To unge jenter sitter på en benk i kontorlandskap.
Arenaen Loftet skapte for Maren (t.v) og Hanna har vært veldig viktig for de unge gründerne.Foto: Haakon Dueland

Maren Holte (22) og Hanna Kristine Erdal (22) ble kjent under studiene på Bachelor i grafisk design. De hadde startet enkeltpersonsforetak på hver sin kant, og hadde begynt å ta designoppdrag som frilansere. 

Ung kvinne i sort dressjakke sitter på benk med puter.
Maren Holte er daglig leder i Ry Designstudio i tillegg til å være grafisk designer.Foto: Haakon Dueland

De jobbet godt sammen og delte mange av de samme visjonene. De forteller at de raskt ble bestevenner i studietiden. Begge hadde fått seg coworking-space på Loftet et års tid. Det var da studentinkubator-programmet ble utviklet den lyse idéen kom.   

– Hvorfor ikke starte sammen? spør Maren, og tenker tilbake. 

– Vi satt i styret på Loftet og fikk innblikk i hva de andre gjorde og lærte mye om entreprenørskap. Da ble vi inspirert til å satse mer utover enkeltpersonsforetaket, legger Hanna til.   

Det var den perfekte muligheten for gründerspirene. De tok steget videre, og Ry Designstudio ble født. 

Dette er første gang vi ikke er studenter og skal stå på egne ben. Det blir mange hatter.

Mange hatter   

På Loftet fikk Maren og Hanna en business-mentor, som er erfarne gründere som hjelper studenter i oppstarten av sitt eget selskap. Det kan være veldig hjelpsomt når man skal stå på egne ben og drive foretak, skal vi tro damene. 

– Dette er første gang vi ikke er studenter og skal stå på egne ben. Vi merket fort at det var stor forskjell på å drive enkeltpersonsforetak og det å skulle drive et AS. Det blir mange hatter, sier Maren, som er daglig leder i tillegg til grafisk designer. Hanna, som er titulert som grafisk designer og webutvikler, legger til:   

– Vi skal selge, drive service, produsere, levere og mye mer. Man møter mange spennende mennesker underveis som man får lyst til å skape gode løsninger til – løsninger som gir et godt inntrykk, forteller hun.

Mann med briller ser inn i kamera foran hengende takbelysning.

Grafisk design er mer enn bare plakater og blekk

Blond kvinne i hvit genser smiler.
De unge gründerne har blant annet vært med i markedsføringen av appen "Glede". Hanna synes det er gøy å se resultatene av arbeidet.Foto: Haakon Dueland

Tverrfaglig designstudio 

Ry Designstudio tar allerede på seg en rekke oppgaver. I tillegg til å levere tjenester innen grafisk design, jobber Maren og Hanna også med flere andre fagfelt. 

Vi likte oss kjempegodt på studiet. Det var veldig annerledes enn hva jeg den gang forventet at studietiden kom til å være. Det var mye egenarbeid med god oppfølging av fagansatte. Det gjorde at vi ble utfordret til å tenke selv, og til å anvende teori i praksis.

– Vi sier at vi først og fremst er digitale designere med hjerte for markedsføring, og vi driver bredere enn bare grafisk design. Her gjør vi både innholdsproduksjon til sosiale medier, lager nettsider og leverer produkter innen film og foto, forklarer Maren. 

De forteller at de på sikt ønsker å etablere seg som designbyrå, og vil skape et team som sitter på bred kompetanse som dekker kundenes behov. De unge gründerne sier de skiller seg ut ved at de er nettopp det, unge mennesker som sitter på nye idéer og er opptatt av helhetlige løsninger.   

– Vi liker samarbeid, og forsøker alltid å bli en del av teamet til kunden i stedet for å bare være en leverandør av en tjeneste. Vi bryr oss virkelig om det vi gjør her i Ry Designstudio, og det skal kunden merke, understreker Maren.   

Godt rustet

Design-gründerne forteller selv at studietiden har gjort dem godt rustet for det de nå holder på med. 

– Vi likte oss kjempegodt på studiet. Det var veldig annerledes enn hva jeg den gang forventet at studietiden kom til å være. Det var mye egenarbeid med god oppfølging av fagansatte. Det gjorde at vi ble utfordret til å tenke selv, og til å anvende teori i praksis, forteller Hanna.   

Begge er enige om at det har vært nyttig både for dem selv, og alle medstudentene som skal ut i arbeidslivet. Hanna og Maren fikk også anledning til å bruke sitt eget start-up- selskap som eksempel i undervisningen. 

– Vi må trekke frem foreleserne våre. De har vært kjempemotiverende og støttende. Både under studiet og etter. De bryr seg om oss, og har fulgt oss opp og lurer på hvordan det går med oss, avslutter Hanna.