Mannlig akupunktør behandler kvinnelig pasient i helselokaler.
Ole har alltid noen nåler i nærheten til bruk på seg selv, venner og familie.Foto: Georg Aamodt

– Det var egentlig helt tilfeldig at jeg kom over studiet etter å ha sett en annonse. Jeg visste jeg ville bidra til økt livskvalitet hos andre mennesker, og ville gå min egen retning. Så da falt valget på akupunktur, forteller Ole.

Studiet gir førsteårsstudentene en innføring i medisinsk grunnfag, noe Ole syntes var veldig spennende. 

– Det var veldig konkret, og vi hadde veldig flinke og pedagogiske forelesere som gjorde fagene lette å forstå. Man så raskt sammenhengen mellom vestlig og østlig medisinsk tenkning, forteller han.

Mannlig akupunktør i scrubs setter nål i pasient.
For Ole har akupunkturstudiet gitt han nytt perspektiv på menneskekroppen.Foto: Georg Aamodt

Opplevelser for livet

På studiet er det lagt opp til mye praktisk undervisning. Studentene lærer teori og setter den ut i praksis på hverandre. I tillegg får studentene benyttet kunnskapen i skolens egen studentklinikk, hvor de behandler pasienter som kommer med faktiske plager. 

– At det var så praktisk lagt opp var det jeg likte best med studiet. For sånne som meg, som lærer best av å få gjort det man lærer fysisk, er det helt fantastisk. I tillegg er det ufattelig lærerikt å få øve seg praktisk. Jeg var også så heldig at jeg fikk anledning til å leie studentklinikken sine lokaler og praktisere som selvstendig næringsdrivende sommeren etter endt studieløp, forteller Ole. 

– Mange tror at akupunktur kun handler om nåler. Akupunktur er så mye mer enn bare nåler. Det er en måte å se hele mennesket på.

I tillegg til mye praktisk undervisning, fikk Ole også anledning til å dra på studietur til Nanjing i Kina. Her dro han rundt sammen med medstudentene og fikk klinisk undervisning på forskjellige sykehus, i tillegg til å delta på undervisning på et universitet i byen.

– Det var helt utrolig lærerikt. Den opplevelsen kommer jeg til å ha med meg hele livet. Man får kommet på innsiden av helsevesenet i en annen del av verden, i en helt annen kultur. Og når man står i det, og ser hvilken effekt den kinesiske medisinen kan ha, så er det vanskelig å ikke la seg fascinere, forteller han. 

Studentene fikk også reist litt rundt i løpet av oppholdet, og Ole trekker frem den siste turen de hadde.

Kvinnelig osteopat behandler pasient.
På skolens egen studentklinikk får studentene prøvd seg på ekte pasienter, og tilbyr tjenester innen osteopati, akupunktur og i fysiologisk testlab.Foto: Haakon Dueland

– Turen gikk til Beijing. Jeg husker spesielt godt da vi stod på den kinesiske mur og spratt åpen noen flasker med bobler for å markere at det gikk mot endt studietid.

Blond kvinne smiler til kamera.

Sandra er Venneslas første akupunktør

– Flere har kommet til meg som et siste forsøk på bedring, forteller hun.

Fra øst til vest

I dag jobber ikke Ole lenger som akupunktør, men har gått videre med helseutdanningen og studerer nå sykepleie i Bodø. Han tar med seg verdifull kunnskap og kompetanse inn i nytt utdanningsløp.

 – For meg har det vært en stor fordel å ta akupunkturutdannelsen før jeg begynte på sykepleien. Jeg har fått en bred forståelse av menneskekroppen, og tilegnet meg kunnskap og erfaring til å kunne se to eller flere sider av samme sak. Måten jeg har lært meg å møte og forstå mennesker på er gull verdt i studiene jeg nå tar, forteller Ole. 

Selv om han har valgt fortsette en annen retning videre, så er ikke nålene lagt på hylla. Tvert imot.

– Jeg har alltid noen nåler i nærheten som jeg bruker på meg selv, venner og familiemedlemmer, sier han og legger til:

– Mange tror at akupunktur kun handler om nåler. Akupunktur er så mye mer enn bare nåler. Det er en måte å se hele mennesket på, og forstå hvordan alt henger sammen, avslutter han.