Ung kvinne og mann i lydstudio.
Høyskolelektorene Nora Østby og Fredrik Svartdal Færevaag lager podkasten de følte manglet om psykologi. Resultatet kan du høre i «Synapsen».

– Det finnes få faglige podkaster innen psykologi, spesielt på norsk. Vi fant derfor ut at dette var noe vi måtte gjøre noe med, sier Østby som sammen med makker Færevaag hører hjemme på seksjon for psykologi, pedagogikk og juss ved Kristiania.

– Hvorfor valgte dere navnet Synapsen?

– En synapse er overgangen fra en nervecelle til en annen, og er altså der informasjon sendes fra en celle til den neste – en slags informasjonsformidler. I hjernen har vi mange sånne nerveceller, og vi er helt avhengige av at de skal få overført informasjonen for at vi skal fungere. Vi valgte dette navnet fordi podkasten vår jo også er en slags informasjonsformidler – en synapse, sier Færevaag.

De hadde mange navn på blokka og sendte så en kortere liste ut til kollegaer med avstemming. Valget falt på «Synapsen». Kollegaene har vært positive hele veien, og er med i planleggingen av ulike temaer og lignende.

Vi håper at kollegaer, studenter, og andre lyttere vil sende inn spørsmål eller ønsker, slik at vi kan forsøke å forklare aktuelle fenomener og problemstillinger fra et psykologifaglig ståsted.

De ferske podkasterne håper på å inkludere flere kollegaer i episoder fremover, da alle har ulike ekspertområder og mye å lære av hverandre.

Tar imot temaønsker

I podkasten ønsker høyskolelektorene å ta for seg samfunnsaktuelle temaer og tematikk som de fleste vil kjenne seg igjen i, og snakke om hvordan psykologien er relatert til dette. Så langt har de snakket om studiestart og hypnose.

De er åpne for innspill selv om de allerede sitter med en haug av ideer; søvn og drømmer, rare nevrologiske lidelser, musikkens psykologi, konspirasjoner, kjønnsforskjeller, sosiale medier og Cambridge Analytica, prokrastinering og prioritering, valg og beslutninger, idrett, motivasjon og ASMR (Autonom sensorisk meridianrespons).

– Vi håper at kollegaer, studenter, og andre lyttere vil sende inn spørsmål eller ønsker, slik at vi kan forsøke å forklare aktuelle fenomener og problemstillinger fra et psykologifaglig ståsted, sier Færevaag.

Unge mann og dame foran rekkverk inne i et atrium.
Fredrik Svartdal Færevaag og Nora Østby rakk å spille inn to podkastepisoder i løpet av september. Den første handlet om studiestart og den andre om hypnose.

Østby foreslår «alle» når vi spør hvem målgruppen er. Færevaag er litt mer sober og sier at de først og fremst tenker på studentene når de lager podkasten, men at de ønsker å få flere til å forstå hvor bredt psykologifaget er og hvor mye det kan brukes til: 

– Derfor håper vi jo at også folk som ikke studerer psykologi eller har kunnskap om faget fra før skal kunne høre og lære noe nytt – om seg selv, samfunnet eller mennesker generelt. Med dette har vi jo også et lite håp om å kunne inspirere flere til å studere psykologi i fremtiden. 

– Hva sier studentene deres til at lærerne spiller inn podkast?

 – De har vært veldig positive og oppmuntrende. Vi har allerede fått noen henvendelser om hva de ønsker å høre mer om, og noen har til og med uttrykt en glede for at det endelig kommer en podkast om psykologi som de ønsker å høre på. Så får vi bare håpe at studentene vil fortsette å høre, og kanskje bruker dette som en måte å sette i gang tanker og diskusjoner rundt temaer innen psykologien, sier Østby.

– Har dere fått noen følgere da? 

– Det kan se ut som vi har fått rundt 240 som følger podkasten vår nå ved utgangen av september, og det er jo veldig gøy! I tillegg har vi nylig laget en Instagram-bruker slik at vi har en plattform for formidling av nye episoder og lignende – @synapsen_podcast – hvor vi nå har rett under 150 følgere, sier Færevaag.

Den femte i podkast-rekken

Så langt har de kun spilt inn to episoder, og det går med to-tre timer på innspilling og planlegging. De få lov til å bruke Kristiania sitt eget lille podkaststudio i 4. etasje i Prinsensgate på Kvadraturen.

Uansett hva du tenker, gjør og føler er psykologi en del av det. Jeg elsker å formidle kunnskap som gir folk aha-opplevelser.

Selv om de gjør all redigering, klipping, distribusjon og markedsføring på egenhånd forteller de at de har fått hjelp fra flere hold – både fra kollegaer og studenter. For det er flere som spiller inn podkaster der, alt fra rektor Arne H. Krumsvik til studenter.

– Hva er det med psykologifaget dere liker så godt å formidle?

– Det jeg liker best er nok kanskje at psykologi angår oss alle, hele tiden. Uansett hva du tenker, gjør og føler er psykologi en del av det. Jeg elsker å formidle kunnskap som gir folk aha-opplevelser – som når man presenterer en situasjon nesten alle kjenner seg igjen i, eller når svaret på et spørsmål vil være det samme for nesten alle. Jeg liker også å få formidle faget fordi jeg tror vi generelt trenger mer kunnskap om psykologi – jeg tror det kan bygge broer, gi en følelse av fellesskap og bidra til forståelse og respekt i samfunnet – alt ved at man forstår seg selv og hverandre, sier Nora.

– Hvor ofte skal «Synapsen» komme ut? 

–  I utgangspunktet tenkte vi å ha en ny episode i måneden, men nå som vi har fått såpass god respons kan det hende vi må vurdere å gi det ut litt oftere – kanskje annenhver uke eller noe? Dette er noe vi jobber med å planlegge nærmere nå, avslutter Østby.

Bilde av podcastcover til Synapsen podcast

Podkasten Synapsen

Hør de to første episodene av «Synapsen».
Bilde av voksen mann i dress foran hvit vegg med påskriften krumsvik og co.

Podkasten Krumsvik & Co.

Rektor Arne H. Krumsvik står bak «Krumsvik & Co.». Siden januar 2017 har han spilt inn nesten 70 episoder med en rekke spennende gjester fra akademia, særlig fra Høyskolen Kristiania.
Bilde av podcastcover til osteopatipodden

Podkasten Osteopatipodden

Studenter har gitt ut «Osteopatipodden» siden oktober 2019. Dette er en podkast for de som vil lære mer om helse, hva osteopati er og hvordan osteopater jobber.
Bilde av podcastcover til podcasten Dagsorden.

Podkasten Dagsorden

Førsteamanuensis Bente Kalsnes og høyskolelektor Ketil Raknes lanserte «Dagsorden» midt under pandemien i mai 2020. De jobber sammen på Institutt for kommunikasjon.
Bilde av podcastcover til podcasten good app bad app.

Podkasten Good App – Bad App

Førsteamanuensis Lene Pettersen jobber også ved Institutt for kommunikasjon og gir ut podkasten «Good App – Bad App» i forbindelse med sin stilling II på BI. Denne podkasten kommer ukentlig, og er ganske fersk. Første episode kom i august 2021.​