Studentene Polina Bugonova, Ida Kristine Jorddal, Nora Strønstad Elder og Julie Schult Bolstad podkasten mentoren
Studentene Polina Bugonova, Ida Kristine Jorddal, Nora Strønstad Elder og Julie Schult Bolstad gjorde podkast-idéen til virkelighet.

Polina Bugonova, Ida Kristine Jorddal, Nora Strønstad Elder og Julie Schult Bolstad er studentene bak podkasten Mentoren. De går alle tredje året på Bachelor i prosjektledelse, kunst og kreativ næring, og startet prosjektet for å gi deres medstudenter hjelp inn i arbeidslivet.

– Jeg tror mange studenter, oss selv inkludert, kjenner på at det er litt skummelt å skulle gå fra skolebenken og ut i jobb. Man skulle gjerne hatt en erfaren mentor som kunne kommet med noen tips og råd, forteller Bugonova. 

Dette var utgangspunktet for podkastidéen. I pilotepisoden treffer vi Mirjam Thorkelsdottir, som er registudent. Hun slår av en prat med filmregissør og manusforfatter Erik Poppe, om nettopp regi. Etter suksessen er det nå planlagt å produsere en hel sesong av podkasten. 

Søker unge som vil følge drømmene sine

– Akkurat nå er vi i en rekrutteringsprosess, og vi ønsker å komme i kontakt med unge folk med karrieredrømmer som vil være med på podkasten, forteller Schult Bolstad.

Det virker som om de erfarne i bransjen gjerne vil dele kunnskap med oss som er på vei inn i arbeidslivet.

Mentoren ønsker alle velkommen som gjest, uavhengig om du vil bli fotballspiller, arkitekt eller sexolog. De eneste føringene er at du har en karrieredrøm og ønsker å møte et av forbildene dine fra fagfeltet.

Nora forteller at det har vært overraskende lett å finne mentorer til podkasten.

Ida Kristine Jorddal og Nora Strønstad Elder står i et klasserom. I bakgrunnen ser man presentasjonen av podcast-konseptet Mentoren.
Ida Kristine Jorddal og Nora Strønstad Elder pitcher podkasten mentoren.

– I høst jobbet vi motsatt vei, hvor vi kontaktet mentorene først, og de aller fleste ville være med. Det virker som om de erfarne i bransjen gjerne vil dele kunnskap med oss som er på vei inn i arbeidslivet.

Peter Daatland, redaksjonssjef i Filt, har fungert som en mentor for studentene, og det er produksjonsselskapet som i samarbeid med Bauer Media produserer podkasten. 

Lager podkast i praksisperioden

Denne våren får studentene mye tid til å produsere første sesong av podkasten.

Drømmen vår er å fortsette med podkasten etter vi er ferdige på skolen.  

– Vi fikk muligheten til å ansette oss selv i praksisperioden så vi kunne arbeide videre med Mentoren, forteller Ida Kristine. 

De synes det er fint at studiet legger til rette for at man kan jobbe med det man brenner for. Etter praksisperioden skal podkasten brukes som et utgangspunkt for en praktisk bacheloroppgave. Det blir den første praktiske bacheloroppgaven på prosjektledelse, kunst og kreativ næring. 

– Drømmen vår er å fortsette med podkasten også etter vi er ferdige på skolen, sier Schult Bolstad. 

Les også: Realiserte drømmen om å skape egen bedrift 

Pitchet seg til pengepremie

Selv om det kun er laget én episode har Mentoren allerede bemerket seg. I høst vant studentene en pengepremie på 5000 kr på pitchekveld for unge gründere. 

– Jeg tror Mentoren skiller seg fra andre podkaster, den er verken en typisk snakkepodkast med kjendiser, eller en historiebasert podkast som er det man hører mest av, forteller Strønstad Elder, som stod for pitchingen.

I podkasten snakker gjestene fritt uten programleder, noe som vil gjøre hver episode unik. Trikset er å finne par som fungerer godt sammen, hvor samtalen flyter. Med to gjester med like stort engasjement innenfor fagfeltet skal ikke det bli noe problem.  De kreative hodene bak Mentoren mener at det blir verdt å høre selv om det ikke er ditt fagfelt som diskuteres i akkurat den episoden. 

– Selv om vi er innenfor et bestemt fagområde i hver episode, vil jeg si det kan være interessant for alle. Mentorene har ofte gode råd som kan være fine å ta med seg uansett hva du studerer, avslutter Bugonova.