Foto av kvinne som jobber med en PC.
Interiørfaget handler om å skape omgivelser mennesker trives i, og hvor de kan yte sitt beste. Men det er også et miljøaspekt. – Vi jobber med materialer og kvaliteter som gjør at prosjektene står seg godt over tid. Slik tilrettelegger man for gjenbruk og ombruk, forteller Helen Fatland.

– Jeg la fra tidlig alder merke til omgivelsene mine, og hvordan opplevelsen av å være i et rom påvirkes av hvordan det er utformet, sier den tidligere fagskolestudenten Helen Edvardsdotter Fatland. 

Etter å ha tatt en toårig fagskoleutdanning i Interiør ved Kristiania i Bergen, fortsatte reisen til Griffith College i Dublin for å bli interiørarkitekt. Helen beskriver studietiden som innholdsrik og spennende, men også krevende til tider. 

Bilde av ung blond kvinne som smiler i folkemengde.

Lurer du på noe?

Spørsmål om utdanning?

– Hovedgrunnen til at jeg valgte Kristiania var fordi studieplanen virket solid, jeg hadde også hørt at lærerne var utrolig flinke. Dessuten var det et stort pluss at det var mulig å studere videre i utlandet, sier hun.

Vokste opp i en kreativ familie 

Foto av kvinne som sitter på en mur under et tre.
Da hun var yngre, jobbet Helen også innen servicenæringen. Det er en styrke når man jobber med interiør: Kunnskapen fra bransjen gjør det enklere for oss å skape et funksjonelt og særpreget miljø som kundene våre har eierskap til, sier hun.

Helen har alltid vært kreativ, men hun har ikke alltid sett på dette som noe å gjøre karriere av. I hjembygda Etne vokste hun opp i en familie som var like kreativ som henne selv. Hennes far var møbelsnekker og moren arbeidet som rosemaler. Slik fikk hun et godt forhold til håndverk og det å utrykke seg kreativt.    

I ungdomstiden ble det etter hvert tydelig for Helen at hun ønsket å finne en plattform hvor hun kunne utfolde seg. Dette gjaldt også når det var på tide å velge yrke.

– Jeg føler meg heldig som har en arbeidsplass hvor det er rom for å være seg selv.

– Jeg føler meg heldig som har en arbeidsplass hvor det er rom for å være seg selv, det har ført med seg mye bra.    

Allsidig hverdag  

I dag jobber Helen for DARK Stavanger.  Bedriften er en del av Dark Design Group – et tverrfaglig fellesskap som består av til sammen rundt 140 interiørarkitekter, landskapsarkitekter og arkitekter. 

– DARK står for å skape positive avtrykk gjennom det vi kan best, nemlig arkitektur. Ikke bare de fysiske avtrykkene, men også avtrykket design har på mennesker. 

Hun forteller at det er en fordel at de på kontoret hennes har alle de ulike disiplinene innen arkitektur. Dette gjør at de involverer hverandre på tvers av disse disiplinene.

Vi lærer veldig mye av hverandre og det hever kvaliteten på prosjektene våre.

– Denne måten å arbeide på gir en forståelse av det helhetlige bildet. Vi lærer veldig mye av hverandre og det hever kvaliteten på prosjektene våre. Den allsidige arbeidshverdagen gjør at jeg høster erfaring fra mer enn bare interiørarkitektur, forteller hun. 

Helen beskriver dagene på kontoret som travle, med gode kolleger og et inkluderende arbeidsmiljø.

– Vi har en god miks av folk, det er mangfold i både alder og nasjonaliteter. Vi spiller hverandre gode både på og utenfor kontoret.  

Får bryne seg på spennende prosjekter   

Den kreative interiørarkitekten jobber stadig med nye og allsidige prosjekter. For tiden utvikler Helen et nytt og spennende interiørkonsept for hotellkjeden Smarthotel sitt flunkende nye hotell i Bodø. Hun har akkurat ferdigstilt rehabiliteringen av et kontorlokale, og i sommer åpnet restauranten Deja Vu på Kvadrat i Sandnes, hvor hun var interiørarkitekten bak. 

–  I tillegg til en allsidig portefølje som interiørarkitekt, har jeg har erfaring fra restaurant- og hotellbransjen. Dette gjør at jeg er komfortabel og nysgjerrig i møte med kunden, som igjen skaper tillit hos oppdragsgiver. Denne typen kunnskap bruker vi videre i designprosessen, og gjør det enklere for oss å skape et funksjonelt og særpreget miljø som kundene våre har eierskap til. 

Helen forteller at mye har endret seg i bransjen siden hun var ferdig utdannet, og understreker at DARK er opptatt av å tenke langsiktig og dermed bærekraftig.    

– For oss er det er viktig å forstå kundens behov og tilrettelegge for dette. I tillegg jobber vi med materialer og kvaliteter som gjør at prosjektene står seg godt over tid. Slik tilrettelegger man for gjenbruk og ombruk. Dette er noe vi i DARK er veldig opptatte av, og det viser hvor viktig interiørarkitektur er, avslutter hun.

interiør program og hva er fagskole

 • To jenter som ser på en tapetrull sammen

  Interiørdesign og romarkitektur

  Interiørdesign og romarkitektur er en toårig utdanning der du lærer å gjennomføre interiørprosjekter fra idé til ferdig resultat. Etter endt utdanning vil du kunne ta oppdrag for private kunder og næringslivet.
  Les mer
 • Foto av fire studenter ved et bord som snakker sammen.

  Syv gode grunner til å velge Fagskolen Kristiania

  Å ta en fagskolegrad har mange fordeler, spesielt for deg som vil jobbe praktisk og komme deg raskt ut i arbeidslivet.
  Les mer