Ung kvinne i skjørt og flanellskjorte utenfor konserthus.
Emilie er klar på at hun aldri kunne tatt festivalsjefjobben dersom hun ikke hadde studert Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring.Foto: Høyskolen Kristiania/Haakon Dueland

Emilie Egebjerg har alltid søkt til scenen, men da hun fikk prøvd seg i kulissene på skolens forestillinger da hun gikk musikklinja på videregående endret alt seg.   

– Jeg fant ut at det morsomste var å være med å planlegge. Så da begynte jeg å undersøke om det fantes studier for dette, forteller Emilie, som hadde funnet sitt kall og begynte på Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring på Kristiania.

Bilde av ung kvinne som står foran en publikumstibune i en konsertsal.
Til daglig holder Emilie hus på Chateau Neuf, hvor hun er produsent, og tar seg av blant annet bookinger og evalueringer.Foto: Høyskolen Kristiania/Haakon Dueland

Ble festivalsjef for Oslo Fringe 

Allerede før hun hadde levert bacheloroppgaven og avsluttet studiene, kapret 24-åringen fra Oslo drømmejobben.   

– Oslo Fringe utlyste stilling som festivalsjef, og jeg bare måtte søke! Det var min brannfakkel, sier hun. 

På Oslo Fringe får studentene mulighet til å vise seg frem for verden, men kanskje enda viktigere – knytte kontakter i bransjen

Konseptet fringe-festival oppstod i Edinburgh i Skottland, og handler om å løfte det frie scenekunstfeltet og å være en motpol til det mer etablerte. Her til lands er det fortsatt mindre kjent, men konseptet er i sterk fremvekst i Europa.   

Emilie fikk nå i oppgave å arrangere festival midt under en global pandemi.   

– Jeg kom rett ut av studiet, og gjennomførte en festival med 300 ulike aktører innen scenekunst. Vi hadde et sterkt fokus på smittevern og hadde ingen smitteutbrudd under eller i etterkant av festivalen, forteller festivalsjefen.   

Hun var også glad for å kunne gi en arena for studenter. 

– På Oslo Fringe får studentene mulighet til å vise seg frem for verden, men kanskje enda viktigere – knytte kontakter i bransjen, forteller hun.   

Utfordret «bygdedyret» 

Allerede under studiene fikk Emilie prøve seg på hvordan det var å arrangere en festival. Også under et strengt smittevernregime.   

– Vi hadde et fordypningsemne hvor vi valgte å lage en minifestival i en liten bygd i Nissedal kommune. I tillegg til stand-up og det lokale familiebandet i bygda – hadde vi også noen mer abstrakte Oslo-artister for å utfordre bygdedyret litt, forteller hun.

Foto av fire unge kvinner som står foran en glassvegg.

I podkasten Mentoren får studenter møte sine største forbilder

Hele festivalen ble snekret sammen på bare seks uker og ble en kjempesuksess. Dog ikke helt uten utfordringer.  

– For å kunne ha alkoholservering, og få gjort bestillinger til denne innen fristen, måtte vi ta kunnskapsprøven i alkoholloven på bare to dager, forteller Emilie.   

Emilie og en medstudent studerte flittig til den omfattende prøven, som tar for seg både alkoholloven og alkoholforskriften, og bestod prøven med glans.   

– Det var i grunn bra, for det kostet 400kr å ta prøven for hver av oss, så vi hadde ikke hatt råd til å stryke som fattige studenter, sier hun og ler. 

Bilde av ung kvinne i flanellskjorte som står i et bibliotek.
Emilie har tatt Oslo Fringe med i et stort nettverk av Fringe-festivaler verden rundt, blant annet Nordic Fringe Network og World Fringe.Foto: Høyskolen Kristiania/Haakon Dueland

Har lært mye om seg selv 

Når hun ikke arrangerer festivaler, jobber Emilie som produsent på Chateu Neuf. Engasjementet hennes i studentsamfunnet på Majorstuen har hun hatt siden studietiden, og har en spesiell plass i hjertet hennes. Hun minnes en veldig god studietid på Kristiania, der hun ble kjent med venner som i dag er hennes aller beste. 

– Og så er det litt klisjé å si, men jeg lærte så mye om meg selv! Hvordan jeg er som leder og hvordan jeg fungerer i team. Det var lagt vekt på at vi skulle reflektere mye, og det liker jeg veldig godt, forteller festivalsjefen.   

Det viktigste er å tørre å ta sjanser, og å prøve og feile. Er man tydelig i kommunikasjonen, så er mye gjort

Emilie kommer med en klar oppfordring til de som vurderer å studere Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring.   

– Gjør det! Det er ikke noe å lure på, sier hun uten å nøle, og deler noen tips til kommende studenter. 

– Det viktigste er å tørre å ta sjanser, og å prøve og feile. Er man tydelig i kommunikasjonen, så er mye gjort – gi tydelig informasjon til kunder, gi klare beskjeder og unngå misforståelser og konflikter internt i teamet ditt. Tør å ta de vanskelige samtalene – det er da man får ting til! Avslutter hun.