Skuespillere på scene med rød og blå bakgrunnsbelysning av scenelys
Tidligere studenter på musikkteater får endelig stå på scenen igjen etter pandemien satte en stopper for kulturbransjen.Foto: Jonatan Quintero

Da landet stengte ned, var det også spikeren i kisten for The Addams Family. Det som skulle være en helaftens musikal, og en mulig vei videre inn i bransjen for studentene, ble revet bort. Dette satte likevel ikke en stopper for skapertrangen. 

Skuespiller på scene med en bro holder en ukulele.
The Addams Family går av stabelen 10. juni på Lillestrøm KultursenterFoto: Jonatan Quintero

Etter at bacheloren var levert i juni 2020, startet 28 av de 31 tidligere musikkteaterstudentene foreningen og produksjonsselskapet «Teppefall». 

– Vi fikk fort et brennende ønske om å gjøre noe selv når de fleste andre muligheter falt bort. Klassen vår var en gjeng som likte å fullføre ting, forteller styreleder i Teppefall, Kent Andreas Sæterøy.

I dag, ett år senere, er gjengen klar for forestillinger med samme musikal.  

Skapte viktig arena

Teppefall har som mål å skape arbeidsplasser for unge og nyutdannede kunstnere innen musikkteaterfeltet. De ønsker å produsere profesjonelt musikkteater av høy kvalitet, og slippe til nyutdannede kunstnere.  

– Da vi arrangerte studentfestivalen "Musikaliteten" på skolen, så vi hvor godt vi som klasse klarte å få ting til når det var vanskelig. Det er en av årsakene til at frykten ble mindre for å starte noe sammen, sier Kent Andreas.

Gjennom Teppefall vil de gi utøverne mulighet til å utforske sitt kunstneriske virke og opparbeide seg verdifull erfaring. Foreningen er også en ypperlig arena for unge utøvere til å knytte viktige kontakter. Med dette ønsker Teppefall å bidra til en voksende og inkluderende bransje. 

– Vi vil vise at også nyutdannede har mye å komme med i bransjen, og samtidig skape en arena som legger til rette for at vi har en måte å vise at vi får det til, forteller Jenny Bulterud, markedsføringsansvarlig i Teppefall.

Fra asken til ilden

Det er fjorårets avgangsstudenter som har tatt skjeen i egen hånd og som nå setter opp en helaftens musikal. Godt utrustet etter entreprenørskapsemnet ved skolen har de selv søkt støtte til prosjektet. 

– Det har vært veldig spennende, og veldig gøy, å gjøre alt helt fra scratch selv, forteller Jenny.

Nå er de i full sving med sin aller første produksjon, nemlig musikalen de var nødt til å avlyse året før – The Addams Family. For de som ikke kjenner til den, er dette en helaftens komedie som tar deg rett inn i et forskrudd univers fullt av humor og kjærlighet. 

Skjermdump med mann som snakker til mange studenter på laptop.

Broadway-stjerne på direkten

96 studenter og pedagoger var pålogget samtidig for å ha online Q&As med

Addams-familien er kjent på tvers av generasjoner i alt fra tegneserie til spillefilm. Her møter vi familien Addams i sitt mystiske herskapshus midt i Central Park, der de nyter det som de aller fleste finner uhyggelig og makabert.  

– Gjennom musikk og komikk som virkemiddel, fremmes tematikken rundt det å være et utskudd i samfunnet eller være annerledes i egen familie. I dette ubegripelige universet, er det kontrastene som spiller hovedrollen, sier regissør og kunstnerisk ansvarlig Håkon Steinsholt. 

Nå gleder de tidligere studentene seg til å endelig kunne stå på en scene, og til å glede og berøre et publikum.  

– Alle som er medvirkende i forestillingen kommer til å stå på scenen, og så er det noen som har tatt på seg ekstra roller i prosjektet i tillegg. Jeg tror det er lagt inn et tusentalls timer i arbeidet med dette, og det har vært en lang vei med mange utfordringer. Nå er folk spente og alle gleder seg helt vanvittig til å vise forestillingen, forteller Kent Andreas før Jenny avslutter:

– Det blir skikkelig stas. Man blir jo ganske stolt av det man har klart å få til, og det føles veldig bra. Jeg tror alle sitter igjen med en god fellesskapsfølelse og at vi har klart dette sammen nå.

Skuespillere i dans på scene med blått scenelys

Bachelor i musikkteater

I scenekunstfeltet vil det alltid være behov for profesjonelle utøvere med scenisk og musikalsk kompetanse. Det får du gjennom bachelorgraden i musikkteater.
Les mer og søk