Bilde av Espen Sjøberg, Kars Dehli og Kristin Tange Harbø.
Som psykologistudent ved Høyskolen Kristiania treffer du noen av landets beste forelesere, blant annet Espen Sjøberg (til venstre), Lars Dehli og Kristin Tange Harbø. Foto: Jonatan Arvid Quintero

Ber du noen mimre tilbake til studietiden, er sannsynligheten stor for at de nevner minst én foreleser som gjorde inntrykk, som grep salens oppmerksomhet, og som formidlet faget med minneverdig engasjement. Forelesere spiller med andre ord en stor rolle i studentenes liv og fungerer som en viktig kilde til kunnskap, erfaring og inspirasjon. Akkurat derfor er Kristiania så stolt over å ha noen av landets beste formidlere om bord!

– Jeg er veldig opptatt av å involvere studentene i undervisningen, blant annet ved å få dem til å koble egne erfaringer på pensum. På den måten forstår de bedre hvordan stoffet kan anvendes i praksis, forteller Kristin Tange Harbø.

Hun er utdannet psykolog fra NTNU og studieprogramleder for bachelorgraden i psykologi og psykisk helse som lanseres høsten 2022. Et par kvelder i uka tar hun også imot klienter ved klinikken sin i Eidsvoll.

– Ved å kombinere klinisk kontakt og undervisning, får jeg en viktig og verdifull nærhet til faget i praksis. Dette gjør at jeg kan belyse pensum fra et praktisk og anvendt perspektiv, noe jeg tror er viktig for studentenes læring.

Bilde av Lars Dehli i et fengsel på Bali.
Da Lars Dehli underviste i meditasjon og mindfulness i et fengsel på Bali, var han opptatt av å forene teori og praksis og lære bort konkrete teknikker for avspenning.Foto: Privat

Harbø forteller videre at psykologistudiene ved Kristiania ikke bare gir studentene en solid forståelse av psykologiske mekanismer, men også et spennende utgangspunkt for en rekke ulike karrierer og videre studier.

– Psykologi er et mangfoldig fagfelt som kan brukes til så mye. Du kan bli miljøterapeut på ulike institusjoner og skoler, eller du kan studere videre og kombinere det med fag som HR, ledelse, markedsføring og reklame. Bachelorgraden i psykologi og psykisk helse er også tilpasset europeiske standarder, slik at studentene kan søke seg inn på psykologiutdanninger i utlandet.

Psykologi-student Synne fotografert på broen i Frognerparken

– Kunnskap om psykologi trengs overalt

Synne har alltid visst at hun vil jobbe med mennesker. Nå studerer hun anvendt psykologi og vil jobbe med menneskers livskvalitet på arbeidsplassen.

Opptatt av å forene teori og praksis  

Når Lars Dehli snakker om psykologi, lytter man. Ikke fordi man må, men fordi man vil. Etter 20 år med studier, praksis, forskning og undervisning sitter han på en gullgruve av kunnskap og kompetanse.

– Jeg elsker å lese og oppdatere meg, og er sånn sett en evig student, forteller han.

Dehli er utdannet psykolog fra Universitet i Oslo og Berkeley i California. Han har skrevet flere bøker og artikler, driver privatpraksis og et firma for videreutdanning innen kognitiv psykologi. Mannen har med andre ord gjort mye spennende og trekker frem tiden på Bali som høydepunktet.

– Jeg jobbet som foreleser på en skole på Bali og underviste samtidig i et fengsel, blant annet i meditasjon og mindfulness. Jeg lærte fangene konkrete øvelser som de kunne bruke for å stresse ned og koble av, noe jeg tror var veldig viktig for dem – hverdagen i fengselet var jo fryktelig røff.

For Dehli er det dette god undervisning handler om: å forene teori og praksis. Skal han undervise i meditasjon, ber han studentene lukke øynene og trekke pusten. Og står hypnose på timeplanen, ja, da hypnotiserer han gjerne hele klassen. Lars underviser også i fag som kulturpsykologi, helsepsykologi og utviklingspsykologi og har en klar oppfordring til alle som er nysgjerrig på faget:

– Psykologi er den største studieretningen på alle høyskoler, ikke bare i Norge, men i hele verden, og det sier jo veldig mye! Det er superinteressant, viktig og kan brukes til mye forskjell, og er rett og slett noe alle bør studere.  

Psykologi-studenten Muslim fotografert på fotballtrening i forbindelse med praksisen sin

Spiller fotball som en del av psykologipraksisen

Muslim Razzaq var en av mange som trodde han ikke kunne studere psykologi på grunn av de høye karakterkravene. Med Høyskolen Kristiania fikk han muligheten.

Får studentene til å tenke selv 

At Kristiania har noen av landets beste forelesere er ingen overdrivelse. I 2017 og 2018 ble Espen Sjøberg nominert til Årets Underviser og av god grunn: Han har høye krav til seg selv som formidler og er opptatt av å lage innhold som studentene husker.

– Målet mitt er at studentene skal bli like fascinerte av innholdet som det jeg er. For å få til det pleier jeg blant annet å basere forelesningene på noe utenfor, gjerne eksempler fra filmer, TV-serier og nyhetssaker. På den måten blir stoffet enda mer interessant og ikke minst mer aktuelt, forteller han.

Sjøberg har en bachelorgrad i psykologi fra University of Essex, en mastergrad i forskningsmetode i psykologi, samt en doktorgrad innen samme fagfelt. I dag underviser han i kognisjon og evolusjon, samtidig som han forsker på kunst- og gamingpsykologi. At han ikke ble psykolog, slik han først hadde bestemt seg for, skyldes en stor og genuin interesse for forskning og formidling. 

– Jeg har alltid elsket å undervise og tar rollen min veldig på alvor. Som foreleser er det jo jeg som er hovedkilden til studentenes informasjon, og derfor er jeg opptatt av å lage skikkelig godt innhold. Jeg ville aldri funnet på å kopiere pensum – da kunne de jo like gjerne ha lest på egenhånd. 

Sjøberg legger til at studentene også er en viktig kilde til motivasjon og formidlingsglede, og at det er de som inspirerer han til å bli enda bedre.

– Studentene ved Kristiania er veldig engasjerte. De kommenterer, reflekterer og diskuterer, og når jeg går ut av klasserommet, har jeg som oftest et inntrykk av hvordan forelesningen gikk. Og når det har gått fint – når jeg har klart å engasjere dem – ja, da føles det skikkelig bra!