Kvinne og mann drar ned et ark som dekket over tre bilder på veggen.
Nora Hagesæther, kommunikasjonsrådgiver ved Norsk romsenter avduket de tre vinnerbidragene sammen med Tor Edvin Strøm, fagansvarlig på Illustrasjon, Fagskolen Kristiania.Foto: Høyskolen Kristiania

Det hele er bokstavelig talt et astronomisk samarbeid mellom European Space Agency (ESA) og NASA (National Aeronautics and Space Administration), hvor Norsk romsenter (NRS)  også har en sentral rolle.

To unge kvinner peker på samme bilde av en kvinnelig astronaut.
Linn Catherin Hansen (t.v.) og Selma Marthinsen Moseng har sammen laget verket «Artemis» i feminine rosatoner.Foto: Høyskolen Kristiania
Å lage noe som skulle klare å representere menneskehetens reise til månen i denne sammenheng er jo et ganske stort ansvar.

I alt er tre nye romferder til månen planlagt, der blant annet muligheten for bosetting skal kartlegges. I løpet av 2022 vil også den aller første kvinnen ha satt sine bein på månen.

Ved den første oppskytningen av romfartøyet Orion skal kunst og forskning forenes i prosjektet Artemis, og det er her det transatlantiske samarbeidet kommer inn.

For mens amerikanerne har bygget Orion har de nevnte ti europeiske land gått sammen om å lage romkapselen. Denne skal sørge for luft, vann, elektrisitet og framdrift for mannskapet som skal komme seg til og fra månens overflate. 

Herifra til månen 

Menromkapselen fra Europa skal pakkes inn i kunst når det sendes til USA, og det er her studenter fra Kristiania kommer inn. Fire jenter trodde knapt sine egne øyne da bidragene deres nylig ble avduket og erklært som de norske vinnerne. 

Deres arbeider skal nå konkurrere med 27 illustrasjoner fra Sverige, Danmark, Nederland, Belgia, Tyskland, Sveits, Frankrike, Spania og Italia. 

– Det var veldig gøy å bli valgt ut, men også veldig skummelt! Å lage noe som skulle klare å representere menneskehetens reise til månen i denne sammenheng er jo et ganske stort ansvar. Illustrasjonen skulle klare å formidle et viktig informativt budskap, men også vekke håp og forundring, sier Linn Catherin Hansen som går andre året på Illustrasjon.

Ung kvinne står på gardintrapp og peker på sitt bilde av kvinnelige astronauter.
Maria Eliassen måtte til med gardintrapp for å peke på sin illustrasjon «The Journey».Foto: Høyskolen Kristiania

Sammen med Selma Marthinsen Moseng laget hun verket «Artemis» som skal sendes til Bremen innen den 30. november. Begge er veldig spente på hva som kommer til å skje videre.

Det hadde vært en ære å få representere Norge. Og det at første kvinne skal til månen er veldig stort! 

I konkurransen der nede vil to av totalt 30 kunstverk plukkes ut til å dekorere containeren med ESA-romkapselen som sendes fra Europa til USA. Vinnerbidragene vil trykkes opp på hvert sitt lerret à 5100 x 3450 cm og vil bli vist fram for all verden. 

– Det kom litt brått på å vinne, jeg hadde ikke forventet det fordi det var så mange fine bidrag, sier Maria Eliassen med illustrasjonen «The Journey». 

Om det å eventuelt bli ett av to bidrag som pryder containeren på sin reise over Atlanteren sier hun: 

– Det hadde vært en ære å få representere Norge. Og det at første kvinne skal til månen er veldig stort! 

Førsteklassing til topps

Også den siste vinneren synes tanken om å representere Norge i den internasjonale utstillingen i Bremen er stor og at det var veldig gøy å være et av de tre verkene som går videre i konkurransen.

Ung kvinne peker på sitt bilde med en kvinnelig astronaut.
Marte My Jensen har kalt sitt bilde for «We can do it».Foto: Høyskolen Kristiania

Det var veldig gøy å vinne et tegneoppdrag som jeg opplevde som en stor utfordring! 

– Det var over all forventning. Det er også veldig stas at jeg som førsteklassing vant, og at min illustrasjon får stå sammen med andreklassingene sine. Illustrasjonen min er jo veldig grafisk og forenklet, og har et veldig annerledes uttrykk enn de to andre, sier Marte My Jensen.

Hun har kalt bildet sitt for «We can do it» og har drevet med tegning siden barndommen, men hadde aldri tegnet en astronaut før. Og hun forteller at hun heller ikke har så mye erfaring med å tegne digitalt. 

– Det var veldig gøy å vinne et tegneoppdrag som jeg opplevde som en stor utfordring! 

Alle arbeidene ble først vist på en utstilling den 28. oktober i Prinsensgate 5-7. Der kom en folkejury med sine innspill før det var opp til en fagjury på seks personer å velge ut tre verdige vinnere. Det var ikke lett, må vite, for det var mange sterke kandidater.

Folkemengde samlet på en kunstutstilling.
Alle bidragene til konkurransen ble stilt ut i Høyskolen Kristiania sine lokaler i Kvadraturen. Der fikk en folkejury komme med sine innspill før fagjuryen valgte vinnerne.Foto: Høyskolen Kristiania

Se alle de 48 bidragene i konkurransen! 

Nå gjenstår det å se om de tre vinnerbidragene fra Norge får bli med ESA-kapselen på sin første jordiske reise over Atlanteren. 

Content card