Sandra Gautestad, Venneslas første akupunktør. Foto innendørs på klinikken.
– Flere har kommet til meg som et siste forsøk på bedring, forteller Venneslas første akupunktør, Sandra Gautestad.

– For min del gjorde akupunkturen at jeg kunne fortsatte i arbeidslivet. Jeg fant ut at jeg ikke tåler bivirkninger av medisiner så godt, så akupunktur var et godt alternativ for meg, forteller Sandra.

Med sin egen historie som referanse ville hun gjerne hjelpe andre som var i en liknende situasjon, og bestemte seg for å bli akupunktør selv. Det å ta en ordentlig utdanning var viktig for henne, og hun valgte en bachelor i akupunktur ved Kristiania.

– Det er en profesjon hvor du skal vite hva du gjør, og jeg synes det var viktig å ta en solid utdanning hvor jeg fikk både teoretisk og praktisk kunnskap, sier hun.

Startet i tverrfaglig klinikk

Sandra Gautestad, akupunktør i Vennesla. Foto av henne med pasient under akupunkturbehandling.
Sandra Gautestad stikker seg ut som Venneslas første akupunktør. - Her på bygda funker jungeltelegrafen som bare det, sier hun.

Da hun var ferdig med studiene begynte prosessen med å starte opp akupunkturpraksisen, som den første i hjembygda Vennesla.

– Gjennom studiet var underviserne veldig flinke til å snakke om alt knyttet til det å etablere seg som akupunktør. Det er jo en prosess i seg selv, og var veldig nyttig kunnskap, sier Sandra.

Hun bestemte seg for å banke på døren på en tverrfaglig klinikk i bygda, og ba om et møte.

– Jeg ville gjerne ha et kollegialt tverrfaglig nettverk, og være en del av et større fagmiljø.

Akupunktør er jo ikke en beskyttet tittel, men det hjalp å kunne vise til en solid bachelorgrad fra Kristiania.

Hun fortalte om bakgrunnen sin og at hun ønsket å starte akupunkturpraksis der.

– Akupunktør er jo ikke en beskyttet tittel, men det hjalp å kunne vise til en solid bachelorgrad fra Kristiania, forteller hun.

De ønsket henne velkommen, og siden da har hun vært en del av klinikken som både tilbyr fysioterapi, osteopati, kiropraktikk, manuell terapi og psykologtjenester ved siden av akupunktur.

– Det er et godt faglig samarbeid og et inspirerende fagmiljø hvor alle har et felles mål, og det er å bedre livskvaliteten til alle som går inn døren.

Foto av Reidun som setter akupunktur. Smiler til kamera.

Hvordan er det å studere akupunktur hos oss?

Bidrar til et bredere tilbud

Etter at hun startet opp, har ryktet om tilbudet spredt seg gjennom det lille tettstedet. Det tok ikke lang tid før det var flere som ville prøve akupunktur som behandlingsform.

– Det har jo ikke vært et akupunkturtilbud her før jeg startet opp, så for mange var det en ny behandlingsform. Mange har testet utallige behandlinger og medisiner tidligere, uten å bli bedre. Flere har kommet til meg som et siste forsøk på bedring.

Og mange opplever at smertene og plagene blir bedre, og anbefaler akupunktur til venner og bekjente.

– Her på bygda funker jungeltelegrafen som bare det, forteller Sandra, som ser et stort behov for akupunktur som et behandlingstilbud..

– Alle er forskjellige, og vi reagerer ulikt på medisiner og behandlinger. Det som hjelper for én kan ha lite virking for en annen. Derfor mener jeg det er viktig med et bredere tilbud.

Hun forteller at de andre terapeutene som jobber på klinikken ofte sender pasienter videre til henne om de tror akupunktur vil være en effektiv behandling.

Mange med smerter og stress

De som kommer til Sandra for å få akupunkturbehandling har som oftest smerter relatert til muskel og skjelett. Mange av dem er også kronisk syke.

– Jeg har mange pasienter med smerter og stressrelaterte plager. Som oftest er det smerter i muskel og skjelett. Noen har forbigående plager, men mange er kronikere.

Alt henger jo sammen, så mange får en merkbar bedre livskvalitet ved at ett problem er løst.

Det kan også være pasienter med blant annet; migrene, søvnplager, fordøyelsesplager eller menstruasjonssmerter. Og av og til kan behandlingen virke på flere problemer samtidig.

– Alt henger jo sammen, så mange får en merkbar bedre livskvalitet ved at ett problem er løst. Det blir gjerne en god sirkel, hvor du sover bedre fordi du ikke lenger har muskelsmerter, du kan trappe med på smertestillende, og så videre.

Det første hun gjør er å ta en ordentlig samtale med dem for å finne ut hvordan hun kan hjelpe dem best mulig.

– Det gjelder å se menneskene i den situasjonen de er i. Og så tar jeg alltid en vurdering på om akupunktur er den beste behandlingsformen for dem, eller om jeg bør sende dem videre til en annen terapeut.

Hospiterte på sykehus i Kina

Det beste minnet fra bachelorstudiet var da hun reiste til Kina med klassen for å jobbe på forskjellige sykehus der.

Det var en fantastisk opplevelse å få hospiterte på ulike sykehus i Kina. 

– Det var en fantastisk opplevelse å få hospiterte på ulike sykehus i Kina. Der er akupunkturen en helt naturlig del av sykehuset, med ulike spesialfelt.

Hun synes også det var uvurderlig med den praktiske erfaringen hun fikk ved å jobbe på Studentklinikken ved Kristiania.

– Det er en egen klinikk der vi jobbet sammen med osteopater. På andre studieår var vi assistenter for tredjeårsstudentene, mens på siste året jobbet vi selv som terapeuter. Det lærte jeg veldig mye av.

Hun trekker også frem den gode medisinske grunnforståelsen hun fikk i løpet av bachelorstudiet.

– Det har vært veldig nyttig for meg å få en så god medisinsk grunnforståelse. Det gjør for eksempel tverrfaglig samarbeid med andre terapeuter lettere, da vi har det samme referansegrunnlaget.