Sebastian Philipsson går nettstudiet Regnskapsmedarbeider på Fagskolen Kristiania. Han har skjegg og har på seg en sixpence, en hvit hals, en grå ullgenser og sekk på ryggen. Han står ute i skogen, det ligger snø på bakken.
— Jeg har arbeidet hele mitt liv. Da jeg ble permittert var det ikke så mye jobb å finne i Stjørdal. Da var timingen perfekt for å videreutdanne meg på nett, sier Sebastian Philipsson.Foto: Privat

— Det handler om å ta sjansen når den byr seg. Jeg har ikke gått på skole siden 2002, da jeg gikk på videregående. Dette er mitt første studium, så i starten var jeg ganske nervøs. Men den digitale undervisningen har gått veldig fint, og jeg har fått god oppfølging underveis, forteller 37-åringen. 

Sebastian er utdannet vinkelner og jobber til vanlig på taxfree-butikken på Trondheim Lufthavn, Værnes. Da Korona satte en stopper for flytrafikken, så han på dette som en gyllen anledning til å fylle på med mer fagkunnskap. Sebastian forteller at han alltid har hatt en spesiell interesse for tall, og at nettstudiene ved Fagskolen Kristiania ga ham mulighet til å følge lidenskapen for økonomi.

— Jeg har arbeidet hele mitt liv. Da jeg ble permittert var det ikke så mye jobb å finne i Stjørdal. Da var timingen perfekt for å videreutdanne meg på nett. Jeg lette etter et økonomistudium som jeg kunne ta på kveldstid, og kom over Regnskapsmedarbeider ved Fagskolen Kristiania – som var akkurat det jeg var på utkikk etter, forteller Sebastian.

Vil du studere Regnskapsmedarbeider?

Nettstudiet Regnskapsmedarbeider gir deg praktisk kompetanse innen økonomi og regnskap.

Sebastian Philipsson tar nettstudiet Regnskapmedarbeider ved Fagskolen Kristiania. Han står ute iført en  sort pique-skjorte, caps og en grønn turbukse. Han har skjegg, tatoveringer på overarmene og en klokke på venstre arm.
Sebastian har alltid vært interessert i statistikk, og synes at den praktiske innføringen i regnskapsprogrammene Excel og Tripletex var noe av det mest spennende under studiet.Foto: Privat

Kunnskap alle burde ha

På det ettårige studiet i Regnskapsmedarbeider, får man praktisk opplæring i sentralt regelverk, føring av regnskap i elektronisk regnskapssystem, og bruk av regneark. I tillegg lærer man om grunnleggende regnskapsprinsipper, praktisk regnskapsføring, årsoppgjør, samt analyser av lønnsomhet og budsjettering. Dette er kunnskap Sebastian mener vil gjøre ham mer kompetent i sin nåværende jobb.

— Jeg har både hatt innkjøpsansvar og personalansvar, som blant annet krever at jeg må holde orden i budsjetter og føre timelister. Jeg tror studiet vil gjøre meg bedre rustet til å utføre disse arbeidsoppgavene, sier han.

Jeg har alltid vært økonomisk anlagt, men nå har jeg lært med faguttrykkene og kan sette tallene i et system.

Sebastian påpeker at kunnskap om økonomisk styring er verdifullt uavhengig om man jobber med regnskap, eller ikke.

— Om du ikke skal jobbe spesifikt med regnskap, så får du uansett et godt innblikk i hvordan du kan styre egen økonomi – noe jeg mener alle har nytte av. Jeg har alltid vært økonomisk anlagt, men nå har jeg lært med faguttrykkene og kan sette tallene i et system, sier økonomientusiasten.

God flyt i studiet

Regnskapmedarbeider-studiet ved Fagskolen Kristiania er lagt opp i tre bolker, forklarer Sebastian.

— Først fikk vi et generelt overblikk over faget, hvor vi fulgte læreboken kapittel for kapittel. I neste steg dykket vi dypere ned i temaer som for eksempel skatt og moms. Til slutt fikk vi en grundig praktisk innføring i regnskapsprogrammer som Tripletex og Excel.

Sebastian er også imponert over at Fagskolen Kristiania inviterte inn Åsmund Holt. Han jobber i et regnskapsfirma som benytter seg av Tripletex, et markedsledende regnskapssystem, som blant annet omfatter bilagsføring, inn- og utbetalinger, fakturering, budsjett og rapporter.

Sebastian har alltid vært interessert i statistikk, og synes derfor at dypdykket i regnskapsprogrammene var det mest spennende.

— I Excel lærte vi å bygge formler og tabeller fra grunnen av, slik at vi kunne forstå hva som foregikk i bakgrunnen av regnskapsprogrammene. Faglæreren vår, Tore Søfting, har holdt Excel-kurs i over 25 år. Dersom vi hadde tid til overs på slutten av en forelesning, så fikk vi et minikurs i Excel. Det var veldig kult.

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Nye ambisjoner

Selv om Sebastian sitt umiddelbare mål er å vende tilbake til sin gamle arbeidsplass, så øyner han nå nye karrieremuligheter med kunnskapen han har fått på regnskapsmedarbeider-studiet.

— Det hadde vært gøy å jobbe i regnskapsavdelingen til et større hotell. Som tidligere servicemedarbeider så vet jeg hva som ligger bak sifrene, og har alltid den menneskelige faktoren i tankene. Jeg tror denne kombinasjonen av kompetanse er nyttig, påpeker han.

Studiene har gitt mersmak, og Sebastian har allerede vært inne på tanken om å bygge på med flere fag innen regnskapsføring i fremtiden.

— Hvis jeg skal ta enkeltemner på bachelor-nivå, vil jeg fokusere på skatt og skatterett. Jeg kan se for meg at dette er kunnskap som gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet. Folk vil jo ikke betale mer skatt enn man trenger, avslutter Sebastian og ler.

Studer på nett!