eilish... 

Her de står er det lett å få assosiasjoner til den amerikanske søster/bror-duoen Billie Eilish og Finneas O'Connell. Eldre bror og produser-mastermind. Yngre søster med gullstrupe.  

Søskenparet opprinnelig fra Jæren ler høyt.  

Musikalsk blodsbånd 

De skriver musikk sammen hele tiden, men ting begynte først å skje etter at han startet på musikkproduksjonslinjen på Skjeberg folkehøyskole.

Jeg synes jo at utviklingskurven har vært usedvanlig bra. Aadne begynte på bunn og er blitt kjempeflink på rekordtid!  

– Her lærte jeg ganske mye og Mari begynte å synge på ting jeg produserte... 

– Mmm, jeg begynte å synge på låter du hadde skrevet, sier lillesøster. 

– Ja, bare fordi jeg hadde vokalisten da. Og så begynte jeg her og så har vi bare holdt på siden. Når vi har tid. 

– Og nå er du jo blitt flink, skryter lillesøster og legger til: 

– Jeg synes jo at utviklingskurven har vært usedvanlig bra. Aadne begynte på bunn og er blitt kjempeflink på rekordtid!  

De er allerede i bransjefeltet når de går her, det er bare en gradvis overgang til arbeidslivet.

Diesen forklarer at de pleier å si til de som går her at «du er ikke bare en student, men en medarbeider under opplæring».  

– For de er allerede i bransjefeltet når de går her, det er bare en gradvis overgang til arbeidslivet.  

Førstelektoren trekker fram Mari og Sony som et eksempel på at musikkstudentene her får møte artister og sentrale bransjeutøvere og delta i reelle utviklingsprosjekter, bygge noe og dermed kanskje også være med på en reise videre for de prosjektene de deltar i.  

De kommer tett på pulsen til bransjen og ønsket om å tenke fremover og ikke lage det vi hørte på «i går».

– Det at vi får være med tidlig inn i en karrière... det å bevisstgjøre studentene på at dette er en mulig billett inn i det som skal skje musikalsk og for en artist «i morgen», er spennende. De kommer tett på pulsen til bransjen og ønsket om å tenke fremover og ikke lage det vi hørte på «i går», men samtidig se hvordan det å utvikle nye uttrykk gjerne bygger på tidligere musikk og ikke oppstår i et musikalsk vakum.  

Spent på medstudentene 

Mari satser som artist på fulltid og kommer snart med ny musikk. Vidergående tar hun som privatist. Hele familien har flyttet til Oslo.

Det var veldig gøy å få inn Mari, da. Jeg kjenner henne jo, så det er en oppgave jeg har gjort før.

Aadne visste ikke at søsteren skulle komme inn i klassen hans på Kristiania mer enn ti minutter før hun sto der.  

– Det var veldig gøy å få inn Mari, da. Jeg kjenner henne jo, så det er en oppgave jeg har gjort før. Men jeg er veldig spent på hvordan de andre løser det, sier han. 

Denne dagen skrives det låter for Mari i de mange svært utstyrstunge musikkstudioene studentene får boltre seg i. Det ser ut for å inspirere til en ekstra innsats. 20-30 musikkstudenter i ulike låtskriverteam er satt i sving med oppgaven.

Når jeg da går inn til de andre så tenker jeg sånn «oj, dette var kult... dette har ikke jeg tenkt at er min stil, men det er det»

Fem-seks låter er i anmarsj. Her er det alt fra up-tempo pop til disko og innslag av K-pop (koreansk popmusikk, red.anm.).  

– Alle har sin egen greie på min måte å være på, blander seg selv inn i min stil. Og det er veldig gøy å høre fordi jeg vet jo hvordan Aadne og jeg jobber, men når jeg da går inn til de andre så tenker jeg sånn «oj, dette var kult... dette har ikke jeg tenkt at er min stil, men det er det». Det er også veldig kjekt å få treffe de andre for alle er jo så flinke!  

– Tror du det ligger en framtidig hit her, Mari? 

– Ja, det er jeg veldig sikker på! Jeg hører i alle fall mye som jeg kunne sunget på. Det er mange bra utgangspunkt her. 

LOP og POP blokker