Illustrasjon av en digital konferansehall.
Denne fotomontasjen viser hvordan den virtuelle kongresshallen vil se ut. Her kan de inviterte deltakere bevege seg mellom ulike rom for å høre foredrag under CILECT 2021..Foto: Brita Andrea Randa Jerijärvi

Internasjonalt samarbeid og erfaringsutveksling er en viktig del av satsningen for School of Arts, Design, and Media. Høyskolens fagstab har stått for mange faglige bidrag på konferanser i utlandet opp gjennom årene, og nå er det vår tur til å være vertskap og samarbeidspartner for CILECT sentralt. Høyskolen Kristiania har blant annet stått for den visuelle profilen som preger den virtuelle konferansehallen. 
 
– For oss som vertskap er det synd at vi ikke får vist frem Oslo og vår fantastiske campus, våre studenter og stab. Men gjennom å arrangere og profilere oss får vi styrket vår posisjon internasjonalt. Vi vil få vist oss frem gjennom kongressen, og får presentert en film om vår school, sier Leif Holst Jensen, leder for Westerdals institutt for film og medier.   
 
CILECT (Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision) er en sammenslutning av 180 filmskoler fra 65 land, med over 9000 faglige og 55 000 unge mennesker i utdanning.

To års ventetid over

Leif  Holst Jensen er mannen som i snart to år har holdt i de mange trådene opp mot konferansen. Siden 2016, da høyskolen ble medlem av CILECT, har han deltatt på konferansen både i India og Russland.

For alle filmskolene rundt om i verden er det viktig å sikre at studentene forteller historier som når ut, og som har betydning for det publikum de møter.

Da avlysningen var et faktum i fjor intervjuet vi ham i saken  «Global filmfest utsatt ett år». Der kan du også lese om våre to studenter som har vunnet Oscar.

– Temaet for kongressen i år er IMPACT and Relevance. For alle filmskolene rundt om i verden er det viktig å sikre at studentene forteller historier som når ut, og som har betydning for det publikum de møter. Konkurransen om oppmerksomhet er enorm, og det er viktig at studentene er forberedt på den virkelighet de skal ut i, og at de kan finne metoder og arbeidsformer som fungerer, sier han.

Leif Holst Jensen kristiania.jpg
– Vi blir lagt merke til ute i den store verden, sier Leif Holst Jensen om filmstudentene sine. Han leder Westerdals institutt for film og medier ved Høyskolen Kristiania. Foto: Haakon Dueland

Norge fikk internasjonal anerkjennelse for SKAM. Jensen pleier ofte å si at det ikke er Hartvig Nissen som er SKAM-skolen, men at det er Westerdals. For det var sistnevnte sted manusforfatter, regissør og TV-produsent Julie Andem lærte de metodene som førte frem til suksessen. 

– Gjennom bevisst å jobbe med målgruppens interesser og behov fikk de skapt en serie som hadde IMPACT and Relevance hos seerne, ikke bare i Norge, men internasjonalt, sier Jensen.

Fremtredende talere  

CILECT-kongressen har en rekke «speakers» fra filmskoler verden over. Disse er plukket ut etter en omfattende prosess opp mot temaet. Det er også inviterte KeyNotes, og det var et poeng at de ikke skulle hentes fra egen organisasjon.

En sentral foredragsholder som skal snakke på vegne av Kristiania er derfor Danielle Wilson, som jobber med IMPACT og er grunnlegger og daglig leder av Think-Film Impact Production. På merittlisten hennes finner vi Oscar-nominerte og Emmy-vinnende «The Cave», Oscar-shortlistede og Emmy-nominerte «My Enemy, My Brother», den prisvinnende norske dokumentaren «iHuman»), BAFTA-nominerte «Monsters» og docu-fiction-filmen «La Soledad» som har vunnet flere priser.  

Det digitale rommet skal bære tydelig preg av Kristiania som medarrangør.

 
Den andre av Kristianians keynote speakers er Ivar Køhn, dramasjefen i NRK. Han har ledet denne avdelingen siden 2013 og startet sin karriere i NRK Drama i 1987. Køhn har i løpet av sin karriere hatt ledende stillinger ved Norsk filminstitutt (NFI), Norsk filmfond og svenske SVT Drama og vært styreleder i Nordisk Film & TV Fond. I tillegg har han skrevet/skapt tre TV-drama-produksjoner og er medeier og utviklingsprodusent i Maipo Film.  

Virtuell Kristiania-arena

Neste uke vil det hele foregå i en virtuell konsertarena og det er grafisk designer Brita Andrea Randa Jerijärvi som i samarbeid med det serbiske selskapet Collectivibe skal dekorere alt av saler og scener. 

– I arbeidet med dette prosjektet har jeg fokusert på å skape et kristiansk uttrykk som fortsatt harmonerer med CILECTs identitet. Det digitale rommet skal bære tydelig preg av Kristiania som medarrangør, sier Jerijärvi .

Her kan du lese mer om hvilke spørsmål CILECT-konferansen 2021 vil ta opp.  Den vil kun være tilgjengelig for spesielt inviterte gjester og foreningens medlemmer.