Bilde av ung kvinne i hijab som smiler til kamera
Massoma benytter hver eneste våkne time til å ta vare på familien eller å dykke ned i pensumbøkene.Foto: Haakon Dueland

Masooma Jafari (33) fra Pakistan sjonglerer fulltidsstudium, ektemann og to små barn i søken på drømmejobben. Det fører til lange dager, men småbarnsmammaen med stålvilje lar seg ikke knekke så enkelt. 

Ung kvinne i hijab står like ved en vegg på gaten og smiler til kamera.
Masooma er klar på at hun ikke tynges av den travle hverdagen, fordi hun er så glad i å studere.Foto: Haakon Dueland

Da den første graden hennes ikke førte noen vei, så hun seg nødt til å tenke nytt. Etter et kort søk på nett kom hun over Bachelor i data science ved Kristiania.  

– Da jeg leste om studiet, kjente jeg fort igjen flere av dataprogrammene, og det pirret nysgjerrigheten min. Studieprogrammet er også veldig aktuelt og fremtidsrettet, og jeg tror det vil gi meg enda bedre muligheter videre. For meg som fortsatt lærer norsk, var det i tillegg avgjørende at studiet i all hovedsak var på engelsk og ikke hadde krav om Bergenstest, forteller Masooma.  

– At studiet er så fremtidsrettet, er en av de største årsakene til at jeg valgte det.

Big data og kunstig intelligens 

Norsk-pakistaneren hadde tidligere et ønske om å studere biologi i hjemlandet. Slik ble det altså ikke, men Masooma tar fortsatt sikte på å jobbe i helsevesenet – bak et tastatur, ikke et mikroskop. 

– Data science gjør en skikket til å håndtere store datasett samlet inn av forskere, vitenskapsfolk og helsepersonell, og ønsket mitt er å jobbe med dette som dataanalytiker. Disse dataene kan gjøre det lettere for fagfolk å slå opp i tidligere ustrukturert informasjon, som igjen kan bidra til å diagnostisere pasienter, forteller hun. 

En av fremskrittene i teknologi som Masooma er spesielt interessert i, og som de lærer om på studiet, er maskinlæring og kunstig intelligens (K.I.). 

– At studiet er så fremtidsrettet, er en av de største årsakene til at jeg valgte det. Vi lærer noe nytt hver gang, og kunstig intelligens er ekstra spennende fordi vi allerede er inne i en tidsalder hvor K.I. tas i bruk i både talegjenkjenning, selvkjørende biler og maskinlæring, sier hun.  

Foto av mannlig veileder med mobiltelefon.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Ta kontakt med våre studieveiledere her

Helt om dagen, helt om natten

Å studere på heltid samtidig som pliktene som småbarnsmamma melder seg, krever sin kvinne. Man kan lure på om det i det hele tatt finnes nok timer i døgnet til en så stor oppgave. Masooma har imidlertid knekt koden. 

Ung kvinne i hijab og blomstrete skjorte smiler til kameraet.
At studiet i data science er så fremtidsrettet gir håp for Masooma.Foto: Haakon Dueland

– Jeg bruker tiden så effektivt som mulig. Når barna er i barnehagen, er det studietid. Det samme er det etter leggetid. Ellers prioriterer jeg tiden sammen med familien, forteller Masooma, som har to barn på tre og åtte år. 

Å bruke all tid tilgjengelig til å studere er krevende. Masooma sitter ofte til langt over midnatt for å holde seg ajour.  

– Det gjør meg egentlig ingenting. Jeg liker å studere og ser ikke på det som noen byrde, ler hun. 

– På Kristiania er det mindre klasser, som gjør det enklere å kommunisere med, og få god oppfølging fra, vennlige og veldig kvalifiserte forelesere.

Heldigvis har hun også en ektemann som stiller opp for den vordende dataanalytikeren.  

– Mannen min hjelper til med matlagning, husarbeid og kjører og henter barna både på skolen og i barnehagen. Han er veldig glad på mine vegne og er en bauta som støtter drømmene og fremtidsplanene mine, forteller hun.  

Stortrives

33-åringen er nå på sitt andre år av studiet, og føler seg allerede mye mer hjemme enn det hun gjorde forrige gang hun studerte.  

– På Kristiania er det mindre klasser, som gjør det enklere å kommunisere med, og få god oppfølging fra, vennlige og veldig kvalifiserte forelesere, sier hun og legger til at den type kommunikasjon var nær umulig da hun tok businessgraden sin.  

Masooma liker også veldig godt at studiet er så praktisk orientert.  

– Vi begynner alltid med teori, og så setter vi den rett ut i praksis etterpå. Det er et stort fokus på å gjøre ting slik det gjøres ute i arbeidslivet – og det setter jeg stor pris på, avslutter hun.

En rekke med studenter som sitter på PC i datalab

Bachelor i data science

Dette er utdanningen for deg som brenner for IT-faget og som ønsker en karriere innenfor et spennende fagområde i vekst.
Les mer